Avdo Avdić: Bakiru burek, Čoviću sve ostalo

Avdo Avdić: Bakiru burek, Čoviću sve ostalo

Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Objavljeno: 03. avg 2016 | Avdo Avdić

Dragan Čović propustio je konjički burek. I zato je Bakira Izetbegovića poslao po ćevape. Vrhovni komandant Oružanih snaga BiH sveden je na nivo kurira. Od Mila do (ne)Draga(na). Lično se pretvorio u mehanizam koordinacije. Još samo da ga Denis Zvizdić objavi u Službenom listu.

No, prije toga morat će van snage staviti Mehanizam koordinacije objavljen u Službenom glasniku BiH u broju 8/16. U kojem je navedeno sve ono što želi Dragan Čović. Odnosno, sve ono što mu je dao Bakir Izetbegović. Suština je, dakle, u tome da je SDA u saradnji sa HDZ-om, početkom ove godine, usvojila na Vijeću ministara Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, prema kojoj kantoni imaju "pravo veta". Pola godine kasnije, Izetbegović je zaboravio šta je dao Draganu Čoviću, pa je potpis Milorada Dodika na bezvrijednom kafanskom dokumentu platio novcem MMF, odnoso zaduživanjem budućih generacija ove zemlje. Pod uslovom da ih bude.

Lider SDA zaboravio je dvije bitne činjenice. Dragan Čović, koristeći se mehanizmom blokade u Vijeću ministara, nikad više neće dopustiti da se van snage stavi Odluka objavljena u Službenom glasniku BiH. Milorad Dodik je, potpisujući bezvrijedan dokument sa Izetbegovićem, dobio ono što mu je trebalo. Novac za preživljavanje. Dakle, i Čović i Dodik su dobitnici. Jedini gubitnik je Bakir Izetbegović.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Ali đavo je morao doći po svoje. I sad ne pomažu nikakve dove. SDA je, da citiram vječnog parlamentarca Šefika Džaferovića, "morala dati HDZ-u sve ono što mu pripada". Dali su mu finansije. I Federalne i državne. Dali su mu Upravu za indirektno oporezivanje. Dali su mu Graničnu policiju, pa tako sada kontroliše i carinike i graničare. Dali su mu Agenciju za bankarstvo da kontroliše banke. Dali su mu i federalnu i državnu pravdu da kontroliše pravosuđe. Dali su mu kontrolu nad zatvorima. Dali su mu Eronet, Aluminij, Elektroprivredu HZHB. Dali su mu Ceste i kontrolu neba.

Čoviću za ljubav, izbacili su DF iz vlasti i tako se riješili jedinog ministra Hrvata koji nije pod HDZ-ovom kontrolom. I, na kraju, dali su mu Mehanizam koordinacije koji je misteriozno objavljen u Službenom glasniku. A ono što je objavljeno u Glasniku - jedino i vrijedi.

I šta sada može Denis Zvizdić u vezi sa sporazumom Dodik-Izetbegović?

Dodika nema u Vijeću ministara. Tamo glasaju po instrukcijama Dragana Čovića. Bez mogućnosti preglasavanja. Izetbegoviću jedino ostaje da pokuša sporazum sa Dodikom objaviti u Službenom listu. No, i tu je u problemima. Poziciju direktora Službenog lista dao je Čoviću. A za sebe je ostavio burek. Sjajan konjički burek.

izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com