Građanski savez: Spektakularna propast politike SDA

Građanski savez: Spektakularna propast politike SDA

Građanski savez
Građanski savez

Objavljeno: 05. avg 2016

Građanski savez ovim putem želi Stranci demokratske akcije SDA "čestitati" na briljantnim pregovaračkim uspjesima cijelog njenog rukovodstva, čiji je zasad jedini rezultat spas režima Milorada Dodika i vaskrsnuće HercegBosne.

Iluzije rukovodstva SDA da se sa neprijateljima naše zemlje može i treba pregovarati plaćamo 20 godina: jednom su to Radovan Karadžić i Mate Boban, drugi put Milorad Dodik i Dragan Čović. Ni jedan ni drugi neće zavoljeti ovu zemlju zato što im SDA već godinama popušta.

Naprotiv, osovina zla Dodik-Čović je svaku takvu slabost iskoristila za daljnje slabljenje Bosne i Hercegovine. SDA je za to vrijeme bila zadovoljna da svoju rodbinu može imenovati u upravne i nadzorne odbore i na direktorske pozicije u javnim preduzećima.

Nakon još dvije godine laganja, možemo sa sigurnošću reći da je ovo vođstvo SDA učinilo mnogo više da ojača neprijatelje ove zemlje nego bilo ko poslije rata.

Rukovodstvo SDA se može igrati sa svojom strankom i njenom budućnošću, ali ova zemlja je vlasništvo svih nas. Izdajničko uvođenje kantonalnog veta, čije su postojanje donedavno negirali, lideri SDA Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić danas koriste kao glavni argument da primire Čovića.

Građani BiH nisu ni 1993. pristali na ovo na šta vodeći dvojac SDA dobrovoljno pristaje 2016. godine.

Nakon početka razoružanja naše zemlje sa smanjenjem Oružanih snaga BiH, ovo je samo posljednja u nizu spektakularnih propasti trgovine vrapcem u ruci za goluba na grani.

izvor: tacno.net

 

SDA je vratila SNSD u život

Mladen Bosić
Mladen Bosić

Objavljeno: 05. avg 2016

Tvrdnja lidera SNSD Milorada Dodika da je na sastanku s predsjednikom SDA spasio RS od traljavog mehanizma koordinacije koji je Savez za promjene prihvatio, još je jedna u nizu njegovih manipulacija, poručio je predsjednik SDS Mladen Bosić u intervjuu za Dnevnik TV1 -- POGLEDAJTE VIDEO: tv1.ba-28516

Tvrdi da su svi zajedno, prije dvije godine u Briselu dogovorili kako mehanizam treba izgledati, te je poslije, na zahtjev Hrvata, dogovor proširen uvrštavanjem kantona, a Dodik je učestvovao u svim razgovorima. Vijeće ministara je upravo takav mehanizam koordinacije usvojilo, poručuje Bosić.

Dodik je, da bi istakao svoju važnost, onda postavio uslov da kvorum mora biti u vezi s prisustvom entiteta. Usvojeno je i sada ono što je ranije već bilo jednostavnije objašnjeno. Dodik ovo radi jer nije dio vlasti na nivou BiH i hoće da pokaže da je faktor bez kojeg se ne može odlučivati - kategoričan je Bosić.

Lars Gunar-Wigemark

Vigemark i Izetbegović su, sastankom s Dodikom, njemu dali za pravo da ukoliko blokira može i dobiti ono što traži, objašnjava predsjednik SDS. To koči napredak entiteta, države, građana... Ništa spektakularno nije urađeno na tom sastanku, poručuje:

Glavna stvar je da će dobiti kredit MMF. U RS se uspjehom smatra ukoliko se dodatno zadužite, kako bi odložili finansijske probleme. Sve dok se vode politike ucjena i blokada, neće biti pomaka u BiH. SDA je odigrala po Dodikovim notama. Omogućili su Dodiku da spinuje kako spašava RS.

Zašto su to Vigemark i Izetbegović uradili ne znam, ali je to bila Dodikova ucjena. Reakcija Dragana Čovića dokaz je da je sve bilo ishitreno.

Interesantna je izjava Vigemarka nakon sastanka, koji veliča ono što su predsjdnici SDS i SNSD uradili, međunarodna zajednica ovdje često igra igre koje ne doprinose progresu - jasan je Bosić.

Bosić ne misli da postoje realni uslovi za promjenu većine na državnom nivou.

Kafana je naša sudbina
Kafana je naša sudbina

Ali misli da postoje oni koji zagovaraju ulazak SNSD u vlast:

Dodik je ipak izvučen u prvi plan ovim sastankom. Data mu je težina veća od one koju ima i izvukao se iz političke izolacije u kojoj je bio i to pokušava materijalizirati pred izbore.

SDA se s jedne strane buni protiv referenduma koji Dodik forsira pred izbore, a prije toga se slika s Dodikom. Ne isključujem ni mogućnost novog zaokreta, koji bi podgrijao atmosferu novim sukobom između Dodika i Izetbegovića. Mislim da to odgovara obojici pred izbore - rekao je predsjednik SDS.

Govorio je i o atmosferi unutar Saveza za promjene, s obzirom da su čelni ljudi stranaka koje ga čine, različito reagirali na sastanak Izetbegovića i Dodika. Mladen Ivanić ga je podržao, Igor Crnadak također, a ni Mirko Šarović, potpredsjednik SDS, nije bio protiv.

Ne znam je li Ivanić imao informacije. Kada ga vidim, porazgovarat ćemo oko toga. Politika koja se vodi u Predsjedništvu, odnos Ivanića i Dodika, jeste unio neke promjene u naš stav da ne želimo razgovarati o temama koje znače uvlačenje u Dodikov način rada. Lično ne želim kontakte sa njim, jer smatram da je on debelo kriminalizovan i koji bi se trebao nalaziti na nekom drugom mjestu, a ne na mjestu predsjednika RS - jasan je Bosić.

Za Šarovića je ocijenio da ima stav, da prihvata kompromise i da pokušava dovesti do situacije da se ide naprijed.

izvor: vijesti.ba-319675