Draža Petrović: Sad ćemo videti da li Bog Vučiću pomaže

Dragoljub Petrović o Vučićevoj Borbi Protiv Rezolucija

Ako molitva u Hramu ne uspe i rezolucija bude usvojena - onda Bog nije pomogao

Idem u Moj protiv Rezolucije

• Ako rezolucija u Srebrenici ne bude usvojena, znači da je Bog pomogao, kaže Draža Petrović, osvrći se na većinu naslovnih strana srpskih medija koje govore o ispraćaju predsednika Aleksandra Vučića u Njujork i prethodnoj liturgiji u Hramu Svetog Save

21 maj 2024 n1info-rs D. S.

Nema predizborne atmosfere kakva je ranije bila, navodi urednik Danasa, ističući da se većina tema uglavnom bavi Srebrenicom.

Ako molitva u Hramu ne uspe i rezolucija bude usvojena, zašto Bog nije pomogao? Možda smo grešni ili je Vučić grešan. Verovatno je išao tamo da dobije blagoslov patrijarha da Bog pomogne našoj zemlji. Sad ćemo videti da li Bog Vučiću pomaže - rekao je duhovito Petrović u Novom danu TV N1.

Vučić koristi svaku priliku da kod ljudi koji imaju nabujala nacionalna osećanja stvori atmosferu koja liči na Kosovsku bitku, kaže Petrović, dodavši da su odlasci kod verskog poglavara običaji u monarhijama.

Kod nas se crkva na razne načine aktivirala otkako je pre 30-ak godina postalo moderno da budeš pravoslavac. Svojevremeno sam imao slučaj u komšiluku da je sveštenik ostveštavao kockarnicu. Moja porodica se i u socijalizmu držala vere, to je kod nas bio deo tradicije, nismo se time vodili modom. A onda vidite svog sveštenika kako osveštava kockarnicu. Posle je osveštavan tržni centar, postalo je malo degutantno i mislim da se ne sviđa pravim i iskrenim vernicima - ocenio je on.

Razumeo bi, kaže, Vučića da je otišao u Hram privatno, van medija i TV prenosa.

Vera je privatna stvar. Ako si vernik i tradicionalista, to ćeš uraditi bez kamera. Ovako to deluje kao nacionalni ritual gde se svi mole Bogu da Vučić spreči tu strašnu rezoluciju. On od svega pravi predstavu - navodi Petrović.

Mediji javljaju da se sa Srbijom "Razgovara o poslednjim pravnim preprekama pre nego što se ostvari trgovinsko partnerstvo između EU i Srbije za nabavku litijuma iz regiona Jadar".

Na pitanje da li smo partnerima dali više nego prijatelju (i vazduh, i zemlju, i rudu), Petrović odgovara da je to "Od Nirvane do Silvane" politika.

Ovaj četvrtak će poslužiti da pokaže da smo mi kao nacija "žrtve svetskih sila". A opet tim silama dajemo naše sirovine. To je papazjanija koja se koristi od momenta do momenta - navodi on.

Objavljeno: 21 maj 2024 | n1info-rs | D. S.

 

Idem u Moj protiv Rezolucije

"Idem u Njujork da se borim svom snagom": Vučić uranio kod patrijarha uoči glasanja o Srebrenici

20 maj 2024 n1info-rs Beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je jutros liturgiji u Hramu Svetog Save na Vračaru, nakon koje je zatražio blagoslov od patrijarha Porfirija, pre puta u Njujork gde će se prisustvovati Generalnoj skupštini UN, na kojoj će se raspravljati o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Pred put u Njujork zatražio sam blagoslov od patrijarha srpskog gospodina Porfirija i pomolio se Bogu u našoj svetinji - Hramu Svetog Save u Beogradu. Idem u Njujork da se borim svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje - napisao je Vučić na Instagramu.

"Silni su oni koji su protiv nas", ali je "Srbija naša najveća svetinja", napisao je predsednik Srbije.

Mnogo je laži, ali je istina jedna i večna. Naša trobojka će se ponosno vijoriti u Njujorku, a pod njenim okriljem će novu energiju u zalaganju za pravedniji svet naći sve slobodarske zemlje, sve nacije koje se bore za dostojanstvo i pravdu, koja je dugo bila obesmišljavana i ponižavana. Živela Srbija! - napisao je Vučić.

"Neistina i nepravda u odnosu na srpski narod"

Kako je saopšteno iz Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije je u molebanu pred put predsednika Srbije u Njujork ocenio da je donošenje rezolucije o Srebrenici "neistina i nepravda u odnosu na srpski narod".

Nažalost, svet u kojem živimo zaboravio je genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoleću, kao i u vekovima koji su mu prethodili - rekao je patrijarh Porfirije.

Zbog toga danas snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj nebivalog istorijskog revizionizma, u kojem se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida. Ne umanjujemo razmere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice - rekao je patrijarh Porfirije.

Liturgiji u Hramu Svetog Save je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Objavljeno: 20 maj 2024 | n1info-rs | Beta

 

Zvona na svim pravoslavnim crkvama u Srbiji zazvonila kao "glas protiv rezolucije o Srebrenici"

23 maj 2024 oslobodjenje-ba

Zvonjavom se poziva narod na usrdnu molitvu, smirenost, međusobnu solidarnost i nepokolebljivost u činjenju dobra, uprkos potpuno lažnim i nepravednim optužbama kojima je izložen u Ujedinjenim nacijama, kažu iz SPC

Sva zvona na pravoslavnim crkvama u Srbiji zvonila su u podne kao "glas" protiv UN rezolucije o Srebrenici koja će danas biti razmatrana u Generalnoj skupštini UN-a. Iz SPC-a su pozvali "vjerni narod na molitvu i smirenost te na međusobnu solidarnost i nepokolebljivost u činjenju dobra".

Zvonjavom se poziva narod na usrdnu molitvu, smirenost, međusobnu solidarnost i nepokolebljivost u činjenju dobra, uprkos potpuno lažnim i nepravednim optužbama kojima je izložen u Ujedinjenim nacijama, navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

Podsjetimo, patrijarh Porfirije blagoslovio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pred polazka u New York. U besjedi je koristio neistinite tvrdnje o rezoluciji, kazavši kako "dižu glas protiv toga da srpski narod bude proglašen za počinioce genocida", piše N1.

Ovakva tvrdnja ne navodi se u UN-ovoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici jer se nigdje ne spominje ni kolektivna odgovornost niti Srbija. Rezoluciju o genocidu u Srebrenici možete pročitati ovdje, a o njenom sadržaju govorio je i američki ambasador Michael Murphy u Pressingu koji je naveo kako svi oni koji tvrde da se nešto tako navodi u rezoluciji - laže.

Podsjetimo, državni vrh Srbije i Republike Srpske vodio je sedmica kampanju protiv UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici, što su mnogi nazvali sramnim.

Objavljeno: 23 maj 2024 | oslobodjenje-ba