Zdravko Mamić i razgovor šakama

Zdravko Mamić i razgovor šakama

MAMIĆ, BBB I ZAKON ULICE: Razgovor šakama, kamenjem i bakljama, pištoljima

Ne razgovara se na ulici samo, nego se i ratuje

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić

• Zagreb dobiva lice grada s američkog Divljeg zapada. Ulični obračuni usred grada, nasilni prosvjedi...

• Mediji su naveli da su dvojica ranjenih mladića u uličnom sukobu navodno pripadnici frakcije suprotstavljene izvršnom predsjedniku Dinama Zdravku Mamiću

• Prema neslužbenim informacijama koje se do danas navode, ranjeni mladići s još nekoliko prijatelja bili su u kombiju, u trenutku kada je dotrčao nepoznati muškarac s pištoljem u ruci te počeo pucati prema njima. Očekivano, na put je tad stala interventna policija koja je spriječila bilo kakve neugodnosti na mjestu pokušaja ubojstva, ali i čuvajući kuću Zdravka Mamića

Objavljeno: 29. okt 2014

Nimalo bezazlene igre izmanipuliranih navijačkih grupica umalo su završile teškom tragedijom. Sukobi navijača traju već duže vrijeme, u njima se koristi kamenje, baklje, metalne šipke... Premlaćivanja su skoro postala uobičajeni način razgovora navijačkih sukobljenih tabora. I mjesto se sukoba pomaknulo s prostora oko stadiona i u vrijeme utakmica, ka centru grada i sve više neovisno od utakmica koje se igraju. Kako je moguće da se dopušta takvo što, nije važno pri tom glavni, veći ili manji grad, da gotovo nitko ne reagira.

U "ratu priopćenjima" nakon zadnjeg incidenta, Bad Blue Boysa i GNK Dinama nitko nije kriv, odnosno kriv za sukobe koji traju, onaj je drugi. Dinamo je zacijelo jedinstven klub, kojeg navijači toliko vole da ga ne vole! Ekstremne skupine ratuju već dugo, a "plavi su navijači" dobro poznati cijeloj Europi te se s njima, s vremenom iskustva u mnogim zemljama, susreću antiterorističke jedinice.

Zdravko Mamić, navijačima najnepoželjniji i najveća meta njihovih napada, koji kaže da "neće razgovarati nasiljem i da mu je strano svako nasilje" - nije baš verbalno nevinašce.

Verbalno je napao novinarku Romanu Eibl, a isto je tako verbalno napao novinara Ivicu Blažička nakon derbija u Splitu s Hajdukom, ali se s njim naknadno nagodio na sudu.

Zdravko Mamić prijavljen je zbog vrijeđanja i fizičke prijetnje novinaru Borutu Šipsu: "Kad ne budem u Dinamu, prebit ću te k'o mačku!" Slučaj je završio na sudu.

Nekoliko je puta javno vrijeđao ministra Željka Jovanovića, a kulminacija je bio vrijeđanje kakvih je malo u javnosti:

Takav Srbin ne može voditi najvažniji resor u Hrvatskoj. Nema nikakvog iskustva, a ima krvna zrnca predodređena da mrzi sve hrvatsko - napao je Mamić ministra i završio u pritvoru.

Danas bi se Zdravku Mamiću na Općinskome kaznenom sudu u Zagrebu trebalo "presuditi" zbog vrijeđanja i klevetanja Ivice Crnića, odvjetnika bivšeg igrača Dinama i hrvatske reprezentacije Eduarda da Silve usred ročišta u ožujku 2013.

Veljko Miljević, Crnićev odvjetnik u završnim je riječima na kraju ponovljenog suđenja zatražio da se Mamiću izrekne maksimalna kazna, ustvrdivši da je on u ranijoj obrani djelomično priznao nedjelo, dok u pogledu klevete nije iznio ni jedan razlog kojim bi dokazao istinitost sporne tvrdnje.

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić

Jadranka Sloković Mamićeva braniteljica kazala pak kako bi kazna zbog uvrede trebala biti bliža donjoj zakonskoj granici jer se Mamić više puta ispričao, dok bi za klevetu trebao biti oslobođen jer je imao razloga vjerovati u vezu između Crnića i bivšeg ministra sporta Željka Jovanovića.
Crnić je podigao privatnu tužbu protiv Mamića koji ga je u sudnici lani u ožujku nazvao "mišem, kretenom, monstrumom i tatinim sinom" koji "po instrukcije odlazi kod Jovanovića".

Crnić je jučer ustvrdio da je Mamić visoki nogometni dužnosnik i da kao takav svojim ponašanjem pruža primjer svim građanima koji vole nogomet, posebno mladima.

Po Crnićevom mišljenju, izostankom osude Mamićeva "nepristojnog ponašanja" mladi ljudi mogli dobiti poruku da je vrijeđanje dopušteno, ocijenivši lošim Kazneni zakon kada je u pitanju nedjelo, jer "omogućava imućnim osobama nepristojno ponašanje, za koje misle da ga mogu riješiti plaćanjem sitne novčane naknade, te se nakon toga nastaviti ponašati na isti način kao da se nije ništa dogodilo.

Mamić je već ranije bio osuđen na novčanu kaznu, ali je zagrebački Županijski sud, odlučujući o žalbi ukinuo prvostupanjsku presudu, uz obrazloženje da nisu razgraničena kaznena djela klevete, uvrede i sramoćenja. Izmjenenom tužbom Mamić je sada tužen za uvredu i klevetu, ali ne i za sramoćenje.

izvor: objektivno.hr-33460