Tako je govorio Alija: Mi nismo Turci

Tako je govorio Alija: Mi nismo Turci

alija_stav90

• U intervjuu za magazin start 1990. godine Alija Izetbegović govorio je o identitetu Muslimana rekavši kako oni nisu poturice...

Objavljeno: 19. jul 2016

"Čak ni za vladavine Turske ovim krajevima, Muslimani se nisu osjećali Turcima. to su povijesne činjenice" - rekao je Alija Izetbegović magazinu Start u intervjuu 1990. godine nedugo nakon osnivanja Stranke demokratske akcije.

"Muslimani nisu poturice, za to ima bezbroj dokaza i potvrda historijskih činjenica. Oni su oduvijek bili tu" - rekao je, između ostalog, prvi predsjednik BiH dodavši kako su "čitave generacije Muslimana odrasle u potpunom nepoznavanju vlastite prošlosti, identiteta, kulture, historije".

"Cilj je bio jasan: ako ne znaš odakle dolaziš, nećeš znati ni kamo treba da ideš. Biljka bez korjena lako se čupa. Sada se situacija mijenja, ali trebat će dosta vremena da stvari dođu na svoje mjesto" - rekao je Izetbegović dodavši kako Muslimani u BiH imaju "stoljetnu tradiciju".

Husein Kapetan Gradaščeviċ
Husein Kapetan Gradaščeviċ

Preslik ovog intervjua pojavio se na društvenim mrežama povodom izjava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nakon neuspjelog puča u toj zemlji kako su Turci, Bošnjaci, Armenci jedna nacija.

"Jedinstvena zastava boje krvi naših šehida, koja označava našu nezavisnost. Ono što čini zastavu zastavom je krv. Jedna država 780.000 kvadratnih kilometra nje, ujedinjena, jedna država. Svi zajedno, braćo i sestre, činimo Tursku" - rekao je Erdogan.

Podsjećamo, u srpnju 2012. godine Erdogan je rekao kako mu je Alija Izetbegović ostavio "Bosnu u amanet. Rekao mi je u bolnici: Bosna je ostavština Osmanlija" - rekao je Erdogan u središnjici svoje stranke na 17. godišnjicu genocida u Srebrenici.

izvor: bljesak.info-164071