Zoran Galić diplomirao u svadbenom salonu

Zoran Galić diplomirao u svadbenom salonu

Univerzitet u Sarajevu nezakonito nostrificirao diplome iz Svadbenog salona u Grudama

Zoran Galić diploma
Zoran Galić diploma

Objavljeno: 01. avg 2016

Blizu 140 osoba iz Hercegovine je 2006. godine za samo šest mjeseci položilo 27 ispita na Fakultetu za uslužni biznis u Sremskoj Kamenici - Fabus, piše Patira.

Svi koji su završili za godinu dana takav fakultet dobili su status diplomiranih ekonomista. Među diplomcima iz svadbenog salona u Grudama, gdje su hercegovački studenti slušali predavanja, bio je i direktor Granične policije Zoran Galić.

Pošto je diploma Fabusa dobijena sa stranog univerziteta, dakle iz Srbije, te diplome su se morale nostrificirati u Bosni i Hercegovini.

Brojne diplome Fabusa nije želio nostrificirati niko na području zapadne Hercegovine. Prema Zakonu o izmjenama i dopunama o nostrifikaciji i ekvivalenciji stranih obrazovnih isprava Zapadnohercegovačkog kantona, priznaju se samo Rješenja o nostrifikaciji i ekvivalenciji stranih obrazovnih isprava izdatih od Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačkog kantona i to u svrhu nastavka školovanja, zaposlenja i ostvarivanja svih ostalih prava za čije je ostvarenje potrebno priložiti odgovarajuću obrazovnu ispravu.

Novinari portala Ljubuški.net su izravno pitali Ekonomski fakultet iz Mostara o diplomama Fabusa. Odgovoreno im je: "Sve diplome Fabusa u Hercegovini su falš. Naš fakultet je mjerodavna institucija za nostrifikaciju i ekvivalenciju diploma. Dobili smo puno upita o diplomama Fabusa i naš stav je uvije bio negativan. Diploma Fabusa nije ekvivalentna diplomi sa Ekonomskog fakulteta u Mostaru", odgovoreno je iz Mostara.

Diplomu Fabusa, dakle, niko u Hercegovini nije želio nostrificirati, jer je bilo očito da se radilo o ekspres fakultetu i studiju. Patria saznaje da se nostrifikacija za Fabusove ekspres diplome potom organizirala u Sarajevu. Univerzitet u Sarajevu je nostrificirao diplome Fabusa. Urađeno je to sa Fabusovom diplomom direktora Granične policije Zorana Galića 2009. godine. U odluci o nostrifikaciji tadašnji rektor se pozvao na Zakon o nostrifikaciji i ekvivalenciji inostranih školskih svjedočanstava, prema još važećem Službenom listu SRBiH br. 7/88 - Prečišćeni tekst.

Samo ovlašan pogled na taj Zakon na koji su se pozvali iz Sarajevskog univerziteta na čelu sa tadašnjim rektorom dr. Farukom Čaklovicom, pokazuje da je ta nostrifikacija nezakonita. Naime u članu 6. Zakona stoji da nostrifikaciju vrši odgovarajući fakultet, viša škola ili umjetnička akademija, dakle visokoškolska organizacija i to iz oblasti i discipline obrazovne ustanove istog ili približnog obrazovnog nivoa.

Prema ovim uslovima, diplome Fabusa je, prema zakonu, mogao nostrificirati samo Ekonomski fakultet u Sarajevu. Zašto je to nezakonito uradio Univerzitet u Sarajevu, pitanje je za organe koji moraju štititi zakone ove države.

Na osnovu te sarajevske nostrifikacije Zoran Galić je postao direktor Granične policije. Pitanje je koliko je takvih nezakonitih nostrifikacija do sada uradio Univerzitet u Sarajevu.

izvor: visoko.co.ba-70789

 

Zoran Galić sprovodi osvetu

Galić se nastavlja svetiti: Svevlad Hoffmann kažnjen smanjenjem plaće pola godine

Svevlad Hoffmann
Svevlad Hoffmann

Objavljeno: 01. avg 2016

Glavni inspektor Granične policije BiH Svevlad Hoffmann kažnjen je sa 20 posto smanjenja plaće narednih pola godine. Disciplinska komisija kojom je predsjedavala Viktorija Damjanović utvrdila je da je Hoffmann "počinio više težih povreda službene dužnosti definiranih Zakonom o policijskim službenicima BiH", piše novinska agencija Patria.

Radi se o prvostepenom disciplinskom postupku. Hoffmanna smo pitali za komentar. On je kazao da će se žaliti jer nije imao pravo na fer postupak. Dodaje kako je obavijest o sjednici Disciplinske komisije, odnosno ročištu dobio dva dana prije održavanja, a da je to shodno zakonu morao dobiti najkasnije tri dana prije. Dalje, kaže, ne želi da iznosi bilo šta u javnosti.

Disciplinskom ročištu prisustvovao je i predstavnik Sindikata Granične policije u statusu posmatrača.

Prema nezvaničnim informacijama, Viktorija Damjanović je bliska prijateljica kontroverznog Vladimira Popovića, jednog od ključnih ljudi direktora GP BiH Zorana Galića.

Disciplinska komisija je pod Galićevom direktnom kontrolom, a njeni članovi dobijaju naknade za rad iako je Vijeće ministara BiH donijelo odluku da se naknade za rad u radnim tijelima tokom radnog vremena ne mogu nikome isplaćivati.

SIPA je upoznata i sa ovim Galićevim kršenjem i nepoštivanjem zakona i odluka.

Podsjećamo, Galić je 15. juna suspendovao Hoffmana jer je navodno počinio više povreda radne dužnosti. Pozadina suspenzije o čemu su mediji već pisali je posve druga.

Hoffman je tražio mjesecima da mu se dostave podaci o trošenju novca na kupovinu luksuznih automobila, te opreme za pripadnike GP BiH koja je nekvalitetna, a skupo plaćena.

U međuvremenu, Hoffmann je podnio krivičnu prijavu protiv Galića, dao je iskaz u SIPA-i, nakon čega je prijava sa dokumentacijom proslijeđena Tužilaštvu BiH.

izvor: nap.ba-27449