Hasanbegović zbog govora mržnje prijavio Vrabec Mojzeš

Hasanbegović zbog govora mržnje prijavio Vrabec Mojzeš

Ustaški ministar od raspusta do kampanje

Zlatko Hasanbegović
Zlatko Hasanbegović

Objavljeno: 20. jul 2016

Ni ja ni članovi moje obitelji - dakle, ni moja djeca! - nismo "razvalili čeljust žvakaćom", pa ni "od nervoze ili dosade zbog krajnje nenaviknutosti na takve čudne događaje, na kojima se ne možeš pošteno ni potući". Ni ja niti moja djeca - a naravno, ni moja supruga - nikad se nismo potukli.

Dio je to pisma kojeg je ministar kulture Zlatko Hasanbegović uputio pravobraniteljici za djecu Ivani Milas Klarić - a zbog teksta Zrinke Vrabec Mojzeš u kojem je spominjala njegovu djecu.

Hasanbegovićevo pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovana gospođo pravobraniteljice!

U zagrebačkom tjedniku Nacional, br. 951 od 19. srpnja 2016., na str. 8.-9. koje dostavljam u prilogu, objavljen je članak Zrinke Vrabec Mojzeš pod naslovom "Od raspusta do kampanje". U tom se tekstu nalaze i sljedeći odlomci:

A kad smo već kod kampanje, ljubazno molim buduću vladu, ma tko je sastavljao, da prilikom imenovanja ministra kulture nastoji izabrati nekoga tko je bio barem na dva koncerta u životu i možda pokojoj kazališnoj predstavi, a ne samo na nogometnim utakmicama.

Netko tko zna da nije zgodno u prvom redu gala koncerta na Stradunu razvaliti čeljust žvakaćom, s cijelom obitelji - ženom i djecom koja također marljivo žvaču. Možda od nervoze ili dosade zbog krajnje nenaviknutosti na takve čudne događaje, na kojima se ne možeš pošteno ni potući, a kamoli vikati "za dom spremni" ili baciti neku baklju.

Bilo bi zgodno da ministar bude netko tko zna kada treba zapljeskati, kada se ustati i kako pozdraviti ljude oko sebe. Osim što podrazumijeva podrezane nokte, opranu kosu, pošišane dlake u nosu, čiste gaće i 'zglancane cipele, ministarska funkcija zahtijeva i poneku društvenu vještinu, lakoću komunikacije, ležernost s medijima, a i određena doza simpatičnosti, bez luđačkog pogleda, dobro bi došla.

Budući da sve to megapopularni Hasanbegović nema ni u tragovima, ovo je moj osobni dodatak zahtjevu Kulturnjaka 2016, koji su u otvorenom pismu zatražili da stranke već sada imenuju budućeg kandidata za ministra kulture.

Autorica članka te urednik i nakladnik spomenutoga tjednika imaju legitimno pravo o mome djelovanju kao ministra kulture u vladi Republike Hrvatske, kao i o mojim političkim pogledima, znanstvenim uvjerenjima, člancima i knjigama misliti (i pisati) što god hoće, ali se pritom ne mogu nekažnjeno služiti neistinitim činjeničnim tvrdnjama, besprimjernim govorom mržnje, a još manje mogu tekst koji je prepun izmišljotina i najodvratnijih uvreda začiniti još i javnim obračunom s mojom obitelji odnosno s mojom suprugom i dvojicom mojih malodobnih sinova te im izravno obezvrijediti ljudsko, građansko i dječje dostojanstvo.

Ni u kojoj javnoj prigodi, pa dakle ni na "gala koncertu na Stradunu" ni ja ni članovi moje obitelji - dakle, ni moja djeca! - nismo "razvalili čeljust žvakaćom", pa ni "od nervoze ili dosade zbog krajnje nenaviknutosti na takve čudne događaje, na kojima se ne možeš pošteno ni potući".

