Recep Tayyip Erdoğan - Milorad Dodik

Dodik nasmijao Erdogana - izjavom o lažnom Schmidtu

Dodik svojim izjavama o Schmidtu nasmijao Erdogana

Nakon današnjeg sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, na press konferenciji se nakon pitanja novinara govorilo i o izbornoj reformi. Na sve to je reagovao član Predsjedništva Milorad Dodik koji je opet ponovio već poznatu njegovu tvrdnju da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt lažan i da ga treba protjerati, a na sve to mu se Erdogan nasmijao.

Naime, Dodik je rekao da BiH nema visokog predstavnika i da je sve antiustavno što su njegovi prethodnici nametali.

- "Ne može se očekivati da se ne uvaži pozicija konstitutivnog hrvatskog naroda i da se njima daju prava na legitimno predstavljanje kako je to njima dao Dejtonski sporazum i Ustav", naveo je Dodik.

Dalje je ponavljao da je Schmidt lažan te da nema saglasnost, jer, kako tvrdi, ne postoji relevantna rezolucija Vijeća UN-a.

- "Nećemo dozvoliti da visoki predstavnik koji ne postoji, koji je lažan i koji se lažno predstavlja i kojeg treba izbaciti odavde nameće bilo kakve odluke", poručio je, između ostalog, Dodik.

Erdogan je te Dodikove tvrdnje pažljivo slušao, ali ga je, kako su izvijestile naše kolege s terena, posebno nasmijala konstatacija da Schmidta treba protjerati iz BiH jer je lažan.

Fotografisali smo Erdoganovu reakciju kao i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je u tom trenutku sageo glavu među dlanove što je izgledalo kao da se stidi zbog toga što njegov kolega Dodik priča.

O Schmidtu je Dodik govorio od 30. minute što možete pogledati i poslušati na videu ispod.

Objavljeno: 06. sep 2022 | ba-n1info-com