Avitaminoza

Šta vam organizam poručuje

Šta vam organizam poručuje

Za kojom hranom vaše tijelo žudi?

Čokolada
Čokolada

Objavljeno: 06. okt 2014

Svi ponekad osjećamo intenzivnu želju za pojedinim vrstama namirnica. Ta želja je sasvim normalna, ali bismo u većini slučajeva trebali biti pažljivi kod biranja namirnica. Ponekad žudnja za točno određenim vrstama namirnica može ukazivati na manjak nekih hranjivih tvari u tijelu. Primjerice, žudnja za crvenim mesom može značiti da vašem tijelu nedostaje željeza.

Prije nego što nešto pojedete prvo popijte 2 čaše vode kako biste bili sigurni da ste gladni, a ne zapravo žedni. Neka istraživanja su pokazala da je oko 80% svjetskog stanovništva kronično dehidrirano.

Čokolada

Ako žudite za čokoladom, moguće je da vašem tijelu nedostaje magnezija. Čokolada je odličan izvor magnezija, a njegov manjak je učestala tegoba. Manjak magnezija možete rješavati čokoladom, ali uvijek odaberite onu koja ima najmanje 70% kakaa. No, ne zaboravite da postoje brojne druge namirnice koje su odličan izvor magnezija, kao što su orašasti plodovi, sjemenke, riba i tamno zeleno lisnato povrće.

Slatkiši

Ako žudite za slatkišima od rafiniranog bijelog šećera, moguće je da imate problema s naglim promjenama razine šećera u krvi. Kako razina šećera u krvi počinje padati, tako vi počinjete osjećati potrebu za namirnicom koja će razinu šećera opet brzo podignuti, a to su slatkiši od rafiniranog bijelog šećera. Ako već želite jesti slatkiše i što brže podignuti razinu šećera, radije pojedite energetsku pločicu ili integralne kekse, ali svejedno pripazite na količinu.

Slana hrana

Žudnja za slanom hranom često indicira da se u tijelu učestalije promjene razine hormona stresa. Ako primjećujete da ste pod stresom nemojte se iznenaditi ako razvijete žudnju prema slanoj hrani. Probajte različite tehnike opuštanja i počnite u prehranu uvoditi vitamine B kompleksa i vitamin C. Povećajte unos zelenog lisnatog povrća kako biste tijelu osigurali više minerala koji su važni za uravnotežen rad organizma.

Masna hrana

Pretjerana potreba za masnom hranom znači nedostatak kalcija. Svi znamo kako je kalcij važan za zdrave kosti i zube, a neophodan je i za normalno funkcioniranje mišića i živčanog sustava. Mlijeko, jogurt, sardine, losos i brokula su odličan izvor kalcija, a pomažu i orašasti plodovi.

Sir

Žudnja za sirom može označavati manjak masnih kiselina u tijelu, što je čest slučaj. Povećajte unos oraha, lososa, lanenog ulja i lanenih sjemenki. Ako hoćete, možete unositi i suplemente masnih kiselina, ali stručnjaci u većini slučajeva savjetuju da ih unosite putem prehrane jer su tek 2 do 3 porcije masne ribe tjedno dovoljne da zadovoljite tjelesnu potrebu za masnim kiselinama.

Crveno meso

Žudnja za crvenim mesom često označava manjak željeza u tijelu. Menstruacija može povećati rizik od nastanka žudnje za crvenim mesom jer se tada može početi smanjivati razina željeza u tijelu. Crveno meso ne morate u potpunosti izbaciti, ali se pobrinite da je kvalitetno i da ne sadrži dodane hormone. Povećajte unos mahunarki, šljiva i suhog voća. Također, povećajte unos C vitamina jer vitamin C sudjeluje u apsorpciji željeza.

