Mario Miličević optužen za zločine u Mostaru i logoru Heliodrom

Mario Miličević optužen za zločine u Mostaru i logoru Heliodrom

Bošnjaci zatvarani u logore

Logoraši, Dretelj 1993. godine
Logoraši, Dretelj 1993. godine

Objavljeno: 07. sep 2015

Mostarac Mario Miličević zvani Baja nastanjen u Hrvatskoj, optužen je za zločin protiv čovječnosti. Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH optužnicu je proslijedio Sudu BiH na potvrđivanje, prenosi novinska agencija Patria.

Milićević se tereti da je od jula 1993. do kraja marta 1994., za vrijeme rata između Armije BiH i HVO, u svojstvu zapovjednika ATG Benko Penavić, HVO na području Mostara, svjestan da svojim radnjama dobrovoljno učestvuje u organizovanju i izvršenju širokog, rasprostranjenog i sistematičnog napada, usmjerenog protiv civilnog stanovništva, bošnjaka na području opštine Mostar, učestovao u činjenju zločina i dopustio neposrednim izvršiocima da čine krivična djela radi ostvarenja zločinačke namjere - navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Mario Miličević zvani Baja
Mario Miličević zvani Baja

Optuženi se tereti da je zahtjevao da pripadnici ATG Benko Penavić, a nekada i on lično, izvode zatvorenike, civile bošnjačke nacionalnosti iz logora Heliodrom i dovode na prinudne radove, te u živi štit - na prvu liniju između Armije BiH i HVO - dok su borbe bile u toku.

Miličević se tereti da je zahtjevao izvođenje zatvorenika, izlažući ih po život opasnoj situaciji i riziku da zatvorenici budu ubijeni, ranjeni i izloženi svirepom i nehumanom tretmanu, prilikom čega su u više navrata prisiljavani da za potrebe ATG prave rovove i utvrde, i nose pune vreće pijeska na liniji razgraničenja.

Izloženi velikoj životnoj opasnosti na radovima i u živom štitu, na lokacijama prve borbene linije 20 zatvorenika-civila bošnjačke nacionalnosti je ranjeno, pet ih je poginulo, dok su petorica zatvorenika bili fizički zlostavljani - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

izvor: nap.ba-15945