garlic

Prirodni lek protiv kandide

Prirodni lek protiv kandide

garlic

Objavljeno: 01. okt 2015

Predstavljamo vam recept za salatu koja će rast gljivica držati pod kontrolom i pomoći organizmu da se izbori s kandidom. Pored toga što je odličan lek protiv gljivica, ovaj preparat ima odličan uticaj na vaše opšte zdravlje.

Sastojci

  • 1 šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 kašičice izrendanog đumbira
  • 1/2 kašičice cimeta
  • šolja jogurta

Priprema

Izrendajte šargarepu i beli luk i smjesu pomešajte s đumbirom. Zatim dodajte jogurt i cimet. Sve dobro promešajte i ostavite malo da odstoji.

Ovu salatu jedite jednom dnevno.

 

Candida Albicans

Candida albicans
Candida albicans

Gljivica Candida Albicans je uobičajen stanovnik našeg organizma i uglavnom se nalazi u ustima, crevima, na koži, genitalijama. Na porast broja gljivica utiče mnogo faktora i trebalo bi na vreme delovati jer nekontrolisan rast može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje. Protiv infekcije kandidom, pored klasične terapije, možete se boriti i promenom načina ishrane:

  • Mlečni proizvodi sadrže laktozu, vrstu šećera, zato ih treba jesti umereno
  • Izbegavajte alkohol jer pospešuje rast mikroorganizma odgovornog za kandidijazu
  • Izbegavajte namirnice bogate ugljenim hidratima, skrobom, nerastvorivim vlaknima... jer se njima hrane gljivice
  • Izbegavajte slatkiše, sve rafinisane šećere: kekse, torte, kolače, bombone, napitke - sladoled naročito izbegavati. Gljivica koja izaziva kandidijazu, razmnožava se hraneći se upravo šećerom

Jogurt pomaže uspostavljanju ravnoteže bakterijske flore i, jačajući prirodnu obranu organizma, sprečava infekcije.

Češnjak - beli luk - ima izraziro antiseptičke osobine, isto kao timijan i ruzmarin.

Od povrća koristiti kao i kod voća one koje sadrže nerastvorljiva vlakna. Jesti ga sirovog ili napola kuvanog.

Kad je kandidijaza, infekcija kandidom, u toku, izbegavajte sintetičko rublje, radije nosite pamučno, koje se može prati na visokim temperaturama i koje ne nadražuje kožu.

Biljke koje pomažu

• Žalfija - za ispiranje usta

• Mrtva kopriva - za vaginalno ispiranje

• Takođe pomaže i čaj od Pirevine

 

Pobedite kandidu

Rešite se gljivica na najjednostavniji način - namirnicama sa vaše trpeze. Ubacite ove namirnice u ishranu i dosadna gljivica će se povući.

Većina ovih gljivica svakodnevno imaju kontakt sa čovekom, ali ako dospeju na pogrešno mesto mogu izazvati infekciju. Gljivice, među kojima je i kandida, smatraju se uobičajenim stanovnikom ljudskog organizma, odnosno spadaju u njegovu "fiziološku floru". Uravnotežene su s ostalim mikroorganizmima, te u određenim simbiozama imaju čak i povoljno dejstvo.

Problemi se javljaju u trenutku kada se naruši spomenuta ravnoteža, a rezultat je prekomerni rast i razmožavanje gljivica u organizmu. Dokazano je da se vaginalna infekcija gljivicama Candidae Albicans može javiti i zbog nedostatka gvožđa, cinka, folne kiseline i vitamina B12.

Lečenje kandidijaze najčešće podrazumeva medikamente, ali je praksa pokazala da se ona efiksno može lečiti i zdravim namirnicama.

Beli luk, cimet i origano pokazali su se kao efikasne namirnice u borbi protiv kandide. Pomenute namirnice treba svakodnevno unositi u organizam.

• Beli luk imaće bolji efekat ako ga jedete svežeg nego u kuvanim jelima. Preporuka nutricionista je jedan češanj dnevno.

• Cimet je odličan začin ne samo u kolačima nego i u toplim napicima, piše lepotaizdravlje.rs. Stavite ga u kafu i čaj, i imaće dvostruko dejstvo - poboljšava ukus i uništva kandidu.

• Origano je idealan ne samo kao dodatak za razne pice - nego se odlično uklapa i sa mesom i varivom.

Origano za zdravlje

Oregano
Oregano

Umesto da čekamo pomoć agresivnih lekova kada bolest nastupi, savet je stručnjaka - bolje je konstantno jačati organizam i tamaniti bacile "prirodnim antibioticima". Stalna ispitivanja sve više pokazuju da je kralj među takvim namirnicama ulje origana. U tri istraživanja koja je sproveo doktor Pol Belajk - potvrđeno je da ulje origana ubija 92 odsto bakterija poput stafilokoka i čak 96 odsto pneumokoka.

Origano je samonikla mediteranska biljka koja slovi kao jedna od najlekovitijih biljaka sveta. Osobito je cenjeno njegovo ulje, koje se dobija od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije da bi se sačuvala sva lekovita svojstva.

Postoji preko 40 vrsta origana. U kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare. Međutim, najlekovitije vrstom se smatra ulje Origanum Minutiflorum, koje sadrži i do 90 odsto aktivnog sastojka lekovitog karvakrola. Najvrednija lekovita supstanca u ulju origana je karvakrol (Carvacrol) - sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva.

Britanski naučnici u istraživanjima su potvrdili da je ulje origana efikasno protiv 25 različitih bakterija. Delotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog creva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno delovanje te efikasno štiti od gripa, prehlade, ovčijih boginja, zaušaka i ospica.

Dokaza o lekovitim svojstvima ulja origana sve je više. Između 52 testirane biljke, samo je ulje origana delovalo na Candidu albicans, E-coli, Salmonellu i Pseudomonas aeruginosa.

Ulje origana deluje na mnoge vrste bakterija, virusa i gljivica koji menjaju oblike i otežavaju lečenje. Ujedno je korisno za sprečavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ujeda životinja.

Ulje origana sadrži ružmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E. Ružmarinska kiselina najčešće se koristi u lečenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa. Već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.

Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i kosi, te atletsko stopalo. Kod kandidijaze ulje se pije, a kod gljivica na noktima može se primenjivati lokalno. U slučaju gljivica na koži glave koje uzrokuju perut preporučuje se dodati par kapi ulja kod šamponiranja.

Ulje origana ima moć neutralisanja otrovnih ujeda, poput pčelinjih, zmijskih i paukovih. To ga čini neprocjenjivom prvom pomoći u takvim situacijama. (Tanjug)

izvor: herbateka.eu


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *