Stolac Bola

STOLAC BOLA - Pravila komentiranja

Članovi grupe imaju pravo objavljivati sve vrste objava za koje smatraju da su na neki način povezane sa karakterom grupe "Stolac Bola".

Članovi grupe imaju pravo komentirati sve objavljenje teme na način koji je reguliran FaceBook pravilima o komentiranju.

Članovi grupe imaju obavezu da se pridržavaju FaceBook pravila o komentiranju.

- Zabranjeno je iznošenje neargumentovanih tvrdnji - strogo!

- Zabranjeno je uzimanje i davanje veresije, mita i korupcija uopĆe.

- Zabranjeno je rješavanje privatnih sporova na grupi - oni se moraju rješavati privatnim porukama.

- Članovi grupe su dužni da se pridržavaju tema otvorenih u objavama - zabranjeno je da se bave privatnim stvarima drugih članova.

- Strogo je zabranjen svaki oblik nasilničkog ponašanja. Članovi koji ispolje ponovljeno "nasilničko" (objašnjeno u daljem tekstu) ponašanje biće spriječeni u komentiranju.

Članovi grupe koji iznose neargumentovane tvrdnje, moraju svoje teze potkrijepiti argumentima (nekim navodima, citatima ili linkovima opšteg karaktera), bez čega svoje koje komentare srozavaju na kafanske parole i čaršijske priče (koje na ovoj grupi nisu poželjne). Samonikli proroci i mesije biċe spriječeni u komentiranju.

Članovi grupe koji se ponašaju opċenito negativno i omalovažavaju i vrijeđaju druge članove ili psuju - biċe spriječeni u komentiranju jer ne poštuju osnovna FaceBook pravila. To je pravilo koje važi za cijeli FaceBook. Ovdje smo svi u gostima kod Mark Zuckerberga i moramo poštovati njegov kuċni red.

Nasilničko ponašanje

Nasilničko ponašanje (bullying) je ponovljeno verbalno (ili fizičko) omalovažavanje (na privatnoj osnovi) koje se smatra štetnim za druge ljude i uključuje zloupotrebu moći od strane jednog pojedinca ili grupe prema jednoj ili više osoba. Nasilničko ponašanje na elektronskim mrežama (cyberbullying) odnosi se na nasilje putem informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Nasilničko ponašanje može uključivati ponižavanje, dominaciju, zastrašivanje, viktimizaciju i sve oblike psihofizičkog zlostavljanja, uključujući one na temelju spola, rase, invalidnosti, seksualnosti - pogotovo transrodne ili homoseksualnosti. Nasilničko ponašanje u bilo kojem obliku, i iz bilo kojeg razloga, može imati dugoročne posljedice ne samo na one kojima je upuċeno - nego i na sve članove grupe, pa čak i one koji nisu uključeni u diskusije.

schools.nsw.edu.au/studentsupport/behaviourpgrms/antibullying

Vrste nasilničkog ponašanja:

- fizičko nasilje - uključujući prijetnje nasiljem

- zlostavljanje usmenim ili pisanim putem - kao što su ciljane uvrede i neslane šale, pa i one putem fotografije ili drugih oblika medija

- seksualno uznemiravanje - nepoželjno ili neuzvraċeno ponašanje seksualne prirode, koje se može razumiti kao uvredljivo, ponižavajuċe ili usmjereno na zastrašivanje

- diskriminacija, uključujući rasnu diskriminaciju - različito tretiranje drugih zbog njihovog različitog identiteta

- homofobija i drugi oblici neprijateljskog ponašanja prema drugima, a koji se odnose na spol ili porijeklo

- cyberbullying (nasilničko ponašanje na elektroničkim mrežama) - bilo online ili putem mobilnog telefona

education.vic.gov.au/about/programs/bullystoppers

Kratkotrajni konflikti i sukobljavanje između članova koje se ne ponavlja, kao i pojedinačni incidenti, ne definiraju se kao nasilničko ponašanje.

en.wikipedia.org/wiki/Bullying