Hadži-Zlatko Lagumdžija - halal komunist

Hadži-Zlatko Lagumdžija slučajni prolaznik na hadždžu

SB EKSKLUZIV; KOMUNISTA-HADŽIJA: Jeste li znali da je 2012. Zlatko Lagumdžija obavio (mali) hadž, ali ne o svom trošku?!

Halal komunist hadži-Zlatko Lagumdžija

Lagumdžija: Prije šest godina sam išao u Mekku na samit OIC-a i obavio umru

• Iako se tokom četvorogodišnjeg manadata na mjestu ministra vanjskih poslova BiH špekuliralo da je Zlatko Lagumdžija tokom jedne posjete Saudijskoj Arabiji obavio hadž, svetu dužnosti svakog muslimana, do danas to nikada nije potvrđeno

Bosanski političari-hadžije, pa i poznate javne ličnosti, po pravilu, vole se u medijima i na društvenim mrežama hvaliti svojim hadžilukom. Najnoviji primjer je Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, čije su slike sa prošlogodišnjeg hodočašća zatrapavale društvene mreže. Slično je bilo i sa nekadašnjim predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Adnanom Terzićem.

Portal "SB" prvi objavljuje do sada nepoznate forografije, stare skoro šest godina, sa hadžiluka tadašnjeg ministra vanjskih poslova u Mekki! Zapravo, ne radi se o "pravom" hadžu, koji se održava tokom hadžijskog Bajrama, nego o Umri, ili kako se u narodu voli reći "malom Hadžu", koja se obavlja u drugom periodu godine. Prema saznanjima "SB" Lagumdžija je ovu dužnost obavio u augustu 2012 godine kada je boravio u službenoj posjeti Saudijskoj Arabiji gdje je prisustvovao vanrednom summitu Organizacije islamskih zemalja (OIC).

Lagumdžija je, kako se može vidjeti sa fotografija, (mali) hadž obavio uz prisustvo svog ličnog osiguranja, ali i saudijskih policajaca, što ovom vjerskom događaju daje službeno-diplomatski karakter.

Za ovo Lagumdžijino putovanje u Saudijsku Arabiju u to vrijeme vezivao se i jedan ozbiljan skandal: Lagumdžija je sa suradnicima na summit OIC-a putovao privatnim avionom u vlasništvo Fahrudina Radončića, a let je plaćen državnim novcem.

U novijoj povijesti hodočašća muslimanskih vjernika iz BiH na hodočašće u Saudijsku Arabiju bila su poznata dva izvora financiranja: privatni, osobni "iz svog džepa" i drugi, kada je, pogotovo tokom rata u BiH, putovanje na haddž plaćala vlast Saudijske Arabije.

Koliko je poznato, Zlatko Lagumdžija je vjerovatno jedini čovjek koji je svetu muslimansku dužnost obavio na treći, do sada nepoznat način: novcima poreskih obveznika Bosne i Hercegovine!

Objavljeno: 12. jan 2018 | slobodna-bosna-ba

 

Lagumdžija: Prije šest godina sam išao u Mekku na samit OIC-a i obavio umru

Zlatko Lagumdžija - Politički šund vječnog lidera SDP BiH

Boraveći na samitu Organizacije islamske saradnje (OIC - Organisation of Islamic Cooperation), kao gost kralja Abdullaha boravio sam u njegovom kompleksu u Mekki. Kao i dio kolega iz drugih zemalja, prihvatio sam poziv domaćina da tokom OIC samita sa našim ambasadorom obavim umru - objavio je na svom Facebook profilu Zlatko Lagumdžija pojašnjavajući pisanje nekih medija da je prije šest godina obavio hadž.

Lagumdžija je tada išao na Vanredni samit OIC-a koji je održan u vrijeme mjeseca ramazana, tačnije u augustu 2012. godine na inicijativu saudijskog kralja Abdullah bin Abdulaziz al-Sauda povodom početka eskalacije snažne krize/rata u Siriji. Na samit je išao kao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine:

Na samit sam otišao koristeći iznajmljeni avion kompanije Avaz, a čije su usluge (lako provjerljivo) zbog rute kretanja bile daleko jeftinije i efikasnije u odnosu na standardne komercijalne letove koji su u tom trenutku bili raspoloživi. Dakle, ruta kretanja od Sarajeva do Mekke je vodila preko Bejruta, radi sastanka sa našim diplomatama koji borave na Bliskom istoku i radi pomoći našim državljanima koji su se u tim trenutcima nalazili u ratom obuhvaćenim područjima u Siriji ili bili na putu 'spasa' skupa sa hiljadama drugih izbjeglica - napisao je Lagumdžija osvrćući se na navode Slobodne Bosne da je na ovaj put išao sa suradnicima te da je putovao privatnim avionom u vlasništvu Fahrudina Radončića, a da je let plaćen državnim novcem.

Dalje je naveo da je boraveći na samitu OIC-a, kao gost kralja Abdullaha boravio u njegovom kompleksu koji se nalazi svega stotinjak metara od Velike džamije u Mekki na čijem se centralnom mjestu nalazi Kaba:

Kao i dio kolega iz drugih zemalja, prihvatio sam poziv domaćina da tokom OIC samita sa našim ambasadorom obavim umru - dalje se navodi u njegovom saopćenju.

Dalje je Lagumdžija naveo da je njegov precizan stav bio i ostao da u tome niko civilizovan ne bi trebao vidjeti ništa sporno, naprotiv:

Također je tačno da se ovom činjenicom nisam služio u "političkom" životu, niti na ovaj način skupljao političke poene, što bi mnogi na mom mjestu činili ili čine i danas. Oduvijek sam imao pojačano gađenje prema lažnim moralistima i "multikulturalizmu" kojem je problem što sam bio u Mekki, a istovremeno, na primjer, pozdravljaju kao dokaz sekularizma moj odlazak u Vatikan na ustoličenje novoizabranog Pape Franje - zaključio je Zlatko Lagumdžija.

Objavljeno: 12. jan 2018 | klix-ba