Švicarska istraga nagnala Mamića na uzmak

Švicarska istraga nagnala Mamića na uzmak

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić

Objavljeno: 27. jul 2016

U maniri bivšeg premijera Ive Sanadera koji je 2009. nenadano dao ostavku riječima - "Ja sam svoju dionicu odradio" - i Zdravko Mamić poprilično nenadano prekjučer je priopćio javnosti da je i on svoju dionicu odradio - odnosno da odstupa s mjesta dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza HNS.

Učinio je to na za sebe također nesvojstven način - nije održao još jednu izvanrednu konferenciju za novinare, već je na stranicama HNS objavio pisano priopćenje. Kao razlog povlačenja Mamić je naveo svoju privatnu situaciju kojoj će se, kako je napisao, sada posvetiti.

Što to znači, Mamić koji će bez sumnje i dalje iz sjene ostati alfa i omega hrvatskog nogometa, kao što je alfa i omega Dinama, bez obzira na to što je u klubu od veljače samo "savjetnik" - nije objasnio. Tek je napisao kako više ne "želi biti razlog zbog kojeg će pojedinci umanjivati uspjehe mojih kolega iz HNS i Dinama..."

No priča s Mamićevim odlaskom iz HNS nije jednoznačna i prije će biti da je "od ljudi iz sustava", na koje se prošlog tjedna pozivao, dobio mig da se na neki način makne s isturene na pričuvnu poziciju, donosi Večernji list.

Naime, Mamić je vjerojatno postao svjestan da je u ozbiljnim pravnim problemima jer istragu protiv njega, zbog izvlačenja novca iz Dinama i poslovanja preko offshore tvrtki, ne vodi samo USKOK već i švicarsko tužiteljstvo.

Ta se informacija pojavila prije mjesec dana, kada su se švicarske novine Neue Luzerner Zeitung pozabavile, kako su ga one nazvale: klan Mamić i njegovo poslovanje. Priča se zakotrljala početkom godine kada je USKOK otvorio drugu istragu protiv Zdravka, Zorana i Marija Mamića, Damira Vrbanovića te Sandra Stipančića i Igora Krote.

Istraga je u međuvremenu proširena i na Nikkyja Vuksana, a svi se sumnjiče za izvlačenje dodatnih 80 milijuna kuna preko offshore tvrtki u Švicarskoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Belizeu...

Panama Papers

Kao i uvijek u takvim situacijama, USKOK je preko međunarodne pravne pomoći tražio podatke o tim tvrtkama i njihovu poslovanju, a Švicarci su odlučili ne samo eventualno dostaviti tražene podatke nego i otvoriti svoju istragu jer je jedna od tvrtki sumnjivih USKOK-u registrirana u Alpnachu.

Da se ta istraga provodi, švicarskim novinama potvrdilo je tužiteljstvo u Obwaldenu navevši da će u srpnju biti ispitani svjedoci te da bi cijela istraga mogla biti okončana do kolovoza. Iako je nakon objave te informacije u hrvatskim medijima, Jadranka Sloković, braniteljica Zdravka Mamića, kazala da oni o pokretanju istrage protiv Mamića u Švicarskoj ništa ne znaju, zanimljivo je da je Mamić, slučajno ili namjerno, prošli tjedan spomenuo i da je bio u - Švicarskoj.

Zašto je bio u Švicarskoj, nije objasnio, no nije nemoguće da je tamo otišao na poziv švicarskog tužiteljstva.

Je li tome tako, praktički je nemoguće provjeriti jer se ni Mamić ni USKOK o tome ne izjašnjavaju. No švicarska istraga znatno komplicira Mamićevu pravnu situaciju jer nju zasigurno ne može osporavati istom argumentacijom koju koristi kada se "obračunava" s navodima USKOK-a, odnosno kada tvrdi da je sa svojom obitelji žrtva političkog progona.

Osim švicarske istrage, razlog za Mamićevo nenadano povlačenje iz HNS može biti i sve ono što je prošli tjedan javno izgovorio u jednosatnom monologu pred novinarima. Braneći se od medijskih tvrdnji u kojima se prepoznao iako mu nitko nije naveo ime, da je on "moćan Hrvat koji stoji iza pokušaja atentata na glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana" - Mamić je kazao mnoge stvari, kojima je razotkrio suspektnu umreženost društvenih elita.

Stvari koje je rekao - počevši da zna koji sudac potpisuje tajne naloge za tajno praćenje i prisluškivanje, da zna da je pod prismotrom SOA, da pije kavu s bivšim glavnim ravnateljem policije, da poznaje predsjednike svih županijskih sudova u zemlji te da je organizirao ručak predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović - blago rečeno nepojmljive su u iole uređenom društvu. Jer Mamić je osoba koja je i optužena i osumnjičena za korupciju ozbiljnih razmjera i kao takav ne bi smio biti netko koga se viđa u društvu glavnog ravnatelja policije ili, još gore, predsjednice države.

Osim toga, Mamić se narugao cijelom represivnom aparatu priznavši da ima "ljude u sustavu" koji mu javljaju što taj isti sustav radi protiv njega.

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić

U normalnim i uređenim društvima ono što je izjavio dovelo bi do toga da se njegovi navode istraže, odnosno da se utvrdi tko je, ako jest, kršio zakon. To se za sada, koliko je poznato, nije dogodilo niti je itko od prozvanih u Mamićevu monologu demantirao navedeno.

