Hamdija Abdić Tigar - Naser Orić - Snaga Nagona

Naser Orić Heroj Trgovine Oružjem uhićen zbog reketarenja

Naser Orić uhapšen zbog reketaranja

• U Sarajevu uhapšeno osam osoba osumnjičenih za organizovani kriminal. Među prvima uhapšen Naser Orić, a u pritvoru i njegova bivša supruga

Objavljeno: 04. okt 2008 | Tanjug

Mediji u Bosni i Hercegovini spekulišu da je grupa uhapšena zbog reketirenja i falsifikovanja novca. Za privedenog Damira Fazlića tvrdi se da je dobar prijatelj sa beogradskim biznismenima, ali i sa Miloradom Ulemekom Legijom.

Treći uhapšeni, Nedim Šahinpašić, sin je Senada Šahinpašića Šaje koji je tokom rata bio čovek od najvećeg poverenja Alije Izetbegovića. Policijske snage pretresle su sinoć Orićev stan, a tokom dana pretraživali su i njegovu vikendicu.

Posle saslušanja u Kantonalnom tužilaštvu, iz pritvora su pušteni Damir Fazlić, Nedim Šahinpašić i Branislav Cvjetičanin, zvani Svič, iz Beograda, a identitet ostalih privredenih policija nije saopštila.

Portparol Federalne policije Robert Cvrtak kaže da su dve osobe uhapšene u trenutku izvršenja krivčnog dela.

- "Mi smo juče i danas izvršili veći broj pretresa na prostoru Sarajeva i Tuzle. Još uvek policijski službenici vrše neke pretrese, tako da ćemo o samim rezultatima i delima koja istražujemo više reći tek kada osobe predamo Tužilaštvu", naveo je Cvrtak.

Federalna televizija objavila je da je Orićeva i Fazlićeva grupa uhapšena zbog reketirenja. Uhapšeni su osumnjičeni za falsifikovanje novca, a pretpostavlja se da je reč o više stotina hiljada konvertibilnih maraka.

Naser Orić uhićen zbog reketarenja

SLUČAJEVI X - NASER ORIĆ (EMISIJA 09.09.2013.)
dailymotion video: SLUČAJEVI X - NASER ORIĆ
Published on Feb 3, 2014., HAYAT TV

Svedoci koji su se našli na licu mesta rekli su da su policajci koji su uleteli u restoran "Brajlović" zatekli Orića i još dve osobe u trenutku primopredaje više stotina hiljada maraka, koji su zaplenjeni.

Orić je, prema nezvaničnim informacijama, želeo da preuzme mesto vođe podzemlja u Sarajevu, koje je ostalo upražnjeno ubistvom Ramiza Delalića Ćele i kasnijim hapšenjem braće Ali Rize i Muhameda Gašija.

Privedeni Damir Fazlić, nekadašnji savetnik bivšeg premijera Federacije BiH Edhema Bičakčića, predstavljen je kao dobar prijatelj sa beogradskim biznismenima, ali i sa Miloradom Ulemekom Legijom.

U poslednje vreme, u pojedinim sarajevskim medijima dovođen je u vezu sa sumnjivim poslovima vezanim za Elektroprivredu BiH i najavljenu izgradnju nekoliko hidrocentrala.

Pored Orića, u pritvoru su njegova bivša supruga i Džermin Kadrić. Oni će u pritvoru biti zadržani 24 sata, nakon čega će biti predati Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Podsetimo, Orić je 2006. godine, zbog ratnog zločina nad Srbima, osuđen na dve godine zatvora, ali je pravosnažnom odlukom, 3. jula ove godine, oslobođen optužbe, zbog nedostatka dolaza.

Inače, čitava akcija je sprovedena po nalogu kantonalnog tužilaštva Sarajeva.

Maskirani pripadnici federalne policije su tokom višesatne akcije u sarajevskom naselju Ilidža uhapsili ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, a sa njim su privedene još tri osobe.

Hapšenje je izvršeno po nalogu tužilaštva Kantona Sarajevo, zbog sumnji da su ova lica učestvovala u različitim kriminalnim radnjama i uzimala reket u iznosu od nekoliko stotina hiljada konvertibilnih maraka. Porparol federalnog MUP-a Robert Cvrtak, kao i obično, bio je suzdržan u izjavama.