Ni ja niti moja djeca - a naravno, ni moja supruga - nikad se nismo potukli, a na kulturne događaje nismo nenaviknuti niti na njima zijevamo od dosade - kako uvredljivo insinuira Zrinka Vrabec Mojzeš - nego je baš obrnuto: i moja obitelj i ja redovito posjećujemo i koncerte i kazališne predstave, a moja djeca, stara deset i dvanaest godina, od najranije dobi pohađaju glazbenu školu Vatroslava Lisinskog (violina i klarinet) te zagrebački dramski studio i učilište Zagrebačkoga kazališta mladih (ZKM), a njihova pristojnost, građanski odgoj, trud, predani rad i nadarenost prepoznati su i nagrađeni javnim nastupima, priznanjima, odabirom među više stotina djece na kazališnoj audiciji i dvogodišnjim glumačkim angažmanom u dječjoj kazališnoj predstavi Emil i detektivi u redovitom repertoaru ZKM.

Drugim riječima, u koncertnim prostorima i u kazališnim dvoranama smo neusporedivo češće od Zrinke Vrabec Mojzeš koju se tamo zapravo i ne da primijetiti.

Pravobraniteljica za djecu, dakako, nije institucija koja registrira posjete kulturnim manifestacijama, ali je - u smislu čl. 2. Zakona o pravobranitelju za djecu, ona koja štiti, prati i promiče prava i interese djece na teme­lju Ustava Republike Hrvatske, međunarodnih ugovora i zakona.

To znači da, između ostaloga, prati povrede pojedinačnih prava djece i proučava opće pojave i načine povreda prava i interesa djece (čl. 6.) te je ovlaštena nadležnim tijelima državne uprave, tijelima lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravnim i fizičkim osobama predlagati poduzima­nje mjera za sprječava­nje štetnih djelova­nja koja ugrožavaju prava i interese djece i zahtijevati izvješća o poduzetim mjerama (čl. 10.).

U skladu s time, pravobraniteljica za djecu je, sukladno čl. 14. istog zakona, ako dozna ili ocijeni da je dijete izvrgnuto tjelesnom ili duševnom nasi­lju, spolnoj zloporabi, zlostav­lja­nju ili izrab­ljiva­nju, zanemariva­nju ili nehajnom postupa­nju, obvezna odmah podnijeti prijavu nadležnom državnom odvjetništvu te upozoriti nadležni centar za socijalnu skrb i pred­ložiti mjere za zaštitu prava i interesa djeteta.

Zato Vas ljubazno molim, poštovana gospođo pravobraniteljice za djecu, da me u skladu s čl. 16. Zakona izvijestite, dijelite li moje mišljenje da su opisanim tekstom Zrinke Vrabec Mojzeš, povrijeđeni interesi i ljudska prava moje malodobne djece - ili možda moja djeca nemaju pravo na zaštitu!? - i ako to mišljenje dijelite, koje korake kanite poduzeti.

Razumije se da ću ja, ne čekajući Vašu obavijest, poduzeti one korake na koje sam ovlašten osloncem na Ustav Republike Hrvatske, Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda s Dopunskim protokolima te zakone Republike Hrvatske.

S poštovanjem,

Dr. sc. Zlatko HASANBEGOVIĆ.

izvor: hr.n1info.com-a138449

 

OTROVNA POLITIKA - Od raspusta do kampanje

Zlatko Hasanbegović
Zlatko Hasanbegović

• Ministarska FUNKCIJA traži određenu vještinu, a i doza simpatičnosti dobro bi došla. Ministar mora znati da nije zgodno u prvom redu koncerta razvaliti čeljust žvakaćom

Objavljeno: 20. jul 2016

Eh, da, kampanja je počela. Osjetio je to na svojoj koži i Zoka Milanović koji se nedavno znojio u DORH-u zbog prijave o fiktivnim fakturama, za koje ga je optužio gazda njegove bivše omiljene marketinške agencije Madison. One iste koja je, koliko se sjećam, u zlatno doba SDP-ove koalicije imala status iznad zakona. Odnosno - njena direktorica angažirana je kao posebna savjetnica za medije premijera Milanovića, dok je svim ostalim tijelima državne uprave, kao i svim pravnim osobama kojima je osnivač Republika Hrvatska, odlukom vlade iz 2012. bilo zabranjeno angažirati PR agencije.

