Čorba od luka i celera

Nikola Tesla: Čorba od luka i celera

NIKOLA TESLA JE VEROVAO DA MU OVAJ DORUČAK DAJE SNAGU: Sa 78 godina se osećao kao dečak i nije imao problema sa varenjem

• Povrće je neophodno, iako ne sadrži mnogo proteina i ne daje mnogo energije, ali reguliše creva, daje telu vitamine. Volim da pojedem finu čorbu od luka i seckanog celera pripremljenu sa dosta maslaca. Ova kombinacija se lako vari i jedem je godinama unazad

• Način na koji se hranio i na koji je žive Nikola Tesla i dalje izaziva veliku pažnju

Nikola Tesla je veoma pazio na to šta jede i kako vežba, jer je smatrao da je važno da što duže ostane aktivan.

U svojoj knjizi "Moji izumi: Autobiografija Nikole Tesle", naveo je da obično doručkuje mleko i jaja, ručak je preskakao, a posebno je voleo čorbu od povrća.

- "Najvažniji element moje životne šeme je moja ishrana. Ne možete očekivati da mašina dobro funkcioniše ako joj ne obezbedite odgovarajuće gorivo", govorio je Tesla, ali i isticao kako je vremenom uvideo da su dva obroka dnevno sasvim dovoljna, piše Zadovoljna.

- "Dva obroka na dan su mi popravila zdravlje i izoštrila apetit i ukus. Nisam znao šta je život dok iz ishrane nisam izbacio ručak. Danas sa 78 godina uživam u svoja dva obroka u istoj meri kao kad sam bio dečak od 16 godina i nemam nikakvih problema s varenjem", pišu na sajtu Tesla Universe.

Čorba od luka i celera

Kako kaže, za doručak je voleo da pije mleko jer obiluje proteinima, i da jede jaja, posebno belanca jer su takođe bogata proteinima. Voleo je i pirinač, ali sir ne.

- "Povrće je neophodno, iako ne sadrži mnogo proteina. Ne daje mnogo energije, ali reguliše creva, daje telu vitamine. Volim da pojedem finu čorbu od luka i seckanog celera pripremljenu sa dosta maslaca. Ova kombinacija se lako vari i jedem je godinama unazad."

Tesla je hvalio i voće, a za šećer je govorio da u malim količinama nije opasan, s tim što ne smemo zaboraviti da ga u voću ima dosta.

Meso jeo dvaput godišnje

Na pitanje da li je vegetarijanac ili ne, Tesla je ovako kazao:

- "Meso jedem vrlo retko, jednom ili dvaput godišnje. Bogato je proteinima, ali i riba je gotovo podjednako bogata proteinima i mastima, a mnogo lakše se vari. Fosfor koji sadrži odličan je za nervni sistem. Ali fosfor, dok hrani mozak, uzrokuje kiselost u organizmu. I meso i riba daju nam brzu energiju. Ove namirnice za ljude pojedinih profesija jesu neophodne, mada nam zbog svog sastava skraćuju život. Ipak, dok smo živi, daju nam dosta energije."

Objavljeno: 14. jan 2023 | stil-kurir-rs