- "U ovom trenutku mogu samo potvrditi da su službenici Federalne uprave policije, u saradnji sa kolegama iz kantona, na prostoru Ilidže uhapsili dve osobe u trenutku izvršenja kaznenog dela", kaže on.

- "Mi smo takođe još dve osobe priveli na razgovor, određene aktivnosti policije još uvek traju tako da ne mogu izneti puno detalja", rekao je Cvrtak.

Lica uhapšena sa Orićem nisu nepoznata BiH javnosti, ali ni ljudima u susednim državama. Jedan od uhapšenih, Nedim Šahimpašić, sin je Senada Šahimpašića, goraždanskog biznismena koji je blizak prijatelj i saradnik potpredsednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

Damir Fazlić je kontroverzni poslovni čovek za čije ime se vezuju brojne afere, ne samo u BiH, nego i u Srbiji i Hrvatskoj.

Nekadašnji savetnik premijera Srbije Zorana Đinđića, Vladimir Popović, u više navrata je tvrdio kako ima sve dokumente o Fazliću, njegovim kriminalnim delima po Srbiji i vezama sa takozvanom duvanskom mafijom i njenim organizatorima, a mnogi se sećaju da je po nalogu srpske policije saslušan u vezi sa okolnostima ubistva premijera Đinđića.

Svojevremeno je bio blizak saradnik federalnog premijera Ethema Bičakčića, a njegova uloga posebno je naglašena u vreme privatizacije fabrika duvana u Sarajevu i Mostaru.

Još nije poznat obim kriminalnih dela za koja će ova lica odgovarati, ali akcija preduzeta nakon višemesečne istrage nije okončana i mogu se očekivati nova hapšenja.

izvor: b92.net-321900

 

Od ratnih heroja do poslijeratnih antijunaka

Poslije rata ojačali mafijaški krugovi

Kako je Naser Orić najuren sa Ilidže

U sarajevskom naselju Ilidža, prošle je sedmice uhapšen Naser Orić zbog sumnji za uzimanje reketa. On i još jedna osoba iz Sarajeva uhapšeni su u vrijeme primopredaje novca u jednom sarajevskom restoranu. Nedavno oslobođenog ratnog komandanta Srebrenice koji se, nakon Haga, nastanio u Sarajevu, mnogi su povezivali sa Naserom Keljmendijem, vođom kriminalne grupe koja se bavi trgovinom narkoticima. Hapšenje Nasera Orića, ozvaničenog bošnjačkog "heroja iz Srebrenice", nanovo je pokrenulo priče o naplati ratnih zasluga u postratnom periodu - ali s one strane zakona. Orić je tek uhapšen, te je teško i naslutiti da li će uopće i biti suđenja, ali bosanskohercegovačka javnost osvježila je sjećanje na čitavu plejadu ratnih zaslužnika iz kriminalnog miljea -- slobodnaevropa.org-1329127

 

Uhapšen bivši branitelj Srebrenice Naser Orić

Ovaj put nije riječ o ratnom zločinu

Slučaj Nasera Orića - Tužiteljstvo navodi da se Naser Orić bavio švercom i iznudama. Tišina oko Orićevih kriminalnih radnji sada je napokon razbijena

Objavljeno: 06. okt 2008 | Erich Rathfelder

Zamka je očigledno bila postavljena. Tačno u vrijeme kada je vlasnica restorana Brajlovac u Sarajevu u petak uvečer, bivšem komandabtu Bosanske Armije u zaštićenoj zoni UN-a Naseru Oriću, htjela uručiti iznuđeni novac, u lokal je uletila policija. Uhapšen je ne samo, od UN Tribunala u Den Haagu za ratne zločine oslobođeni Naser Orić, nego i njegova žena Sahida i jedan njihov bliski prijatelj.

41-godišnji Naser Orić je sada optužen, od strane tužiteljstva BiH, za šverc i iznude. Zajedno sa suprugom. On tvrdi da je htio samo posuditi novac, koji bi kasnije vratio kad se oporavi od dugova. Orić je od kraja rata bio aktivan uglavnom u istočno-bosanskom kantonu Tuzla. U selu Pasci, obitelj Orić posjeduje veliku vilu, druge nekretnine i pet luksuznih automobila koji su im sada oduzeti sudskim putem. Kao bivši časnik bez vojnih primanja, sam nije mogao steći takvo bogatstvo, pa tvrdi da se obogatio lutrijom i dobitcima od klađenja.

