Komšić: Dodik je dobio novac, a Izetbegovića su ponovo nadmudrili

Komšić: Dodik je dobio novac, a Izetbegovića su ponovo nadmudrili

Napušten je mehanizam regularnih tokova odlučivanja a o ustavim pitanjima odlučuje se u kafanama

Željko Komšić
Željko Komšić

Objavljeno: 01. avg 2016

Lider Demokratske fronte Željko Komšić komentirao je dogovor predsjednika SNSD i SDA Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića o Mehanizmu koordinacije i potpisu Pisma namjere MMF koje je već otpremljeno u Washington, piše bh. novinska agencija Patria.

Komšić smatra da je u ovom slučaju Dodik dobio ono što mu očajnički treba, a to je novac MMF.

- Politički gedano mislim da su opet nadmudrili Izetbegovića. Što se tiče Mehanizma koordinacije barem prema izjavama koje su se mogle čuti, a posebno gospodina Dragana Čovića dabogda od toga da išta bude - kaže Komšić.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Predsjednik DF također je kazao da je priča oko Mehanizma koordinacije komplikovana i da sa aspekta ustavnog uređenja uopšte nije bio potreban.

- Imate Vijeće ministara koje može tu priču da vodi. Kada se ušlo u priču oko Mehanizma koordinacije vi ste počeli da pravite cijelu jednu paralelnu, nazovimo je uvjetno, vladu koja će odlučivati mimo regularnih tokova odlučivanja i Ustavom definisanih institucija i odlučivati o nečemu što je toliko važno, a to je evropski put BiH - kaže Komšić.

On je podsjetio da je početkom januara Vijeće ministara BiH tajno usvojilo Mehanizam koordinacije a da se za to saznalo objavom u Službenom listu BiH.

- Sad se postavlja pitanje ako su Dodik i Izetbegović to dogovorili šta to znači za ovu odluku koja važi u pravnom sistemu BiH. Da li će se ta odluka mijenjati u skladu sa dogovorom, kako će reagovati ministri iz reda HDZ, da li Izetbegović ima punu podršku u okviru svoje stranke za to sve što radi - pita Komšić.

Komšić je kazao da je Dodiku bio najvažniji novac kako bi začepio budžetske rupe, ali da je pitanje da li je Mehanizam koordinacije kao uvjet evropskog puta BiH stvarno dogovoren.

- Moguće da HDZ u međuvremenu izmijeni svoj stav pa da to bude uobličeno u zakonsku normu. Znajući da rok pada u septembru u finišu izborne kampanje ja nisam optimista da će se to desiti.

izvor: nap.ba-27517

 

GS protiv kafanskih dogovora

GS: Jučerašnji sastanak nastavak procesa razgradnje BiH

GS Emir Suljagić

Objavljeno: 01. avg 2016

Građanski savez (GS) smatra da je jučerašnji sastanak između stranačkih delegacija SDA i SNSD u Istočnom Sarajevu nastavak procesa razgradnje BiH pod krinkom integracije u Evropsku uniju.

U saopćenju za javnost ove stranke navodi se kako je "od tehničkog pitanja raspodjele novca koje BiH treba dobiti u sklopu EU integracija je napravljena redefinicija ustavnih nadležnosti kojom se BiH pretvara u labavu uniju entiteta RS i kantona".

"Zabrinjava spremnost EU da učestvuje u ispunjavanju ratnih ciljeva susjednih država. Nakon što je 2012. postignut sramni sporazum kojim je legitimiran princip nejednake vrijednosti glasa na etničkom prinicipu, i nakon što je 2013. dogovoreno da su narodi izborne jedinice u tzv. briselskim principima, postaje jasno da proces EU integracija u svojoj konačnici ne mora podrazumijevati da će BiH ostati jedinstvena država", navodi se u saopćenju GS. (FENA)

izvor: ba.n1info.com-a107552

 

Čović želi da kantoni odlučuju umjesto države

Čovićeve političke akrobacije i manipulacije: Protivljenjem Mehanizmu koordinacije želi treći entitet

Milorad Dodik - Dragan Čović
Milorad Dodik - Dragan Čović

Objavljeno: 01. avg 2016

Postizanje dogovora oko Mehanizma koordinacije i MMF-a između predsjednika SNSD-a i SDA Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića naišlo je na iznenađujuće negodovanje lidera HDZ BiH Dragana Čovića, piše novinska agencija Patria.