Grickalice općenito

Ako često imate potrebu nešto gricnuti, bilo to slatko ili slano, to može značiti da je vaša cjelokupna prehrana neuravnotežena i da vašem tijelu nedostaje niz različitih hranjivih tvari. Uvedite promjene u prehrambene navike i uskoro ćete se rjeđe suočavati sa žudnjom za grickalicama.

izvor: centar-zdravlja.net-458-4258

Šta vam organizam poručuje

Ako vam se jede čokolada, u stvari vam se jedu bademi... Zvuči čudno? Priznajte da ste zbunjeni 🙂

Kad god imate neopisivu želju za određenom vrstom hrane ili se osjećate razdražljivo, a da ni sami ne znate razlog, znajte da vam tijelo poručuje nešto. Žudnja za određenim namirnicama ukazuje na nedostatak određenih hemijskih elemenata u organizmu.

Evo liste najčešćih žudnji i objašnjenja šta vam, u stvari, tijelo poručuje i kako mu možete udovoljiti, ukoliko želite da pobijedite svoje žudnje za nezdravom hranom.

Čokolada

Ako žudite za čokoladom znak je da vam u organizmu nedostaje magnezijuma, a njega možete pronaći u zdravoj hrani i to u: sirovim sjemenkama, orasima, mahunarkama i voću.

Slatkiši

Kad god imate neopisivu želju za slatkišima znak je da vam u organizmu nedostaje:

  • hroma - ima ga u brokoliju, kačkavalju, grožđu, telećoj džigerici, piletini
  • ugljenika - ima ga u svježem voću
  • fosfora - ima ga u piletini, govedini, ribi, jajima, mliječnim proizvodima, koštunjavom voću, mahunarkama, žitaricama
  • sumpora - ima ga u brusnici, hrenu, zeljastom povrću, kelju, kupusu
  • triptofana - ima ga u siru, džigerici, suvom grožđu, spanaću...

Tjestenine

Kada osjećate potrebu za hlebom ili tost hlebom organizam vam poručuje da vam nedostaje azota, a njega ćete pronaći ako unesete hranu bogatu proteinima poput ribe, mesa, pasulja ili koštunjavog voća.

Grickalice

Kada vam se jedu slane grickalice znači da vam nedostaje kalcijuma, a njega potražite u siru, senfu, susamu, brokoliju, zelju, mahunarkama...

Kafa

Ako osjećate jaku želju za kafom ili čajem organizam vam traži da unesete:

  • so - iako je češći problem višak soli, manjak soli može izazvati zadržavanje tekućine u organizmu; simptomi su glavobolje, umor i razdražljivost, a dugotrajni nedostatak može dovesti do oštećenja srca; koristite morsku so i jabukov ocat, ukoliko prepoznate simptome
  • fosfor - manjak fosfora dovodi do anemije, smanjenog teka, slabosti u mišićima... kako bi to spriječili koristite u ishrani žitarice, piletinu, govedinu, ribu, jaja...
  • željezo - nedostatak željeza izaziva opadanje kose, manjak energije i ubrzan rad srca; hranite se mesom, blitvom, ciklom, brokoulom...
  • sumpor - zbog nedostatka sumpora tijelo postaje manje otporno na upale, a koža se stanjuje; kako bi popravili to stanje, unosite zelenu salatu, jaja, žitarice, luk, badem...
  • proteine - nađite ih u mesu, plodovima mora, piletini, ćuretini, mliječnim proizvodima, koštunjavom voću
  • avenin - ovsena kaša sadrži ovaj element
  • kalcijum - iznad smo napisali gdje ga možete pronaći
  • glutamin - sadrži ga svjež sok od kupusa
  • kalijum - sadrže ga crne masline sušene na suncu, krompir čorba, morske alge, radić i ostale gorke salate...

Gazirani sokovi

Ako imate osjećaj da vam organizam traži nešto gazirano, u stvari vam poručuje da treba da unesete kalcijum. Da ponovimo, možete ga unijeti ako konzumirate sir, senf, susam, brokoli, zelje, mahunarke...

Alkohol

Ako osjećate da vam organizam traži alkohol ili opijate, u stvari vam signalizira da mu nedostaje: proteina, avenina, kalcijuma, glutamina i kalijuma (u tekstu su navedene namirnice koje posjeduju ove elemente)...

