Mudžahedini u BiH stizali preko Hrvatske

Mudžahedini u BiH stizali preko Hrvatske

Kako su mudžahedini u BiH dobili hrvatske putovnice

Mudžahedini u BiH
Mudžahedini u BiH

Objavljeno: 01. avg 2016 | D. Pušić

O djelovanju i ulozi odreda "El Mudžahid" tijekom ratnih godina, a posebice na prostoru središnje Bosne mnogo je toga napisano, no čini se kako se do sada premalo pozornosti usmjeravalo na način na koji su strani ratnici uopće dolazili u Bosnu i Hercegovinu.

Međutim, arhiva Generala Slobodana Praljka donosi neke vrlo zanimljive podatke iz vremena nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma kada su predstavnici HVO-a po prvi put mogli u zajedničkoj posjeti u okviru Združenog stožera tadašnje Vojske Federacije vidjeti iz prve ruke gdje su mudžahedini bili smješteni, a pritom iznijeti i neke detalje u kontekstu analize njihovog dolaska, djelovanja i poveznice s humanitarnim organizacijama.

Problem pri ulasku

U cijeloj priči posebno je zabrinjavajuća i pretpostavka koju su tada iznijeli časnici HVO-a da se prostor Republike Hrvatske iskorištavao za dolazak, odnosno prelazak u BiH. Naime, jedan od dokumenata iz arhiva koji je napisan u travnju 1995. godine tretira obilazak predstavnika Združenog stožera tadašnje Vojske Federacije obilasku šireg područja zone odgovornosti tadašnjeg 3. i 7. korpusa Armije BiH. Jedno od sela koje je bilo planirano za obilazak već u startu predstavljalo je problem budući je pripadnicima stožera hrvatske nacionalnosti bilo zabranjeno ući. Nakon višesatnog pregovaranja postignut je kompromis, a kako se navodi u izvješću upućenom Glavnom stožeru HVO-a, pripadnici HVO-a ušli su u mudžahedinsko selo u civilnoj odori.

Dojmovi i zapažanja

Ono što su tada časnici HVO-a zapazili, a nakon toga u izvješću i naznačili, pokazuje kako je među časnicima postojala uvjerenost kako su strani ratnici imali veze s međunarodnom udrugama koje su djelovale u Bosni i Hercegovini.

U izvješću se, opisujući stanje u kampu mudžahedina navodi kako oni tu žive i sa svojim ženama, ali i kako među njima tada nije bilo državljana Irana. S druge strane, u izvješću se ističe i kako su časnici HVO-a zaključili iz saznanja koje su dobili kako su strani borci zapravo članovi humanitarnih međunarodnih udruga, posjeduju takve isprave, a ono što upada u oči je i podatak kako su neki imali i hrvatske putovnice. Jedno od vozila je tako na sebi imalo i privremene zagrebačke registarske pločice.

U dojmovima koji su naznačeni u ovom izvješću hrvatski časnici ističu i činjenicu da su predstavnici Armije, unatoč tvrdnjama kako im nije bila jasna zadaća ove posjete i da su na njeno izvršenje krenuli nepripremljeni, točno znali što predstavnici HVO-a iz Zajedničkog stožera ne trebaju vidjeti, s kim ne trebaju razgovarati, a usput su pokazali i dobro poznavanje terena.

Posjet je na koncu okončan bez obilaska nekoliko sela u kojima su također bili nastanjeni stranci borci. Dragocjeni podaci koji su bili još 1995. godine dostupni HVO-u o načinu dolaska mudžahedina u BiH čini se kako još uvijek nisu do kraja iskorišteni.

izvor: dnevni-list.ba

 

EKSKLUZIVNO: Mudžahedini koji su ubijali Hrvate imali hrvatske putovnice

Burek sa sirom
Burek sa sirom

Objavljeno: 09. dec/pro 2015 | Karlo Lovrić

Današnje uhićenje Sakiba Mahmuljina, bivšeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije RBiH, zbog sumnji kako je propustio spriječiti ubojstvo oko 50 civila srpske nacionalnosti otvara nekoliko vrlo bitnih pitanja, pogotovo jer mu se na teret stavljaju zlodjela zloglasne postrojbe "El Mudžahid", koja je inače djelovala u sklopu navedenog korpusa.

Zabrinjava činjenica da se u opisu događaja u kojima je postrojba "El Mudžahid" sudjelovala ne spominju brojni zločini koje su mudžahedini počinili pod zastavom Armije BiH nas Hrvatima središnje Bosne. Naime, sve navedeno što se veže uz uhićenog Mahmuljina navedeno odnosi se na razdoblje od svibnja do listopada 1995., za vrijeme borbi na području Vozuće, općina Zavidovići.

