Ivo Komšić

Kome smeta Vlaho Orepić u Sarajevu

Kome smetaju HNV i Vlaho Orepić u Sarajevu

Koliki je značaj posjete Vlahe Orepića, zastupnika u Saboru RH, bivšeg ministra i sadašnjeg lidera nove političke stranke u Hrvatskoj - Nova politika, Sarajevu najbolje se može ocijeniti po reakcijama hadezeovih zvaničnika u BiH.

Gospodin Orepić je posjetio Hrvatsko narodno vijeće (HNV), instituciju koja je formirana davne 1994. godine i koja je faktički zaustavila rat Armije BiH i HVO-a u BiH. Naime, na Saboru Hrvata BiH, 6.2.1994. godine, iz koga je izraslo Hrvatsko narodno vijeće, usvojen je novi, federalni koncept uređenja BiH koji je prihvatila tadašnja američka administracija kao mirovni projekat za BiH i na temelju koga je došlo do Vašingtonskog sporazuma.

Tim projektom su prekinuti pregovori u Ženevi o podjeli države, ugašena zločinačka tvorevina "Herceg-Bosna", omogućen vojni savez Armije BiH, HVO-a i Hrvatske vojske kao pretpostavka za vojni poraz tadašnje Vojske Republike Srpske, dijelova bivše JNA i paravojnih formacija iz Srbije koje su vojno djelovale u BiH i Hrvatskoj.

Završne vojne operacije toga saveza su bile u vojnoj akciji "Oluja", nakon čega su uslijedili Daytonski pregovori i Daytonski sporazum.

U Daytonu, nažalost, nije prihvaćeno do kraja ono što je dogovoreno u Vašingtonu - BiH nije u cjelini kantonizirana, nego entitetski uređena. To nefunkcionalno rješenje ima se zahvaliti prije svega sporazumu Tuđmana i Miloševića, od koga ovaj dvojac nije odstupao ni u Daytonu, a što je tadašnji medijator pregovora R. Holbruk slijedio dosljednije nego vašingtonsko rješenje.

Da je američka administracija bila dosljedna, prihvatila bi koncept HNV i cijelu BiH kantonizirala, uz zadržavanje jedinstvenih centralnih institucija države. Današnja nefunkcionalnost i neracionalnost vlasti proizilazi iz tog daytonskog rješenja.

HNV kao prva nevladina hrvatska institucija u BiH, nastala i formalizirana u ratu, nije odustalo od svog projekta iz 1994. godine, te se i danas zalaže za kantonizaciju cijele BiH, protiv je entitetske podjele države, za cjelovitu je i suverenu državu BiH i za ravnopravnost naroda na cijeloj njenoj teritoriji.

Zbog toga se HNV oštro protivi svakoj obnovi zločinačke "Herceg-Bosne", negiranju države BiH koje dolazi iz Republike Srpske i Srbije i svakom obliku daljnje podjele države.

HNV se od svoga nastanka do danas zalaže za prijateljske odnose BiH i Hrvatske i očekuje od Hrvatske pomoć, ne samo Hrvatima, nego državi BiH na njenom putu ka Evropi.

HNV je odlučno protiv bilo kakvog nastavka politike Franje Tuđmana prema BiH, a takvu politiku danas otvoreno zagovara Vlada Hrvatske i HDZ BiH te njihov vođa Dragan Čović.

Uostalom, ta politika je osuđena na Međunarodnom sudu u Hagu kao "udruženi zločinački poduhvat" na čijem čelu su bili Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko. (Tako piše u presudi).

U vrijeme nastanka i djelovanja HNV-a nije postojao ni HNS ni Dragan Čović kao neki politički faktor, a HDZ BiH bio je poražena politička strana s nestankom "Herceg-Bosne" kao paradržavne zločinačke tvorevine koju je formirao.

Doduše, tada je Čović predano radio na privatizaciji poznate državne firme "Sokol" Mostar i drugih dijelova državne imovine koju je "Herceg-Bosna" prisvojila kao ratni plijen.

Uz to, on se bavio trgovinom s hercegbosanskim ministarstvom obrane koje je vodio Ante Jelavić, isporučivao mu granate raznih kalibara i Mercedesove autobuse (valjda sve proizvedeno u već privatiziranom "Sokolu"). Sve to u vrijeme nakon Vašingtonskog sporazuma kada više nije bilo ni "Herceg-Bosne" ni vojnih aktivnosti.

