Rusi grade vojnu bazu u Libiji

ŠTO SE TO DOGAĐA - Rusi uspostavljaju novu vojnu bazu u Libiji!? Amerikanci ih nadziru jedinim dronom ove vrste u Europi

17 apr 2024 slobodnadalmacija-hr Jadran Kapor

Dok su oči javnosti usmjerene na bliskoistočnu krizu i mogući osvetnički napad Izraela na Iran, Rusija uspostavlja novu vojnu bazu u Libiji. Dok pišemo ovaj tekst, američki izviđački dron Northrop Grumman MQ-4C, jedini takve vrste u Europi, iz međunarodnih voda upravo nadzire prostor od Tripolija, pa sve do luke Tobruk.

Triton je prvi i jedini dron svoje vrste stacioniran u Europi. Najmodernije je i najnovije sredstvo obavještajnog segmenta američke ratne mornarice namijenjeno proširenju mogućnosti mornaričkog izvidničkog zrakoplova P-8 Posseidon. Pripada Bespilotnoj ophodnoj eskadrili VUP-19 čije je sjedište zapravo u Jacksonvilleu na Floridi. U Sigonellu na Siciliji je stigao 2. travnja i ovo mu je jedna od prvih misija.

Naime, neposredno uoči spektakularnog iranskog kombiniranog raketnog napada na Izrael, flotila ruskih brodova isplovila je iz njihove sirijske baze Tartus. Dva desantna broda Otrakovski i Ivan Gren, u pratnji korvete Merkuri uplovili su 12. travnja u luku Tobruk na istoku Libije javljaju spoteri koji su fotografije i objavili na društvenoj mreži X.

Čini se kako je ovo već peta isporuka ruske vojne opreme u libijski Tobruk. Talijanski novinar Sergio Scandura objavio je video iskrcane opreme. A iz satelitskih snimki je vidljivo da se količina ruske opreme na operativnoj obali u sirijskoj ruskoj bazi Tartus u Siriji značajno smanjila od konca ožujka.

Službene potvrde o uspostavi ruske vojne baze u Libiji, naravno, nema. No količina isporučene vojne opreme na to ozbiljno upućuje, a i aktivnosti američkih mornaričkih obavještajaca upućuju na to da se događa nešto vrlo ozbiljno. Do sada su američki službeni izvori jedino potvrdili da su Rusi isporučili Libiji nekoliko borbenih zrakoplova MiG-29.

Objavljeno: 17 apr 2024 | slobodnadalmacija-hr | Jadran Kapor