Milorad Dodik - Bakir Izetbegović

Bakir vodi izdajničku politiku - vlast daje Dodiku a glumi velikog baliju

FORMIRANJE VLASTI NAKON IZBORA

KOMENTAR Izdaja države BiH, Izetbegović i SDA

Objavljeno: 06. dec 2018 | Armin Aljović

Bakir Izetbegović i SDA novu vlast u državnim institucijama prvo su zamislili ovako: "SDA, SNSD, HDZ i BH blok":

- "Te stranke bi trebale činiti vlast, da bi ta vlast bila stabilna" - rekao je Izetbegović novinarima u ponedjeljak, premda nije do kraja objasnio kako misli osigurati stabilnost sa liderima SNSD i HDZ, Dodikom i Čovićem, koji u vlast ne ulaze da bi stabilizirali Bosnu i Hercegovinu nego upravo suprotno od toga.

Onda je Izetbegović počeo objašnjavati kako vidi daljnji razvoj situacije u BiH i dao neke naznake o svojim budućim političkim koracima koji će se pokazati ne baš tako mudri, bolje reći, promašeni kao i neki raniji njegovi potezi:

- "BH blok izbjegava koaliciju s etničkim strankama uključujući SDA, a ne vidim način da se izbjegnu stranke koje su dobile podršku naroda poput SNSD-a i HDZ-a, pa i nas" - rekao je Izetbegović.

Svoje misli Izetbegović je konačno artikulirao u četvrtak tokom konstituirajuće sjednice Državnog parlamenta:

- "Kada neće BH blok, hoće SDA. Vlast na nivou Bosne i Hercegovine činit će SDA, SNSD i HDZ!"

Pa, red je objasniti sa kim to Izetbegović i SDA ulaze u vlast i ko su to njihovi budući partneri sa kojim planiraju u naredne četiri godine činiti stabilnu vlast u Bosni i Hercegovini?

SNSD i HDZ su otvorene ekspoziture retrogradnih i krajnje agresivnih, vrlo zabrinjavajućih politika iz Beograda i Zagreba. Milorad Dodik je uz to još i eho ruske politike koja se preko Dodika suprotstavlja Sjedinjenim Američkim Državama i EU na teritoriji Bosne i Hercegovine. Dodik to, dakako, i ne krije.

Naprotiv. Predizbornu kampanju gradio je upravo na suprotstavljanju zapadu i SAD-u, zbog čega je u konačnici i dospio na Crnu listu Američke Vlade.

Govoreći za medije nakon inauguracije za člana Predsjedništva BiH Dodik je poručio:

- "Vanjsku politiku ću usklađivati sa Srbijom, insistirat ću da međunarodni faktor napusti BiH, da se Republici Srpskoj daju veće ovlasti. Ne dobijem li to, nemamo više o čemu pričati".

Banja Luka:

- "Ja više volim Srbiju nego BiH. BiH je samo moje radno mjesto i ništa više".

Novi Sad:

- "Ja sam Srbin, ne Bosanac, žao mi je što nismo zajedno".

Izetbegović i SDA, dakle, ulaze u vlast s čovjekom koji posve liči, neodoljivo podsjeća, ima sve elemente ponašanja osuđenog ratnog zločina Radovana Karadžića s početka devedesetih godina prošlog stoljeća.

Karadžić je na Palama 9. januara 1992. godine samoproglasio "republiku srpskog naroda u Bosni i Hercegovini", nakon čega je krenuo i u oružano rastakanje Bosne i Hercegovine. Dodik se sada natječe sam sa sobom u potezima kako naštetiti Bosni i Hercegovini. Napustio je sjednicu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) jer u sali Predsjedništva BiH nije bilo zastave entiteta Republika Srpska, koja prema Zakonu o zastavi BiH tu i ne treba da bude - čime je Dodik ponizio ne samo Bosnu i Hercegovinu i njen ustavno-pravni poredak nego je rukavicu u lice bacio i cijeloj međunarodnoj zajednici.

Izetbegović i SDA ulaze u vlast sa Dodikom i njegovim SNSD-om, iako su njihovi zastupnici u četvrtak napustili konstituirajuću sjednicu Parlamenta BiH u vrijeme intoniranja himne Bosne i Hercegovine, valjda da se ne zaraze.

Lider HDZ-a o bosanskohercegovačkim Hrvatima govori kao o nekoj vrsti zaštite hrvatske granice i Hrvatske u cjelini. Bosna i Hercegovina je za njega potrošni materijal, konstanta je samo Hrvatska. To nije subjektivna procjena domaće opozicije u BiH. O tome su vrlo otvoreno progovorili i bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini: Paddy Ashdown, Christian Schwarz-Schilling i Carl Bildt, koji su upozorili visoku predstavnicu Europske unije za vanjsku politiku, Federicu Mogherini, i ministre vanjskih poslova zemalja članica, na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH.

Evo kako Čović vidi Bosnu i Hercegovinu, a kako susjednu Hrvatsku. Zagreb:

- "Mogu garantirati da s druge strane tisuću kilometara duge europske granice imate hrvatski narod. Organizirani hrvatski narod koji će poslati jednaku poruku kao nedavno kod Pelješkog mosta i kod brojnih drugih izazova koji bi se htjeli preseliti s područja zapadnog Balkana ka Hrvatskoj. E neće moći, ima nas dosta danas na svim razinama vlasti da to nećemo dozvoliti nikome", rekao je Čović na Saboru HDZ-a prošle godine u Zagrebu!

Grude:

- "Prije 27 godina je utemeljena HZHB kao politička, gospodarska i područna cjelina Hrvata u BiH".

Izetbegović i SDA uvođenjem u vlast SNSD-a i HDZ-a, bez da su pred njih postavili elementarne uslove poštivanja države Bosne i Hercegovine, Miloševićev i Tuđmanov san čine stvarnijim nego ikada.

Izgleda, međutim, da ništa od toga Izetbegović i SDA ne vide.

Oni i dalje vjeruju kako su Dodik i Čović neizbježni partneri za formiranje vlasti u BiH iako se oni sami otimaju od Izetbegovićevog optimizma i vrlo otvoreno negiraju bilo kakvu nadu da za Bosnu i Hercegovinu dolaze iole normalni dani. Historija kao da se ponavlja - Dodik neodoljivo podsjeća na Karadžića, a Izetbegović na oca koji je nekoliko dana prije prvih granata po glavama građana Bosne i Hercegovine vjerovao kako je za rat potrebno dvoje.

Dvoje je na kraju i dobio; jedno je došlo sa lijeve a drugo sa desne strane Bosne i Hercegovine.

Za samoubilačku politiku Izetbegović ima podršku i člana Predsjedništava BiH Šefika Džaferovića i novog člana Kolegija Državnog parlamenta Denisa Zvizdića:

- "SNSD nije moguće zaobići u formiranju vlasti na nivou BiH, a HDZ na nivou Federacije BiH", podržao je Džaferović Izetbegovića u srijedu navečer na konferenciji za novinare nakon sjednica PIC-a.

Je li mlađi Izetbegović imao izbora?

Jeste, bolje da je državu ostavio bez vlasti još neko vrijeme nego što je, primjerice, poluge vanjske politike ili ministarstva finansija dao u ruke zlikovcima i političkim diletantima, čijem sadržajnom smislu, ruku na srce, svakim danom sve više liči i sam Izetbegović.

izvor: nap.ba-50631

 

Borenović: SDA vodi izdajničku politiku, sve poluge vlasti dali u ruke Dodiku

Branislav Borenović
Branislav Borenović

Objavljeno: 06. dec 2018

Predsjedništvo SDP BiH upozorilo je u srijedu na, kako su istakli, kapitulacijski odnos SDA, nakon što su iz te stranke svojim glasovima podržala izbor SNSD-ovih delegata u Dom naroda Bosne i Hercegovine.

Od pet delegata koliko ih sjedi u Državnom Domu naroda iz reda srpskog naroda, SNSD sada ima četiri delegata, zahvaljujući podršci koju je SNSD dobio od SDA kroz glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- "Ovim činom je SDA odlučujuće utjecala da Milorad Dodik i SNSD ostvare potpunu kontrolu nad Parlamentom BiH. Ovakvo postupanje SDA, samo par sati nakon što je Dodik napustio izuzetno važan sastanak u Predsjedništvu BiH zbog neisticanja zastave entiteta RS, najočitije govori koliko je SDA posvećena brizi za državu Bosnu i Hercegovinu", kritikuju iz SDP-a.

- "Podrškom SNSD-u i Miloradu Dodiku SDA je izgubila svako pravo da bilo koga poziva na patriotizam. Dajući SNSD-u u ruke alat kojim će pokušati blokirati put BiH u NATO, SDA se nažalost jasno svrstala i direktno opredijelila za jačanje političke pozicije Milorada Dodika i SNSD-a", upozorili su iz SDP-a.

Na pitanje da li je Stranka demokratske akcije podržala u Dom naroda BiH delegate koji dolaze iz SNSD-a, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao da sinoć novinarima u Sarajevu da je SNSD izborni pobjednik, te da SDA želi graditi jaku vlast u zemlji sa onima koji mogu napraviti iskorak u zemlji. Džaferović je rekao i to da SDA istovremeno želi vlast i u bh. entitetu Republika Srpska.

- "SDA je ovim potezom SNSD-u isporučila Parlament BiH i zaustavila NATO put", napisao je na Twitteru Damir Mašić iz SDP-a.

- "Ako Bog da, eto nama Bakira na proslavu 9. januara", napisao je sarkastično banjalučki publicist i analitičar Srđan Puhalo.

Lider Partije demokratskog progresa Branislav Borenović optužio je da je SDA produžena ruka SNSD-a.

- "SDA kao provjerena filijala SNSD-a zajedno sa poniženim ostacima DNS-a izglasali su jednoumlje u vidu četiri delegata SNSD-a u Domu naroda PS BiH", rekao je Borenović.

izvor: nap.ba-50611

 

ZASTUPNIK PDP-A U PD PS BiH Borenović: SDA je predala vlasništvo SNSD-u nad Domom naroda PS BiH

Objavljeno: 06. dec 2018

Branislav Borenović (PDP) jedan je zastupnika koji danas nije želio od članova Centralne izborne komisije preuzeti certifikat o osvojenom mandatu. Isto su učinili i zastupnici SDP BiH. Svoje certifikate uzet će naknadno. Borenović je u izjavi za agenciju Patria kazao da CIK nije uvažila nijednu primjedbu na nepravilnosti u izbornom procesu koju je PDP podnio.

- Ja mislim da je ovo jedna simbolika, snažna poruka. Skoro četvrtina Parlamenta ne želi da lično uzme certifikat od predstavnika Centralne izborne komisije. Oni trebaju da se zapitaju i zamisle zašto su to danas mnogi poslanici uradili.

Borenović je komentirao i izbor delegata u Dom naroda Parlamenta BiH gdje će od pet delegata čak četiri biti iz SNSD-a.

- Jedan paradoks je da dvije stranke koje su dosta velike bezpogovorno biraju četvrtog delegata u Dom naroda PS BiH na listi treće stranke i na taj način predaju vlasništvo nad jednim domom Parlamenta BiH SNSD-u. To je nevjerovatna stvar koja se dosad nije desila. Da recimo DNS ne da nijedan glas svojoj listi, odnosno predloženom delegatu Dragutinu Rodiću. Klub poslanika SDA bez pogovora daje sve svoje glasove tom četvrtom delegatu iz SNSD-a što je po meni jedna čudna odluka. Ja se gnušam takvih stvari. Ja se borim protiv ponižavanja bilo koga. Zašto su te političke stranke pokazale jednu nevjerovatnu snishodljivost i stavile se kao alat u ruke SNSD-a to je pitanje za njih - zaključio je Borenović.

izvor: nap.ba-50615

 

PREDSJEDNIK PDP Borenović optužio SDA da je filijala SNSD

Bakir Izetbegović - Milorad Dodik

Objavljeno: 05. dec 2018

Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović, Dušanka Majkić iz SNSD-a i Mladen Bosić iz SDS-a izabrani su na na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a za delegate iz RS-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon sjednice pojavila se informacija kako su zastupnici SDA podržali delegate SNSD-a.

Lider Partije demokratskog progresa Branislav Borenović direktno je optužio SDA da je produžena ruka SNSD-a.

- "SDA kao provjerena filijala SNSD-a zajedno sa poniženim ostacima DNS-a izglasali su jednoumlje u vidu četiri delegata SNSD-a u Domu naroda PS BiH", kazao je nakon sjednice predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Lista PDP-a je dobila devet glasova, Socijalističke partije sedam, SDS-a 14, dok su četiri liste SNSD-a dobile 14, 14, 12 i 12 glasova. Lista zastupnika DNS-a Darka Banjca nije dobila nijedan glas.

izvor: nap.ba-50599