Hrvatski narodni sabor (HNS) je formiran da bi zasjenio HNV i unio zabunu u javnost tim imenom, ali sa potpuno suprotnim političkim namjerama od onih koje je imao i ima HNV.

HNS je navodna krovna institucija svih hrvatskih političkih stranaka u BiH, vjerni sljedbenik "Herceg-Bosne", sa dobro skrivanom haškom oznakom - "udruženi zločinački poduhvat". To se ne smije pominjati, jer su to Čovićeva krila.

Gospodin Vlaho Orepić je 3. jula došao u Sarajevo u posjetu HNV-u, ne u posjetu HNS-u, HDZ-u, Draganu Čoviću i hadezeovim funkcionerima.

Došao da se informira o stanju u BiH, o položaju Hrvata i odnosima među narodima, o odnosima dvije države i o mogućem unapređenju tih odnosa. Uz to, želio se upoznati s istinom o onome što se zbivalo u BiH u ratu i poslije rata, jer u Hrvatsku se ta istina teško probijala.

Treba reći da je on jedan od rijetkih političara i zastupnika u Saboru RH, posljednjih godina jedini, koji je došao u Sarajevo po informacije, a ne sa diktatom (Međusobno informiranje je bilo mnogo bolje u ratu i neposredno poslije njega kada je cijela hrvatska opozicija dolazila u Sarajevo).

Zadnjih godina defilirali su mnogi, i zvanični i nezvanični, ali su uvijek tražili informacije od HDZ-a, direktno ili od njihovih pristalica. Zato su hrvatska javnost i hrvatski zvaničnici bili pogrešno informirani o stanju u BiH, posebno o položaju beha Hrvata.

Gospodin Vlaho Orepić je došao u zvaničnu posjetu HNV-u. Posljednji susret nekoga od zvaničnika iz Hrvatske sa HNV-om je bio onaj s pokojnim Ivicom Račanom kada je bio premijer, i to u Zagrebu.

Čak ni predsjednik Josipović nikada nije htio primiti delegaciju HNV-a i nepoznato je od koga je dobijao informacije o stanju u BiH i položaju Hrvata u njoj.

Vjerojatno je zbog toga i on bio prihvatio tezu o "legitimnim predstavnicima" i odlazio Dodiku na sastanke u Banja Luku kao predsjedniku entiteta RS, a da nikada nije htio primiti Živka Budimira, predsjednika Federacije, koji nije bio iz HDZ-a.

Jedini hrvatski zvaničnik koji je neprestano držao kontakte s HNV-om bio je predsjednik Mesić, i to od njegovog osnutka.

Što je toliko zabolilo hadezeovce da su tako žustro reagirali na ovu posjetu?

• Prvo, sami su otkrili svoju boljku. Posjeta nije bila Parlamentu Federacije, gdje oni drže sve konce, a što se valjda očekivalo od jednog zastupnika u Saboru RH. Kako je moguće da jedan takav zvaničnik njih mimoiđe a da dođe u Sarajevo?

Posjeta nije bila ni u njihovim prostorijama, iako je bila u zgradi u kojoj je i Parlament Federacije, a što koriste kao argument da bi posjetu dezavuirali. Nikako da shvate da čovjek nije došao k njima po informacije nego je došao u HNV, koji slučajno ima prostorije u istoj zgradi.

Gospodin Orepić se obratio novinarima koji su ga čekali u holu zgrade, a koji je zajednički za sve institucije koje su tu smještene. To što su u hol stavili natpis da je tu njihovo sjedište ne znači da je to njihov prostor i da ga je gospodin Orepić nelegalno koristio. (Provjerio sam, Parlament Federacije nema nikakav zvanični dokument da im se taj hol dodjeljuje na upotrebu). Uostalom, cijela zgrada je nekadašnje sjedište društveno-političkih organizacija, poznata pod imenom DPO, a najviše prostora u njoj koristila je i koristi uprava Grada Sarajeva.

HNV je imao prostor u toj zgradi prije nego je Federacija formirana. Ali to očito ne znaju funkcioneri HDZ-a, što ne čudi, jer im je prvi dolazak u Sarajevo dolazak na neku hadezeovu funkciju.