Međutim, dvije godine ranije ista postrojba aktivno je sudjelovala u napadima na hrvatsko pučanstvo i pripadnike HVO-a na području Žepča i Lašvanske doline, a u tim su operacijama mudžahedini pokazali brutalnost i krvoločnost, pogotovo nad zarobljenicima, no unatoč nizu podataka i informacija, Tužiteljstvo nije našlo za shodno da proširi predmet. Uzmimo samo kao primjer selo Bobaši kod Viteza u kojem su 18. rujna 1993. pripadnici odreda "El Mudžahid", koji se nalazio u sastavu 3. Korpusa Armije BiH, počinili jedan od najstrašnijih zločina tijekom hrvatsko-muslimanskih sukoba. Tog dana u Bobašima je ubijeno 15 Hrvata, a za taj gnjusni zločin nitko od pripadnika Armije BiH nije odgovarao pred pravosudnim organima.

Ipak, mudžahedini u sukob s hrvatskim snagama dolaze mnogo ranije, već početkom 1993. i to tijekom napada na Busovaču, a posebnu su brutalnost pokazali nakon zauzimanja sela Bilalovci i Kaćuni. Također, mudžahedini koji su bili u sklopu 3. korpusa sudjelovali su u otmici zapovjednika HVO u Zenici Živka Totića, a ubili su četiri osobe osiguranja i... jednoga civila.

U kontekstu ove postrojbe posebno je zanimljivo izvješće iz travnja 1995. kada je ekipa Združenog stožera tadašnje Vojske Federacije obilazila šire područje zone odgovornosti 3. i 7. korpusa Armije BiH, s posebnim osvrtom na situaciju u selu Orašac. Pripadnicima stožera hrvatske nacionalnosti bilo je tada zabranjeno ući u navedeno selo, no na kraju je, kako stoji u izvješću upućenom Glavnom stožeru HVO postignut kompromis prema kojem su pripadnici HVO-a ušli u civilnoj odori.

U izvješću se navodi kako se u selu nalazi kamp mudžahedina koji žive sa ženama. Među mudžahedinima tada nije bilo državljana Irana, ali su iz saznanja koja su dobili, hrvatski časnici zaključili, navodi se u izvješću koje je dio ogromnog arhiva generala Slobodana Praljka, kako su svi članovi humanitarnih međunarodnih udruga, posjeduju takve isprave, a neki čak i hrvatske putovnice. Njihov kuhar pak stigao je iz Italije, a automobil je na sebi imao privremene zagrebačke registarske pločice.

Mnoge stvari po pitanju spomenute postrojbe možda će biti jasnije kroz istragu Tužiteljstva BiH te postoji mogućnost da je ovo uhićenje okidač koji će odmatati klupko zločina koje su mudžahedini činili nad Hrvatima, koji su zapravo i najveće žrtve vjerskog radikalizma u BiH. Možda istraga dovede i do organizatora i dovođenja stranih boraca u BiH, kao i njihovih stvarnih nadređenih.

izvor: livnovine.com

 

Mudžahedini u BiH stizali preko Hrvatske

EKSKLUZIVNO Večernjak u posjedu dokumenta koji razotkriva nepravilnosti u dodjeli državljanstava Bosne i Hercegovine 741 osobi iz afričkih i azijskih zemalja

Mudžahedini u BiH
Mudžahedini u BiH

Objavljeno: 19. apr 2005 | Mišo Relota

Večernji list u posjedu je dokumenta u kojemu se razotkriva način na koji je 741 osoba iz zemalja Afrike i Azije dobila državljanstvo BiH. Za većinu se sumnja da su pripadali terorističkim islamskim organizacijama. Do sada se o broju takvih državljana samo nagađalo, a u političke se svrhe ta brojka ili preuveličavala ili minimalizirala. U dokumentu obavještajno-sigurnosnih struktura od 25. siječnja 2002. identificirane su sve takve osobe. Razlog zbog kojega je ovaj sažetak tek sada ugledao svjetlost dana jest to što su sve do ove godine nacionalne obavještajne službe u BiH bile razjedinjene te da nije postojala razmjena podataka koji se tiču sigurnosti te zemlje. Osim stranih obavještajnih službi koje su došle s pripadnicima Stabilizacijskih snaga (SFOR), u BiH su djelovale i tri nacionalne obavještajne službe. U RS to je bila Obavještajno-bezbjednosna služba (OBS), a u FBiH su djelovale bošnjačka Agencija za istraživanje i dokumentaciju (AID) i hrvatska Služba nacionalne sigurnosti (SNS). U 2000. godini spajanjem AID-a i SNS-a nastala je Federalna obavještajna sigurnosna služba (FOSS), a danom stupanja na snagu zakona o osnutku FOSS-a prestao je rad tih dviju službi, koje su do tada obavljale sigurnosne i obavještajne poslove na prostoru FBiH. Od 2004. u BiH obavještajno-sigurnosni aparat podignut je na državnu razinu pa je osnovana državna Obavještajno-sigurnosna agencija, na čijem je čelu Almir Džuvo.

