Anđelko Grahovac nepoželjan kao ambasador

Anđelko Grahovac nepoželjan kao ambasador

Švajcarska poslala signal: Anđelko Grahovac nepoželjan kandidat za ambasadora

Anđelko Grahovac
Anđelko Grahovac

Objavljeno: 19. jul 2016

Anđelko Grahovac, nekadašnji čelnik banjalučkog SDS-a i kandidat za bh. ambasadora u Švajcarskoj, više od dva mjeseca čeka na agreman od zemlje-domaćina, te su sve prilike da bi na kraju mogao da bude odbijen.

Shodno uhodanoj diplomatskoj praksi, država-domaćin kandidatu za stranog ambasadora agreman, kojim ga potvrđuje, izdaje najduže u roku od dva mjeseca, u najgorem slučaju do 90 dana (kada su posrijedi neki duži vjerski ili državni praznici).

Međutim, nakon tog datuma kandidat se smatra nepoželjnim, te ga država koja ga je kandidirala treba povući nazad. Zemlja prijema nikada zvanično ne odbija kandidata, no neizdavanje agremana jasan je signal da je on nepoželjan.

Informaciju je "Nezavisnim" potvrdio sagovornik iz sjedišta bh. diplomatije, ne precizirajući kakvi bi mogli da budu razlozi švajcarske vlade za moguće odbijanje ovog kandidata.

"Zahtjev za agreman za gospodina Grahovca švicarskoj strani proslijeđen je 12. maja ove godine, a tamo je diplomatskom poštom mogao da stigne najdalje 15. maja. Dakle, prošla su više od dva mjeseca i sada je već cijela kandidatura sporna", pojašnjava naš sagovornik, koji je iz razumljivih razloga insistirao na anonimnosti.

Bolje upućeni smatraju da ovakav razvoj događaja nije ni neočekivan s obzirom na spornu prošlost samog Grahovca, njegovu ratnu ulogu i svojevremene ekstremističke stavove.

"Nezavisne" su bezuspješno još od petka pokušavale da stupe u kontakt sa nekolicinom funkcionera Ministarstva spoljnih poslova (MVP), uključujući i čelne ljude, koji bi mogli nešto više reći na ovu temu.

No, ministar Igor Crnadak je službeno odsutan, kao i pomoćnik za bilateralu Amer Kapetanović, a iz Kabineta zamjenika ministra Josipa Brkića je sapošteno "da Brkić nije dostupan za medije".

Grahovcem je poručio redakciji Nezavisnih da ne želi da priča i da na ovu temu nema nikakav komentar.

izvor: atvbl.com