Erdogan danas nosi Alijinu zastavu

Erdogan danas nosi Alijinu zastavu

POZDRAV NAŠEM VOĐI - BAKIR IZETBEGOVIĆ: "Erdogan nosi zastavu koju je nosio pokojni Alija Izetbegović u krvavom BiH ratu"

Bakir Izetbegović i Recep Tayyip Erdoğan
Bakir Izetbegović i Recep Tayyip Erdoğan

Objavljeno: 10. avg 2014 | Dženan Krijestorac, Oslobođenje

Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović, koji je i predsjednik državnoga vrha te zemlje, nazvao je predsjednika turske vlade Recepa Tayipa Erdogana tijekom izravnog uključenja video vezom u predizborni skup njegove stranke "našim vođom", dodajući da njegova pobjeda na predsjedničkim izborima u nedjelju u Turskoj predstavlja pobjedu svih muslimana na svijetu.

Erdogan je pak u istom javljanju pozvao Bošnjake da žive u slozi zajedno s Hrvatima i Srbima u BiH.

Video snimku izravnog uključenja Izetbegovića u predizborni skup u Turskoj prenio je veliki broj internetskih portala u BiH.

Alija Izetbegović
Alija Izetbegović

U vrijeme uključenja u završni predizborni skup stranke AKP, u Visokom u BiH se održavala promocija knjige o Erdoganu. Kada su kamere izravno prikazale dvoranu u Visokom, u kojoj su nazoči nosili turske i bosanskohercegovačke zastave, na skupu Erdoganove stranke prolomio se gromoglasan pljesak. Pri tome je Izetbegović poručio da očekuje od turskog naroda da Erdoganu pokloni najmanje dva mandata za sve što je učinio za oživljavanje i jačanje turske države, kao i za sve muslimane, napose Bošnjake u Bosni i Hercegovini.

Recep Tayyip Erdoğan - Vladimir Putin
Recep Tayyip Erdoğan - Vladimir Putin

"Vratili ste ponos, dignitet islamskom narodu. Zato ovdje u Visokom svi stojim pred tobom iz poštovanja prema prvorazrednom muslimanskom lideru. Zato visoko dignite zastave za našeg lidera, za našeg predsjednika Tayipa Erdogana. On nosi našu zastavu, on nosi naš ponos, on nosi zastavu koju je nosio pokojni Alija Izetbegović u krvavom bosanskohercegovačkom ratu", rekao je Bakir Izetbegović u obraćanju.

Dodao je da njegova pobjeda predstavlja pobjedu milijardu muslimana od Kaira do Bosne i Hercegovine.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

"Tvoja pobjeda je naša pobjeda. U Kairu, u BiH, diljem islamskog svijeta milijarde ljudi se moli za tvoje zdravlje i tvoj uspjeh. Pobjedit ćeš sutra i doći do konačne pobjede", dodao je Izetbegović.

Erdogan, koji je veliki favorit na današnjim predsjedničkim izborima u Turskoj, uzvratio je da voli BiH i Bošnjake, te ih je pozvao na suživot sa Srbima i Hrvatima.

Vladimir Putin - Recep Tayyip Erdoğan
Vladimir Putin - Recep Tayyip Erdoğan

"I mi volimo BiH i sve Bošnjake. I mi činimo sve i molimo se da imate suživot zajedno sa Srbima i Hrvatima. Bit ćemo s vama i uvijek s vama" - rekao je Erdogan na skupu u Konyu.

izvor: jutarnji.hr-685990