Zbog svog položaja kao branitelj srebreničke enklave tijekom rata, Orić je za mnoge političare muslimanske manjine u Bosni, Bošnjake, gotovo nedodirljiv. Od srpskih političara, odgovornih za masakr nad 8.000 muslimana 1995. u Srebrenici, Orić je optužen za ratne zločine, i općenito bošnjačka javnost bila je sklona da ga brani, iako su neki od njegovih kolega optuženi poslije rata da su se obogatili u vrijeme opsade Srebrenice. Tišina oko Orićevih kriminalnih radnji sada je napokon razbijena.

Istražitelji vjeruju da je njegova supruga Sahida nastavila "posao" oko iznuda i reketarenja, kada je njezin suprug još od 11. aprila 2003. morao odgovarati pred sudom, pa sve do 3. jula 2008. kada je potpuno oslobođen optužbi za mučenje srpskih zarobljenika oko Srebrenice.

U Hagu se Orić ponovo sastao sa Slobodanom Miloševićem, koji je njegov stari šef. Orić je prije rata bio tjelohranitelj bivšem predsjedniku Srbije i član srpske paravojne postrojbe tokom albanskih nemira na Kosovu. Vratio se u BiH 1991. godine kao srpski policajac, u Srebrenicu, ali je tu odlučio da brani svoj ​​grad od srpskih napada.

izvor: taz.de-!23937

 

Naser Orić heroj (trgovine oružjem) Srebrenice

03. oktobar 1992. godine, Naser Orić u gladnoj Srebrenici pije i slavi uspješan biznis sa svojim ahbabima

 

Sarajevo: Naser Orić osuđen na dvije godine zatvora zbog neovlaštenog posjedovanja oružja

Naser Orić, ratni komandant Armije BiH u Srebrenici pred Opštinskim sudom u Sarajevu danas je osuđen na 2 godine zatvora zbog neovlašetnog posjedovanja vatrenog oružja i municije čija nabavka nije dozvoljena građanima

Objavljeno: 24. jun 2009

Optužbi da je prijetnjama, upućenim supružnicima Dževi Okanović i Seadu Hodžiću, od njih iznudio, po izmijenjenoj optužnici, 167.000 KM, Orić je oslobođen. U ovu kaznu će biti uračunato vrijeme koje je Orić proveo u pritvoru, pojasnilo je Sudsko vijeće na izricanju presude.

Na izricanju presude rečeno je kako tužilac nije dokazao krivicu optuženog za djelo iznude i upućivanje ozbiljnih prijetnji, zbog čega je Sudsko vijeće odlučilo Orića osloboditi optužbe za ovo krivično djelo.

Sa druge strane, kako je rečeno, tužilac je dokazao da je optuženi kriv za djelo nedopuštenog i neovlaštenog držanja oružja ili municije.

Orić je, naime, terećen za neovlašteno posjedovanje vatrenog oružja i municije čija nabavka nije dozvoljena građanima, a kod njega je i u trenutku hapšenja u oktobru prošle godine pronađena veća količina oružja. Nakon izricanja presude i odbrana i optužba su najavili žalbe.

Iako zadovoljna oslobađajućom presudom za iznudu, Orićeva braniteljica Vasvija Vidović najavila je žalbu na visinu kazne za neovlašteno posjedovanje oružja jer je smatra prestrogom.

Tužilac Mirsad Šehović je izrazio ogorčenje zbog činjenice da je Orić oslobođen optužbe za iznudu, ali je nezadovoljan i visnom kazne za djelo neovlaštenog držanja oružja, zbog čega će također uložiti žalbe.

Suđenje Oriću okončano je 19. juna iznošenjem završnih riječi tužilaštva i odbrane.

Orića, koji je u ratu bio komandant Armije RBiH u Srebrenici, Haški tribunal je u julu prošle godine pravosnažno oslobodio optužbi za ratne zločine.

izvor: 24sata.info-9916