Goran Salihović povezan sa narko dilerima

Goran Salihović povezan sa narko dilerima

OPSTRUKCIJE U PREDMETU BOBAR BANKA: Tužilac Salihović povezan sa ubicama i narko dilerima

Goran Salihović
Goran Salihović

• Glavni državni tužilac Goran Salihović održavao je privatne i poslovne kontakte sa osobama iz podzemlja u Tuzlanskom kantonu, a ti kontakti, između ostalog, mogli bi imati direktne veze sa predmetom Bobar banka, saznaje Žurnal iz više policijsko- obavještajnih izvora

Objavljeno: 11. avg 2016 | Avdo Avdić

Nadležne službe su dokumentovale veze Gorana Salihovića sa braćom Almirom i Amirom Bilalićem iz Lukavca, koji su ranije osuđivani zbog ubistva, a policijske agencije ih godinama dovode u vezu i sa trgovinom narkoticima te autokriminalom.

"Iako je ostvarivao i neposredne kontakte sa ovim osobama, oficir za vezu između tužitelja Salihovića i braće Bilalić bio je pratilac glavnog tužitelja Mirsad Memić, inače službenik Agencije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine" - ispričao je za Žurnal izvor blizak policijsko-obavještajnim agencijama.

Dokumentovani kontakti

Žurnal je u posjedu fotodokumentacije i transkripata koji potvrđuju ove kontakte. Tako je, naime, Salihovićev pratilac Mirsad Memić snimljen kako 26. maja ove godine, oko 12 sati, izlazi iz ugostiteljskog objekta Milenium u Lukavcu koji je u vlasništvu braće Bilalić.

Neposredno nakon toga, Memić poziva Salihovića i između ostalog mu saopćava - "Bio sam sa komšijom (kodno ime za Almira Bilalića). Kažu da su stupili u kontakt sa Jeremićem".

Nakon što je upoznat sa ovom činjenicom, Salihović obavještava pratioca da će o tome razgovarati kasnije i da će se i on vidjeti sa "komšijom".

Istražni organi sumnjaju da je pomenuti Jeremić, ustvari, Darko Jeremić, direktor Autosemberije iz Bijeljine, preduzeća u sastavu Bobar grupacije, koji je osumnjičen za pranje više od 100 miliona maraka nestalih iz Bobar banke.

Braća Bilalić su rođeni Bijeljinci, a prema policijskim saznanjima, oni godinama održavaju kontakte sa sumnjivim biznismenima iz tog grada.

No, za ovu priču bitnije su druge činjenice.

Ko je Jeremiću javio za hapšenje

Kada je SIPA 31. marta ove godine, po nalogu Tužilaštva BiH, započela akciju kodnog imena "Lavina", jedna od meta je trebao biti Darko Jeremić. Međutim, 12 sati prije početka akcije - Jeremić je napustio BiH.

Nekoliko dana pred ovu akciju, pratioci Gorana Salihovića prespavali su u objektu čiji su vlasnici braća Bilalić. Tužilaštvo BiH nikad nije izvršilo provjere ko je Jeremiću dojavio za SIPA-inu akciju zbog koje je pobjegao u Srbiju.

Nedugo nakon ove akcije, Tužilaštvo BiH je, preko Suda BiH, raspisalo potjernicu za Jeremićem. Mjesec i po kasnije, Salihovićev pratilac Mirsad Memić putem telefona izvještava glavnog državnog tužioca da je "komšija" stupio u kontakt sa Jeremićem.

Potom slijedi obrat. Na granici između Srbije i BiH, 28. juna ove godine, Darko Jeremić se dobrovoljno predaje bh. policijskim agencijama. Istog dana je predat u nadležnost Tužilaštva BiH, koje, unatoč činjenici da je uhapšeni bio u bjekstvu, ne predlaže mjere pritvora.

Jeremić je, tako, pušten da se od optužbi brani iz vlastitog doma.

izvor: zurnal.info-19952

 

NAKON PISANJA ŽURNALA: Pokrenut disciplinski postupak protiv Gorana Salihovića

Istragu je otvorio Ured glavnog disciplinskog tužioca

Objavljeno: 09. avg 2016

Kako saznaje Žurnal od izvora iz državnih pravosudnih institucija Ured glavnog disciplinskog tužioca VSTV-a pokrenuo disciplinski postupak protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića. Istraga je pokrenuta nakon medijskih istupa glavnog tužioca te navoda koje je objavio magazin Žurnal o direktnoj umiješanosti Salihovića u opstruiranje istraga protiv visokih političkih dužnosnika, prije svih Milorada Dodika.

