Tužilaštvo traži doživotni zatvor za Perkovića i Mustača

Tužilaštvo traži doživotni zatvor za Perkovića i Mustača

Josip Perković i Zdravko Mustač
Josip Perković i Zdravko Mustač

• Njemački tužitelji traže kazne doživotnog zatvora za dvojicu bivših jugoslavenskih obavještajaca, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, optuženih za ubojstvo hrvatskog emigranta

Objavljeno: 28. jul 2016 | Sven Milekić, BIRN Zagreb

Njemački tužitelji traže kazne doživotnog zatvora za dvojicu bivših jugoslavenskih obavještajaca, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, optuženih za ubojstvo hrvatskog emigranta.

Tužitelji su u utorak zatražili kazne doživotnog zatvora za bivše zvaničnike jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, kojima se pred Višim sudom u Münchenu od listopada 2014. godine sudi za ubojstvo.

Obojca su optužena za naručivanje, planiranje i organiziranje ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

Tužitelji su izjavili da optuženi zaslužuju doživotni zatvor jer nisu samo pomagali, već i sudjelovali u ubojstvu.

Viši državni odvjetnik Lienhard Weiss predstavio je pred sudom detalje o ključu garaže u kojoj je ubijen Đureković, o organizacijskoj strukturi službe državne bezbjednosti (SDB) te ulogama koje su Perković i Mustač imali u službi.

Weiss je tvrdio da je SDB ubojstva emigranata smatrala zakonitom aktivnošću, ističući da je ona tijekom godina ubila brojne emigrante.

On je također tvrdio da je SDB intenzivirala broj ubojstava u inozemstvu nakon smrti jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita 1980. godine.

Weissov kolega Stefan Weiland rekao je da je Mustač bio veza između SDB i jugoslavenskih vlasti, navodeći također svjedočenja prema kojima je Perković bio ključna figura u borbi jugoslavenske komunističke države protiv političkih emigranata.

Weiland je opisivao odnos između Jugoslavije i tadašnje Zapadne Njemačke, te kako su slučajevi unutar SDB dodjeljivani različitim akterima "čiji su agenti bili u boljem položaju za djelovanje". On je također tvrdio da su jugoslavenski dužnosnici uvijek bili informirani o svim važnijim akcijama koje je SDB poduzimala.

"Nije bilo veće akcije u inozemstvu u kojima nisu bili uključeni dužnosnici na republičkoj i saveznoj razini", zaključio je Weiland.

Perkovićev odvjetnik Ante Nobilo rekao je da je tužiteljstvo preskočilo dvije ključne činjenice: da nema dokaza da su ubojica čekala Đurekovića u garaži u kojoj je ubijen i da bivši agent SDB-a i sudski svjedok Krunoslav Prates nije mogao znati kada će Đureković biti u garaži, niti reći Perkoviću tu informaciju.

U optužnici se navodi da je Zdravko Mustač, tadanji šef jugoslavenske državne bezbjednosti, naredio Perkoviću da organizira ubojstvo Đurekovića 1983. godine.

Navodni motiv ubojstva su bile kritike Đurekovića na račun komunističkog režima u Jugoslaviji.

I Mustać i Perković su izjavili da nisu krivi. Sud će vjerojatno sljedeći tjedan, nakon što obrana iznese završne riječi, izreći presudu.

izvor: balkaninsight.com