Jozo Perić Tukeša

Kako je Jozo Tukeša prevario banke i čelnika Siska

Herbos u središtu priče o švercu droge iz Kine

• Nismo znali da mu je jedini motiv bio Herbos iskoristiti za dopremu sirovine za proizvodnju droge

Objavljeno: 25. mar 2013 | Večernji

Dolazio je u skupom automobilu kakav dotad nitko od nas nije vidio, odavao je dojam čovjeka koji se brine kako će izgledati i htio je preuzeti našu tvrtku koja je u stečaju, no nismo znali da mu je jedini motiv bio - Herbos iskoristiti za dopremu sirovine za proizvodnju droge - ovako govore radnici sisačke tvrtke Herbos koja se, ni kriva ni dužna, našla u središtu prave filmske priče dopreme prekursora za ecstasy.

A uglađeni muškarac sa skupocjenim automobilom poznato je lice sa stranica crne kronike - 53-godišnji Jozo Perić zvani Tukeša iz Stolca (BiH) koji je u svoj plan da iz Kine dopremi pet bačvi tvari za izradu droge upetljao, a da oni to nisu znali, ugledne banke, tvrtke i jednog gradonačelnika.

No slovenska policija pomrsila mu je plan.

Uhićen je i izručen Hrvatskoj pa Tukeša sada čeka suđenje u Remetincu - piše Večernji list.

izvor: poslovni.hr-235337

 

Herbos u središtu priče o švercu droge iz Kine

Objavljeno: 25. mar 2013

Kako donosi Večernji list Herbos se našao u središtu šverca droge iz Kine, a sve je zamutio Jozo Perić, zvan Tukeša iz Stoca. Tukeša je želio preuzeti ovu sisačku tvrtku kako bi došao do sirovine za ecstasy. Naime, njegov plan da iz Kine dopremi pet bačvi tvari za izradu droge, preko Herbosa, pomrsila je slovenska policija. Uhićen je i izručen Hrvatskoj pa Tukeša sada čeka suđenje u Remetincu.

Perić je još početkom prošle godine organizirao dopremu sirovine za ecstasy iz Kine u slovensku luku Kopar. Riječ je o pet bačvi tzv. prekursora, ukupne težine jedne tone, od kojeg se u posebnim laboratorijima radi ecstasy. Količina koju je Perić naručio, po procjeni istražitelja, bila je dovoljna za najmanje pet milijuna tableta ecstasyja, što bi bilo dovoljno za godišnju potrošnju te droge u cijeloj široj regiji. Uzmemo li u obzir cijenu tablete od 50 kuna, riječ je o mogućoj zaradi od čak 250 milijuna kuna.

Njegovih pet bačvi stiglo je brodom u pošiljci s još pedesetak drugih bačvi u kojima se nalazila sirovina za sisačku tvrtku Herbos koja se bavi proizvodnjom herbicida, boja i lakova.

No nastao je problem na koji Perić nije računao. Herbos je otišao u stečaj zbog velikih dugova koje je ostavio privatni vlasnik tvrtke pa je zastala i pošiljka. I tu na scenu stupa drugo lice Tukeše - ono uglađenog poslovnog čovjeka.

Odlučuje preuzeti Herbos koji je nastavio proizvodnju i u stečaju. Kako je od droge mogao zaraditi 250 milijuna kuna, Periću očito nije bila prepreka uložiti u kupnju Herbosa. Dolazi tako do tvrtke Signoplast iz Zagreba, koja je u vlasništvu obitelji Dvorski, te joj nudi posredništvo u preuzimanju Herbosa. Oni pristaju, dolaze u lipnju 2012. u Sisak, sastaju se s vjerovnicima, među kojima su i HPB te Hypo banka, stečajnim upraviteljem, ali i sa sisačkim gradonačelnikom Dinkom Pintarićem. Pintarić šalje stečajnom upravitelju Branku Petanjku pismo preporuke u kojem podržava namjeru Signoplasta da preuzme Herbos u stečaju, a isti prijedlog podupiru i poslovne banke. No reagiraju radnici i sindikat.

- Nama je bilo sumnjivo što tvrtku Herbos, koja je tada i u stečaju zapošljavala 81 radnika, htjela preuzeti neka tvrtka koja je imala 40 puta manji godišnji prihod od nas, sa samo pet zaposlenih od kojih su svi međusobno u rodu. Poslovni plan za Herbos bio je nikakav, a opet su im potporu dali i sisački gradonačelnik i poslovne banke, vjerovnici - kaže nam sugovornik iz Herbosa.

Sisački gradonačelnik kaže da podupire bilo kakvu ponudu koja je jamčila opstanak Herbosa.

- Samo sam proslijedio pismo namjere koje je stiglo u grad. Morate znati da su oni jamčili nastavak proizvodnje i opstanak radnih mjesta - rekao nam je Dinko Pintarić kojem ni na kraj pameti, kaže, nije bilo da se iza toga krije nešto ovako. No, na kraju stečajni upravitelj i radnici nisu nasjeli, pa Tukeša nije preuzeo Herbos.

Jozo Perić Tukeša poznato je lice sa stranica crne kronike. Najpoznatiji je po osnivanju tržnice Renner u Stolcu 1997. godine, koja je bila sjecište krijumčara iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Tržnica je bila najpoznatija po prodaji ukradenih automobila, odakle su završavali u istočnoeuropskim državama i regiji. Našao se 2003. godine na Bushovoj "crnoj listi" osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD. Osim njegova imena, na toj listi 172 osobe i organizacije bila su i imena Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Ljube Ćesića Rojsa, Ante Gotovine, Ante Jelavića i drugih.

Iz BiH je pobjegao 2000. kada je vlast odlučila istražiti njegove sumnjive poslove, a nakon uhićenja doznalo se da je zadnjih 10 godina živio u Nizozemskoj te je za njim tjeralicu zbog droge raspisala i njemačka policija.

izvor: sisak.info