Veza s Al-Qaidom

Obavještajno-sigurnosna tijela istraživale su podrijetlo osoba te njihovu moguću povezanost s Al-Qaidom ili drugim inozemnim terorističkim organizacijama za koje se sumnjalo da su pružale logističku potporu teroristima. Rezultati istrage pokazali su nepravilnosti u zahtjevima za dobivanje državljanstva BiH osoba koje su dolazile iz zemalja Afrike i Azije. U detaljnoj istrazi zahtjeva pokazalo se da su mnogi predočili i nekoliko fiktivnih adresa. Devedeset je osoba krivotvorilo svoje osobne podatke. Neki su od njih dobili dokumente BiH, primjerice putovnicu, a da nisu imali bosanskohercegovačko državljanstvo. Neki su status državljanina BiH dobili u veleposlanstvo BiH i diplomatsko-konzularnom uredu u Njemačkoj, a da nikad nisu boravili niti stanovali u BiH. Državljanstvo i ostali osobni dokumenti dobivali su se u RMUP-u i njegovim ispostavama od 1992. do 1995. godine, a potpise su na te dokumente stavljali Boriša Arnaut i Mirsad Srebrenković ili njegov zamjenik Brkan A. Hadžović. U jednom slučaju potpis je dao i Nijaz Skenderagić te Vildana Kustura, zaposlenica u Ministarstvu pravosuđa i općih poslova.

Uputili političari

No, nepravilnosti je bilo i na području Federacije BiH. Nakon što je izbio rat, u BiH su ušli mudžahedini, i to mahom preko Hrvatske. Najviše ih je dolazilo preko humanitarnih organizacija, što znači da im je MVP RH morao izdati dokumente za kretanje po Hrvatskoj. Isto tako, prije nego što je ponovno otvorena sarajevska zračna luka, dio stranih boraca u redovima Armije RBiH otišao je preko Hrvatske, što su tajne službe u RH trebale dokumentirati i arhivirati. Jedan dio mudžahedina u BiH, prema nekim informacijama, uputili su bošnjački političari koji su se nalazili u Turskoj, a zadatak im je bio dopremati tadašnjoj vladi RBiH oružje, streljivo i pomoć u ljudstvu. Nakon što bi stigli u BiH, ti su ekstremisti raspoređivani u vojne postrojbe, a kada nisu ratovali, širili su islam među lokalnim bošnjačkim pučanstvom stavljajući težište na strogo poštovanje njegovih pravila i izvorno tumačenje Kurana. Smatra se da ih je u vrijeme rata bilo oko 3000 u BiH. Nakon završetka ratnih sukoba, jedan ih je dio ostao živjeti u BiH. Državljanstvo se dobivalo u uredima Ministarstva za civilne poslove i komunikacije BiH. U tim slučajevima dokumentacija koja prati proces izdavanja državljanstva nije mogla biti nađena premda su preporuke zabilježene u službenoj korespondenciji. Zabilježeno je da je RMUP odgovoran za najveći broj nepravilnosti. Npr., MUP Federacije BiH istražio je slučajeve 102 osobe. Od toga broja 94 osobe državljanstvo posjeduju od 1992., a stekle su ga na temelju veteranskog statusa premda rat u to doba, zapravo, nije niti počeo. Posjedujući dokumente o državljanstva BiH, koje su stekli na nelegalan način, te su osobe mogle dobiti i ostale osobne dokumente, kako u Federaciji BiH, tako i u inozemstvu. Identificirana je ukupno 741 osoba iz 33 zemlje Afrike i Azije.

Hrvati u mudžahedinskom obruču

Dolašavši u BiH, arapski su dragovoljci "zaposjeli" tri regionalna središta u srednjoj Bosni Travnik, Zenicu i Bugojno, općine u kojima je bilo više od 70.000 Hrvata. Kampovi u kojima su boravili Arapi bili su razmješteni u blizini regionalih središta te glavnih prometnica. Glavno nastavno središte nalazio se u selu Mehurići pokraj Travnika. U selu Rostovo pokraj Bugojna bio je kamp koji je kontrolirao cestu Bugojno Travnik. Selo Opara pokrivalo je cestu Novi Travnik Uskoplje, a sela Počulica i Kruščica cestu Novi Travnik Busovača. Drugih izlaza ili ulaza iz Lašvanske doline za više od 70.000 opkoljenih Hrvata nije bilo.

Neuspio pokušaj atentata na Papu

Veliku pozornost bosanskohercegovačke, ali i svjetske javnosti izazvalo je uhićenje Mehreza Adounija, bliskog suradnika Osame bin Ladena, u istanbulskoj zračnoj luci 9. rujna 1999. godine s putovnicom BiH. Adouni je došao u BiH u svibnju 1993., a bio je pripadnik postrojbe El Mudžahid do svibnja 1995. Državljanstvo BiH zatražio je 18. prosinca 1997., a putovnicu je dobio za pet dana. Nakon uhićenja, u zatvoru je izjavio da mu je žao što nije uspio atentat na papu Ivana Pavla II. prilikom njegova posjeta Sarajevu. Ispod jednog mosta u sarajevskoj općini Novi grad pronađen je eksploziv. Tim je putem poslije prošao Sveti Otac.

izvor: vecernji.hr-805167