No ako se mjerodavne institucije ipak odluče pozabaviti tim navodima, u pravnim problemima mogao bi se naći ne samo Mamić nego i svi koje je spomenuo. Pitanje je samo zna li Mamić da su ili će njegove riječi dovesti do novog potresa, zbog čega se naprasno odlučio povući iz HNS ili mu je to sugerirao netko od prozvanih, naživciran činjenicom da je Mamić javno govorio o nečemu o čemu nije trebao.

izvor: seebiz.eu-140110

 

STRANI TISAK - Švicarski tužitelji vode istragu o Mamiću

POTVRDILI VELIKO KRIM-ISTRAŽIVANJE Švicarski tužitelji pola godine vode istragu o Mamiću

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić

Objavljeno: 28. jun 2016 | Željko Petrušić

Švicarske novine Neue Luzerner Zeitung objavile su u ponedjeljak članak u kojemu se osvrću na događanja u hrvatskom nogometu i pritom otkrivaju da nije samo hrvatski USKOK otvorio istragu protiv prvog dopredsjednika HNS Zdravka Mamića.

Uvodno se spominje huliganski ispad na utakmici Hrvatska-Češka koji je očito, kako napominju, bio usmjeren protiv Mamića i njegova klana. No, glavnina teksta zapravo je posvećena istrazi protiv "klana Mamić" - u Hrvatskoj, ali i u Švicarskoj.

"Nogometni skandal: Tragovi u Obwaldenu. Korupcija već neko vrijeme trese hrvatski nogometni svijet. No, sada se organizatorima ušlo u trag koji vodi do Alpnacha", stoji u naslovu i podnaslovu članka u kojemu glavna tužiteljica kantona Obwaldena, Esther Omlin, potvrđuje da već gotovo pola godine vode kaznenu istragu protiv Mamića i nekih s njim povezanih osoba.

Prema njezinoj izjavi za spomenute novine, radi se o opsežnoj istrazi koja se proteže i na kantone u Zürichu, Tessinu i Ženevi. Istražuju se financijske transakcije "klana Mamić", a pritom se sumnja da bi se moglo raditi o "fiktivnim isplatama povezanima s transferima igrača, korupciji i pranju novca".

Međunarodni kriminal

Švicarci su istragu pokrenuli nakon što im je iz Hrvatske, vezano uz otvorene istrage USKOK-a, stigao zahtjev za pružanjem međunarodne pravne pomoći. USKOK, naime, tereti Zdravka Mamića da je zajedno s bratom Zoranom, sinom Marijom i Damirom Vrbanovićem te još dvojicom pomagača izvlačio novac iz Dinama preko off shore tvrtki u raznim zemljama i poreznim oazama. Stoga je od svih tih zemalja, počevši od Austrije, Švicarske i Velike Britanije, preko Hong Konga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Belizea i Gibraltara, zatražena međunarodna pravna pomoć kako bi se provjerili daljnji tijekovi novca isplaćenog na račune tamošnjih off shore tvrtki.

Iako se takvi podaci iz poreznih oaza vrlo teško mogu dobiti, u ovom slučaju na hrvatski su zahtjev vrlo brzo reagirale švicarske vlasti. I to ne samo na način da prikupljaju tražene podatke za potrebe postupka u Hrvatskoj, nego je tamošnje tužiteljstvo zaključilo da imaju elemente za pokretanje vlastite istrage.

Sumnjive transakcije

Središnju ulogu u ovoj istrazi ima tvrtka registrirana u Alpnachu, preko koje se odvijala većina sumnjivih transakcija te cijeli koloplet povezanih društava preko kojih je novac dalje transferiran. Švicarska tužiteljica nije željela odati naziv sporne tvrtke, no, s obzirom na off shore tvrtke koje se spominju u hrvatskoj istrazi, gotovo se sigurno radi o tvrtki Rasport Management AG iz Alpnacha. Riječ je o "offshorki" iza koje stoji, prema optužbi USKOK-a, Mario Mamić. Između ostaloga, u pretresima kod Mamićevih pronađen je dokument u kojemu sadašnji igrač Real Madrida Mateo Kovačić imenuje "Marija Mamića iz Rasport Managementa kao svog punomoćnika".

Na račun Rasporta Dinamo je ukupno uplatio oko dva milijuna eura, i to za navodne usluge posredovanja u transferu Eduarda da Silve iz Dinama te Marija Mandžukića, Ivice Vrdoljaka, Boška Balabana i Georga Kocha u Dinamo.

U USKOK-ovoj istrazi spominje se i tvrtka Onegoal Limited iz Züricha, na čiji je račun, vezano za navodno posredovanje pri transferu Tina Jedvaja u AS Romu, uplaćeno ukupno 300.000 eura. Sumnja se da iza te tvrtke stoje opet Mario Mamić i jedan od suokrivljenih pomagača Sandro Stipančić. Zadaća državnog odvjetništva Obwalden bila je prikupiti podatke o novčanim transferima predmetnih off shore tvrtki od različitih banaka. U srpnju slijedi ispitivanje svjedoka, a istraga bi mogla biti okončana do kraja kolovoza, nakon čega će javnosti biti dostupno više detalja o njezinim rezultatima.

izvor: jutarnji.hr-4480364