Dalo bi se svesti pod onu "quod licet Iovi, non licet bovi" iliti narodski: što je priličilo Jupiteru - to jest Zoki, nije priličilo volu - to jest svoj ostaloj stoci krupnog zuba u državnoj upravi. Jer unatoč pobuni Hrvatske udruge za odnose s javnošću, Madison je sve donedavno uživao poseban status, a savjetnica koja nije bila državna dužnosnica, već djelatnica agencije koja ju je i plaćala, imala je uvid u najtajnije državne dokumente, bez ikakve sigurnosne provjere.

Kad je ljubav pukla, sve više je pucao i poslovni interes s Madisonom, s kojim je Zoka svojevremeno očito bio više nego blizak. Osveta je jelo koje se servira hladno - mislim da sam već jednom spomenula tu poslovicu, koja je u ovom slučaju primjenjiva na bivše prijatelje i poslovne partnere koji su postali neprijatelji.

Iako je DORH odbacio prijavu, ovo je samo upozorenje čemu se Zoka još može nadati. Jer nitko ne mrzi više od bivše žene - ili bivše medijske savjetnice, ili bivšeg ministra financija, ili bivše marketinške agencije koja je ostala bez izdašnog paušala za svoje, po SDP tragično loše, PR savjete.

Plenković je za njih mala beba. Ne bi mogao smisliti sve te gadosti čak i da nije u kampanji, iako mu to čačkanje DORH-a po Zoki sigurno nije mrsko. Za to ima Milijana.

A KAD SMO VEĆ KOD KAMPANJE, ljubazno molim buduću vladu, ma tko je sastavljao, da prilikom imenovanja ministra kulture nastoji izabrati nekoga tko je bio barem na dva koncerta u životu i možda pokojoj kazališnoj predstavi, a ne samo na nogometnim utakmicama. Netko tko zna da nije zgodno u prvom redu gala koncerta na Stradunu razvaliti čeljust žvakaćom, s cijelom obitelji - ženom i djecom, koja također marljivo žvaču. Možda od nervoze ili dosade zbog krajnje nenaviknutosti na takve čudne događaje, na kojima se ne možeš ni pošteno potući, a kamoli vikati "za dom spremni!" ili baciti neku baklju!

BILO BI ZGODNO DA MINISTAR bude netko tko zna kada treba zapljeskati, kada se ustati i kako pozdraviti ljude oko sebe. Osim što podrazumijeva podrezane nokte, opranu kosu, pošišane dlake u nosu, čiste gaće i 'zglancane cipele, ministarska funkcija zahtijeva i poneku društvenu vještinu, lakoću komunikacije, ležernost s medijima, a i određena doza simpatičnosti, bez luđačkog pogleda, dobro bi došla.

Budući da sve to megapopularni Hasanbegović nema ni u tragovima, ovo je moj osobni dodatak zahtjevu Kulturnjaka 2016, koji su u otvorenom pismu zatražili da stranke već sada imenuju budućeg kandidata za ministra kulture. Koji bi, između ostalog, trebao poštovati pluralnost, poznavati višeslojnost kulture i njegovati dijalog s kulturnim radnicima.

POUZDANO ZNAM da postoje takvi ljudi, iako ne nužno među vojnicima partija. Iskreno se nadam da je Plenki, koji će se teško riješiti Hase, te ikone fundamentalističkih ustašofila, ozbiljno shvatio ovo upozorenje, kao i da Zoka neće osjetiti čuvenu bol u preponama kada dođe do podjele ministarskih stolica. Da ne bi to njemu krajnje nebitno područje kulture prepustio Marijani Petir ili, recimo, Sandri Perković ako usfali ruku za saborsku većinu.

Budući da Sabor od prošloga tjedna ne postoji više ni na papiru, drago mi je što su se zastupnici, ti društveni pregaoci, ti mravi koji odgovorno obnašaju svoje teške dužnosti - i službeno raspustili. Umorili se ljudi, jer ipak su u posljednjih šest mjeseci radili punih pedeset i sedam dana.

Znate li vi, bagro neradnička, koja pušta mozak na pašu nakon osamsatnog badavađenja, koji je to stres?! Em moraš razmišljati koji će te vozač pobrat', kome ćeš jebat' majku na aktualnom satu, kad ćeš na frizuru i hoće li ona guska s druge strane sabornice možda obući isti kostim kao i ti, i to baš kad snima HRT?! I konačno, kad ćeš na tripice u saborski restoran?

