Makedonija - Korupcija pojela lustraciju

Makedonija - Korupcija pojela lustraciju

Makedonija: Predsednik komisije za lustraciju optužio sud za sabotažu

Gjorge Ivanov
Gjorge Ivanov

• Prvi čovek makedonske komisije za lustraciju izjavio je da je Upravni sud Makedonije, donoseći odluke za poništenje njenih rešenja, potkopao njen rad

Objavljeno: 27. jul 2016 | Igor Bosilkovski, BIRN Skopje

Tome Adžiev, predsednik kontroverzne komisije za lustraciju, državne institucije koja je imala zadatak da iskoreni bivše saradnike tajne policije, optužio je Upravni sud da je doneo "čudne" odluke koje podrivaju rad komisije.

Samo tokom ovog i prošlog meseca dobili smo 17 rešenja kojima se poništavaju naše odluke, a koja su doneta nakon godinu dana čekanja u sudskim fiokama. Najverovatnije će biti poništena i sva druga rešenja, oko 40, koja su osporena pred sudom - rekao je Adžiev.

Adžiev kaže da je Upravni sud svoje odluke zasnivao na tvrdnji da komisija u procesu lustracije nije dozvolila učešće lustriranih osoba i da je ignorisala policijske arhivske dokumente iz kojih se, prema njegovim rečima, jasno vidi da su ova lica sarađivala.

Sud u obrazloženju navodi da je Komisija prekršila zakon. Komisija "nije omogućila aktivno učešće tužitelja (lustrirane osobe)" u postupku i nije dozvolila pristup inkriminirajućim dokumentima koji su se koristili protiv njih.

U Upravnom sudu u utorak nisu bili dostupni za komentar.

Vojislav Stojanovski, pravni savetnik u Helsinškom komitetu za ljudska prava, kaže za BIRN da "poništenje odluka o lustraciji od strane Upravnog suda, pravno gledano, znači da te odluke nikada nisu postojale. Pošto je slučaj takav kakav jeste, komisija (za lustraciju) sada nema pravo da obnovi postupak i da donese nove odluke."

U avgustu prošle godine, nakon što se suočila s kritikama iz Brisela, Komisija je odlučila da početkom ove godine zvanično stavi tačku na prilično kontroverzan proces lustracije.

Međutim, Komisija nije ukinula sankcije koje je donela za više od 200 lustriranih osoba, uključujući i zabranu za rad u državnim institucijama onim licima za koje je utvrdila da su bivši saradnici tajne policije.

U junu 2015, u okviru težnji EU da razreši duboku političku krizu u Makedoniji, Evropska komisija je vladi u Skoplju predala izveštaj sa podužim spiskom hitnih reformi.

U izveštaju se, između ostalog, od vlasti traži "revizija/ukidanje Zakona o lustraciji i njegove implementacije" iz razloga što su "kao osnova za lustraciju korišćeni ideološki ili partijski razlozi".

Kritike Brisela usledile su nakon što su snimci zvaničnih razgovora, koje je objavila makedonska opozicija, ukazali na to da se vlada mešala u proces lustracije.

Makedonija je pratila prakse mnogih drugih komunističkih zemalja koje su donele zakon o lustraciji kako bi rešile nepravde iz prošlosti proistekle iz politički motivisanih suđenja.

Međutim, od samog početka rada Komisije, 2009. godine, čitav proces je praćen brojnim kontroverzama.

Opozicija je saopštila da je proces lustracije zloupotrebljen i da je usmeren na kritičare vlade, te je u decembru 2012. godine iz protesta povukla svoja dva člana iz Komisije.

Neki od njih, poput bivšeg predsednika Ustavnog suda Makedonije Trendafila Jovanovskog, tužili su državu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i dobili slučaj.

izvor: balkaninsight.com