SDP BiH podnio krivičnu prijavu protiv ministra Dane Maleševića

SDP BiH podnio krivičnu prijavu protiv ministra Dane Maleševića

Nermin Nikšić
Nermin Nikšić

Objavljeno: 25. jul 2016

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) podnijela je krivičnu prijavu protiv Dane Maleševića, ministra prosvjete i kulture Republike Srpske. Prijava je podnesena zbog nepoštivanja Odluke Ustavnog suda i zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Ministar Dane Malešević naložio je svim školama u RS-u da umjesto predmeta "Bosanski jezik" u đačke knjižice i svjedočanstva taj predmet unose kao "Jezik bošnjačkog naroda" čime direktno krši Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao najviše pravosudne instance u državi. Pravni tim SDP BiH smatra da je prekršena Odluka Ustavnog suda te da Dane Malešević treba odgovarati zbog toga, kao i zbog izazivanja osjećaja straha i razdora.

"Podsjećamo vas da bosanski jezik do prije četiri godine nikome nije smetao i da je režim u Republici Srpskoj tek 2012. godine počeo praviti problem. Zbog pritiska koji povratnici u ovom entitetu osjećaju veliki broj porodica razmišlja o napuštanju ovog prostora i ne žele slati djecu u škole u RS-u. Krajnje je vrijeme da stanemo u kraj ovim praksama i u Bosni i Hercegovini počnemo praviti društvo za sve nas", poručio je Damir Mašić, politički direktor SDP BiH.

Salmedin Mesihović, predsjednik Odbora za obrazovanje SDP BiH, govorio je o široj perspektivi i upozorio da u Bosni i Hercegovini imamo vjerovatno najlošiji obrazovni sistem u Evropi. "Već 26 godina je na djelu dezavuiranje obrazovnog sistema a posljedice su katastrofalne. Naš obrazovni i vaspitni sistem je podijeljen a mi smo zemlja sa segregacijom u školama. Imamo potpuno odvajanje učenika, ne samo na osnovu vjerske i nacionalne pripadnosti, nego i na osnovu imovinskog stanja njihovih roditelja. Ovdje se stvaraju kako etnički tako i elitistički obrazovni modeli", naglasio je Mesihović.

Socijaldemokrati smatraju da su obrazovanje i vaspitanje ključ opstojnosti Bosne i Hercegovine ali i Bosanaca i Hercegovaca na svome tlu. Ova krivična prijava smatra se prvim korakom u smjeru spasa obrazovnog i vaspitnog sistema a time i budućnosti naše djece i omladine. Kao jedino trajno rješenje u SDP BiH vide stvaranje obrazovnog sistema na najvišem nivou.

"Bosna i Hercegovina treba jedinstven sistem obrazovanja. Trebamo vlast na državnom nivou koja će se baviti politikom obrazovanja, tako da ono bude dostupno svoj djeci po jednakim uslovima, da ne postoji segregacija i diskriminacija. SDP BiH ne samo deklarativno, nego i kao ozbiljan politički subjekt daje svoj doprinos na izgradnji boljeg društva i boljeg obrazovnog sistema. Želimo da Bosna i Hercegovina bude mjesto za mlade, mjesto za one koji će graditi zemlju po jednakim uslovima za sve", zaključila je Lejla Hamzagić-Kovačević, članica Odbora za obrazovanje SDP BiH i profesorica srpskog, hrvatskog i bosanskog jezika.

izvor: sdp.ba

 

Izetbegović ne reaguje na udare

Deset poslanika uputilo poziv Izetbegoviću i Zvizdiću da organiziraju sastanak u vezi referenduma u RS

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Objavljeno: 20. jul 2016

Deset poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uputili su danas javni poziv predsjedavajućim Predsjedništva i Vijeća ministara BiH Bakiru Izetbegoviću i Denisu Zvizdiću da organiziraju razgovor sa državnim poslanicima, ministrima i predsjednicima državnih parlamentarnih stranaka.

"Javno vas pozivamo da u narednim danima hitno organizirate razgovor svih političkih stranaka koje nisu učestvovale u donošenju antidejtonske i antiustavne odluke o održavanu nelegalnog referenduma u bosanskohercegovačkom entitetu RS", navodi se u pozivu koji su potpisali poslanici Denis Bećirović, Saša Magazinović, Maja Gasal-Vražalica, Mirsad Mešić, Mensura Beganović, Damir Bećirović, Šemsudin Mehmedović, Zaim Backović i Jasmin Emrić.

Tražimo, dodaje se u pozivu, da na taj razgovor pozovete državne poslanike, državne ministre i predsjednike parlamentarnih političkih stranaka (Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Željko Komšić, Dragan Čović, Nermin Nikšić, Sefer Halilović, Ilija Cvitanović i Nermin Ogrešević) "koji nisu učestvovali u donošenju opasne entitetske odluke o rušenju Ustavnog suda BiH i ustavnog poretka BiH, kao i u pokušaju unilateralnog napuštanja Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Sastanak tražimo s ciljem sagledavanja najtežeg i najopasnijeg udara na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH od njegovog potpisivanja do danas", navodi se u javnom pozivu koji je 10 poslanika uputilo predsjedavajućim Predsjedništva i Vijeća ministara BiH Bakiru Izetbegoviću i Denisu Zvizdiću, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH. (FENA)

izvor: novovrijeme.ba