O tome je prije nekoliko dana Žurnal detaljnije pisao:

 

Pozadina sukoba Salihović-Mektić: Kako je televizijski voditelj prekinuo istragu protiv Milorada Dodika

• Sukob između glavnog tužioca Gorana Salihovića i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića izbio je i u javnost. Tužilac istražuje ministrovu navodnu lažnu diplomu, a ministar optužuje tužioca za mešetarenja. Žurnal saznaje pozadinu ovog sukoba i objavljuje dijelove transkripta telefonskih razgovora između Mate Đakovića i Milorada Dodika

Objavljeno: 04. avg 2016 | Avdo Avdić

Slušaj, šefe, bio sam danas sa glavnim. Završili smo oko Bobar Banke. Tamo te, sigurno, neće biti. U Pavloviću će, također, biti u redu. Obećano mi je da će zatvoriti istragu i u predmetu zlato. Kad se vidimo, prenijet ću ti ostalo. Ne mogu telefonom", referisao je u maju ove godine novinar Mato Đaković svom kumu Miloradu Dodiku.. stoji u transkriptu njihovog telefonskog razgovora.

Kum Dodik je bio sretan. Obećao je Đakoviću skoro viđenje i dodao:

Onom Mektiću (Dragan Mektić, ministar sigurnosti) i Staniću (Perica Stanić, direktor SIPA) ću j... majku. I ozbiljniji igrači su gubili od mene.

Nekoliko dana poslije, Tužilaštvo BiH okončalo je provjere/istragu u predmetu "zlato" koji je, da podsjetimo, formiran nakon što je bivši ambasador BiH u Moskvi izjavio da je Milorad Dodik, u njegovom prisustvu,primio kilogram zlata od ruskog biznismena Olega Burlakova.

Drugi predmet,kojeg je, nakon razgovora sa "glavnim" pomenuo Mato Đaković bio je "Bobar Banka". Istraga u ovom predmetu je u toku, a kako saznaje Žurnal, među 14 optuženih čija će se imena naći na optužnici - nema Milorada Dodika.

Treći predmet, Pavlović banka, još je u fazi istrage, a osumnjičeni Milorad Dodik - još nije saslušan. Mato Đaković, nakon razgovora sa Dodikom u vezi sa ovim predmetima, dobio je posao na Radio-televiziji Republike Srpske. Sa druge strane, protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića Tužilaštvo BiH je formiralo predmet. I to na osnovu prijave Dževada Galiješevića.

"Nakon što je ministar Mektić imao neugodan razgovor sa glavnim državnim tužiocem Goranom Salihovićem u vezi sa istragom protiv njega, Hasan Pleh, šef kabineta glavnog državnog tužioca, iz Kine je obavijestio Mektića da će protiv njega stornirati istragu", ispričao je za Žurnal jedan ad aktera cjelokupne afere.

Sve navedeno zbivalo se tokom maja i juna. Milorad Dodik, koji je u tom periodu bio pod posebnim istražnim radnjama (prisluškivan u skladu sa važećim sudskim i tužilačkim naredbama), nakon niza razgovora sa Matom Đakovićem - promijenio je broj telefona.

"Posebne istražne radnje protiv Milorada Dodika su, tako, propale", kazao je drugi Žurnalov izvor direktno involviran u istragu.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) o svemu je sačinila odgovarajuće službene zabilješke, te ih zajedno sa transkriptima razgovora Mate Đakovića i Milorada Dodika proslijedila Sudu BiH i Tužilaštvu BiH.

"Nakon ovoga, glavni državni tužilac Goran Salihović je bukvalno pobjesnio. U prisustvu nekoliko osoba je rekao da će uhapsiti Dragana Mektića,direktora SIPA-e Pericu Stanića i predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso, a da će dokaze o njihovoj krivici tražiti naknadno", ispričao je za Žurnal treći izvor iz policijskih institucija.

SIPA i ostale agencije također su dokumentovale ovu Salihovićevu najavu hapšenja predsjednice Suda BiH i ministra sigurnosti BiH.

izvor: zurnal.info-19943

 

Davljenik se i za slamku hvata: Salihović smijenio Pleha

Goran Salihović
Goran Salihović

Objavljeno: 12. avg 2016 | Slobodan Vasković

Goran Salihović, Glavni tužilac Tužilaštva BiH, smijenio je Hasana Pleha, šefa svog kabineta.

Salihović je Pleha optužio da je glavni krivac za opstrukciju brojnih istraga, među kojima su i one oko "Pavlović banke", "Bobar banke", kao i istrage vezane za afere sa kojima se u vezu dovodi Nikola Špirić.

Smjenom Pleha Salihović je priznao opstrukcije Tužilaštva i sve ono što mu se stavlja na teret u javnosti.

Postupajući na ovaj način, Salihović pokušava da se spase i ostane na poziciji Glavnog tužioca.

Ukoliko bi mu se to dozvolilo, bila bi to nova velika blamaža pravosudnih organa, jer Salihović mora biti istražen zbog namjera da uništi bezbjednosno-pravosudni sistem BiH, pošto je imao namjeru da pohaspi čelne ljude najznačajnijih agencija i Suda BiH.

Salihović sada optužuje Pleha da on stoji iza tih namjera i već dva dana je "na turneji" po ambasadama u Sarajevu gdje plasira tu priču.

Ono što je zapanjujuće, jeste činjenica da Salihović nije naložio istragu protiv Pleha, niti ga suspendovao, iako iznosi najteže optužbe na njegov račun, već ga je smjestio u jedno od odjeljenja Tužilaštva BiH za borbu protiv organizovanog kriminala.

izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com