Čović je u prvim reakcijama kazao da je potpisani sporazum "mrtvo slovo na papiru". I dok je u subotu pozivao Dodika i Izetbegovića da sjednu za pregovorački stol, zanimljivo je da samo dan poslije priča drugu priču. Osim ako iza svega ne stoji još jedna dobro osmišljena igra ovog vrhunskog političkog manipulatora.

Čoviću smeta što se iz Mehanizma koordinacije eliminiraju kantoni kao faktori odlučivanja. S obzirom na ideju "trećeg entiteta", jasno je zašto Čoviću smeta izbacivanje uloga kantona. Upravo preko kantona Čović bi mogao blokirati brojne procese te tako ucjenom ili političkom trgovinom isposlovati vlastiti teritorij, koji je odavno zaokružio.

Zanimljivo je da je Čović u intervjuu za portal Klix.ba kazao da je on savjetovao specijalnog predstavnika EU i šefa Delegacije EU Lars-Gunnara Wigemarka da se ne uključuje u pregovore na ovaj način. Podsjećamo, da je sastanak Dodika i Izetbegovića održan na inicijativu Wigemarka.

Bolji poznavaoci političkih prilika smatraju da Čović nije iskren jer je i sam radio na Mehanizmu koordinacije.

Šemsudin Mehmedović, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH kazao je za N1 da Čovićevo protivljenje dogovoru može dovesti do političke nestabilnosti u FBiH.

- Mislim da je ovo bacanje prašine u oči, te da i on podržava ovaj Mehanizam. Čović je želio da ima kočnice na evropskom putu BiH ako to ne odgovara nekim njegovim političkim ciljevima - mišljenja je Mehmedović.

Sada je jasno da će Čović dodatno problematizirati situaciju i na drugim pitanjima na prvom mjestu rješavanje održavanja izbora u Mostaru i statusa grada na Neretvi.

U ovom slučaju pokazalo se da je Čovićev moto "zavadi pa vladaj". Jedino što možda nije računao da će Izetbegović i Dodik više se baviti Mehanizmom koordinacije nego samim MMF-om, gdje je bilo potrebno samo staviti potpise na Pismo namjere.

izvor: nap.ba-27506

 

Delegacija EU u BiH: Mehanizam koordinacije prihvatile su sve strane tokom prethodnih razgovora

Lars Gunar-Wigemark
Lars Gunar-Wigemark

Objavljeno: 01. avg 2016

Portparol Delegacije EU u BiH Zora Stanić u izjavi za novinsku agenciju Patria (NAP) istakla je da Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU pozdravljaju dogovor o Mehanizmu koordinacije postignut na sastanku 31. jula.

- On je rezultat konstruktivne debate između entitetskih premijera, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, te predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika RS Milorada Dodika. Lideri su pokazali spremnost da pronađu rješenja putem kojih bi zemlja dalje napredovala na putu ka EU.

Postignuta rješenja u potpunosti odražavaju ključne principe koje su sve strane prihvatile tokom prethodnih razgovora o Mehanizmu koordinacije, a koji podrazumijevaju poštivanje ustavne strukture BiH i donošenje odluka putem konsenzusa, dok istovremeno sprječavaju blokiranje procesa.

U tom smislu, dogovoreni model u potpunosti poštuje i odražava ulogu svih nivoa vlasti, uključujući nivo BiH, entiteta, kantona i Brčko distrikta.

U pravnom pogledu, dogovor će biti predmet uobičajene procedure usvajanja, naglasila je Stanić u izjavi za NAP.

izvor: nap.ba-27520