Cigarete

U slučaju da ste ostavili pušenje i imate osjećaj da vam organizam traži duvan to je, u stvari, znak da u organizmu nedostaje:

  • silicijuma - ima ga u koštunjavom voću i sjemenkama
  • tirozina - pomenuli smo da ga ima u tabletama vitamina C, pomoranži i zelenom i crvenom voću i povrću...

Ako jedete iz dosade

Ako osjećate jaku potrebu za jelom, a pri tom ste svjesni da niste gladni već da, jednostavno, jedete iz dosade tijelo vam signalizira da mu nedostaje:

  • silicijuma - ima ga u koštunjavom voću i sjemenkama
  • triptofana - već smo pomenuli da ga možete unijeti ako konzumirate sir, džigericu, suvo grožđe, spanać
  • tirozina - ima ga u tabletama vitamina C, pomorandži i zelenom i crvenom voću i povrću...

Nedostatak apetita

Ako, pak, patite od nedostatka apetita tijelo vam signalizira da mu nedostaju:

  • vitamin B1- unesite ga konzumiranjem koštunjavog voća, sjemenki, pasulja, džigerice i mesa
  • vitamin B3 - konzumirajte tunjevinu, govedinu, piletinu, ćuretinu, svinjetinu, sjemenke i mahunarke
  • mangan - ima ga u orasima, bademu, ananasu, borovnicama
  • hlorid - konzumirajte svježe kozije mlijeko ili nerafinisanu morsku so...

Mnoge žene neposredno pred menstrualni ciklus osjećaju da im se pojačao apetit. Razlog tome je nedostatak cinka, a njega možete unijeti konzumiranjem crvenog mesa (naročito onog organskog porijekla), morskih plodova, lisnatog i korjenastog povrća. (naturopathyworks.com)

izvor: zenasamja.me-641

Šta vam organizam poručuje

Osip, trnci, grčevi, bubuljice mogu biti znak nedostatka vitamina

Avitaminoza
Avitaminoza

Objavljeno: 27. okt 2014

Užurbani moderni život i slaba prehrana bez potrebnih nutrijenata mogu ometati apsorpciju važnih vitamina i minerala u naš probavni sustav.

Ispucale usne

Pukotine, crvenilo, osjećaj pečenja na krajevima usana mogu biti znak nedostataka željeza, cinka, te vitamina B.

Rješenje: Jedite više mesa peradi, ribe, jaja, sira, orašastih plodova i leće. Apsorpciju željeza poboljšajte unosom C vitamina, pa navedene namirnice kombinirajte s povrćem poput brokule, kelja i karfiola.

Bubuljice i akne

Crvene i bolne bubuljice i akne često su znak neravnoteže hormona, nedostatka esencijalnih masnih kiselina te vitamina A i D.

Rješenje: Unos više ribe, morskih i orašastih plodova, a izbjegavanje prerađenog mesa. Dobar dodatak prehrani su lanene sjemenke, mrkva, krompir i crvena paprika.

Opadanje kose

Osip, crvenilo uz liniju vlasišta ili na licu, pojačano ispadanje kose mogu biti znakovi nedostatka B7 ili biotina.

Rješenje: Biotin nadoknadite konzumacijom kuhanih jaja, lososa, avokada, gljiva, karfiola, soje, oraha, malina i banana.

Grčevi u mišićima

Titranje kapka, grčevi u mišićima... sve to ukazuje na nedostatak magnezija, kalija i kalcija.

Rješenje: Vratite potrebne supstance konzumiranjem banana, badema, lješnjaka, bundeve, jabuka, grejpa, brokule i zelenog lisnatog povrća.

Trnci u rukama i nogama

Ukočeni ste, trnu vam ruke ili noge? To je najčešće znak manjka folne kiseline odnosno vitamina B9, kao i vitamina B6 i B12. Oni su u izravnoj vezi s perifernim živčanim sistemom te njihov manjak uzrokuje smetnje, ali i poremećaj koji se očituje u anksioznosti, depresiji, anemiji i umoru.

Rješenje: Jedite špinat, šparoge, repu, grah, jaja, morske plodove i meso peradi.

izvor: radiosarajevo.ba-169373


Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)