Dobro, bilo je nekih koji nisu ni zinuli, za razliku od hiperaktivnog rekordera u saborskim diskusijama Mire Bulja, ali to je možda zato što zbog silnih obaveza nikako nisu stizali do svog radnog mjesta.

Srećom, sve te muke sada su iza njih i svi se oni, zajedno s neprežaljenim akademikom Reinerom, sretno razletješe na raspust. Na kojem se, između dva skoka u more, mogu u miru posvetiti predizbornoj kampanji koja će trajati do besvijesti.

Sada kada je Plenković uz 98 tisuća stranačkih glasova uvjerljivo pobijedio sam sebe, to isto, ali u drugom smislu, očekujemo i od Milanovića. Kojem će to biti znatno teže ako uzmemo u obzir koliko mu je vlastiti karakter neprijatelj. Čak i kada pokuša djelovati smireno i okupljajuće, ne ide pa ne ide.

Poniznost je riječ koju često upotrebljavaju inače licemjerni europski, a još više američki političari. Poniznost pred vlastitim narodom kojem ćeš možda biti izabran da služiš. A to se, uz deklarativno ispravan sustav vrijednosti, nikako ne iskazuje onako kako to Milanović uporno radi, prezirući novinare i hvaleći se vlastitim uspjesima kojih nema.

Iskreno, čini mi se da bi pokisli HDZ-etovci, koji su pod mus opet glasali za jedinog kandidata, voljeli vidjeti jednog takvog drznika na čelu vlastitog pokreta. Možda bi bilo najbolje da HDZ i SDP zamijene vođe?

NEODLUČAN I NEDOREČEN - tako Plenkija doživljava njegovo najtvrđe i najmasovnije članstvo, a to će mu biti i najveći problem u vlastitim redovima. Josipovića su zbog sličnih intelektualno-karakternih kvaliteta svojedobno prozvali lignjom. Plenkovića još ne nazivaju meduzom, ali ako u kampanji, kad ode među Ličane ili u Imotski, ne primijeni neki od aduta čovjekolikog Darka Milinovića i malo narodske siline, loše mu se piše.

Kako se piše Milijanu, nekada Vasi, teško je procijeniti. No očito je u kazni, kleči na kukuruzu, a možda se i redovito samobičuje kako bi novom gazdi dokazao iskreno kajanje. Da nam je netko prije nekoliko mjeseci rekao da će se, od svih likova na političkoj sceni, upravo Brkić ponizno ispričati građanima zbog pogrešaka u vođenju HDZ-a i države, mislila bih da se najeo ludih gljiva. No što ti je instinkt za preživljavanje, čudo jedno. Ne samo što će pisati novu diplomu, već se i javno posipao pepelom kako bi što lakše ponovo uronio u hrvatski narod.

I dok Ivan Tepeš već marljivo uči francuski kako bi fascinirao buduće kolege u Europskom parlamentu, ustaški amateri iz Autohtone Hrvatske stranke prava ozbiljno su zaprijetili njegovoj popularnosti. Osobito ako se uzme u obzir da su neostvareni poglavnik Keleminac i njegovi izviđači uspjeli punih tjedan dana logorovati na javnom prostoru pred spomenikom u Srbu, kršiti zakone i vrijeđati ne samo srpsko stanovništvo, već i sve pristojne građane i antifašiste u Hrvatskoj. I sve to naočigled mog omiljenog ministra Orepića, na čiju sam odlučnost oduvijek računala.

Pa nisam uzalud nabavila Mostovu majicu iz gerilske kampanje, na kojoj ispod Orepićeve slike s brčinama piše SAD ili NIKAD. Sad, ministre! SAD! Trebalo je maknuti taj šator istoga dana i pokazati da si frajer kao što izgledaš!

PRI SLJEDEĆEM POKUŠAJU očekujem i prijavu zbog govora mržnje i poticanja na nasilje. U to ime obećavam da će između mene i majice s brčinama biti samo Chanel 5, iako skrušeno priznajem da moj prsni koš nije ni blizu petice.

Smrt fašizmu, sloboda narodu! Ministre.

izvor: nacional.hr