To njihovo izraženo uzurpatorstvo nije novo, jer ne postoji ono što su mogli uzurpirati a da to nisu uradili - svu državnu imovinu koja se našla u vojno osvojenim granicama "Herceg-Bosne", od najmanje zemljoradničke zadruge do pošte koju su pretvorili u Eronet, elektroprivrede koju su pretvorili u Elektroprivredu Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne, šuma koje su pretvorili u Šume Herceg-Bosne, željeznice koju su pretvorili u Željeznice Herceg-Bosne, puteva koje su pretvorili u Ceste Heceg-Bosne i sve tako redom, završno s "Aluminijom" (Tako se valjda čuvalo to "sveto ime Herceg-Bosne", kako je jednom rekao Dragan Čović).

Što je najgore, uzurpirali su hrvatsku politiku u BiH.

•  To je druga boljka koju pokazuju na posjeti saborskog zastupnika.

Pojavio se netko iz Hrvatske, i to zastupnik u Saboru i lider nove političke stranke, koji želi zaustaviti to uzurpatorstvo. "Politika Dragana Čovića nema legalitet i legitimitet, kao hrvatski interes predstavlja politiku koja se zasniva na ratnom plijenu. Ta politika je uzrok (...) čak generira i strah i političku ovisnost čak i velikih i jakih poslovnih ljudi u Hercegovini."

To je izrekao gospodin Vlaho Orepić u Sarajevu, ispred natpisa "Parlament Federacije Bosne i Hercegovine", ispisanog u ulaznom holu zgrade. Problem je ovo što je rečeno, a ne mjesto na kome je izrečeno.

Istinitost izrečenog se želi prekriti problematizirajući mjesto. Moglo je biti izrečeno i na Mjesecu, to je nevažno, važna je istinitost navoda.

Pokrenut će se istraga, kako su zaprijetili, protiv navodnog nelegalnog korištenja mjesta, a ne o istinitosti izrečenog.

Izrečeno se nije negiralo jer se boje da bi takva istraga otkrila mnogo više ili i sami znaju koliko je to istinito.

Pravi problem koji treba sakriti je legalnost i legitimnost HDZ-a BiH kao političke organizacije na vlasti u BiH i njihovog vođe Čovića, jer se to u hrvatskoj javnosti ne smije dovesti u pitanje. I to više nije govor za BiH, to se ovdje zna, nego je to za hrvatsku javnost.

Tko smije posumnjati u čovjeka koji u svim prilikama sjedi pored Predsjednice i premijera države i koji sjedi pored Dodika kada slavi ratne zločince?

• To je treća boljka hadezeovaca.

- "Problem se generira i u činjenici da jednom neobjašnjivom politikom, u suradnji s Dodikom, udaljava se od NATO perspektive BiH, što ulazi u sukob s interesima Republike Hrvatske. To dodatno ugrožava sigurosnu situaciju."

To nije izrekao bilo tko, nego bivši ministar unutarnjih poslova susjedne države, s čijeg vrha se stalno upozorava kako je BiH opasnost za sigurnost svijeta, ali ne zbog osovine Dodik-Čović nego zbog muslimana za koje se tvrdi da su po vjeri teroristi. Izrečeno vraća u sećanje na ono što je već izrečeno u Saboru o veleizdaji kada je premijer bio spreman na fizički obračun braneći svoj dignitet.

A sve te izjave su date s mjesta "koje je namijenjeno federalnim zastupnicima i izaslanicima", pa se čini da je to izrečeno u njihovo ime.

Konačno je izgovorio netko ono o čemu "zastupnici i izaslanici" ne smiju ni u snu govoriti. U Bosni se kaže: nije kome je namijenjeno, nego kome je suđeno. Ne zna se da li se radi o sujevjerju ili o vjeri u providnost.

• Četvrta je boljka hadezeovaca istina.

Politika Dragana Čovića, HDZ-a i HNS-a je zasnovana na lažima i konstrukcijama. Pojavio se netko iz Hrvatske, i to zastupnik u Saboru, koji želi čuti i govoriti istinu o stanju u BiH, o odnosima dvije države, o položaju naroda.

Do sada se čuo glas samo hadezeovih zastupnika iz BiH u Saboru. To je bilo sveto slovo koje nitko nije provjeravao. Sada će se čuti jedan drugačiji glas, drugačije činjenice, s drugačijim opisom stanja i s drugačijim mjerilima odgovornosti i krivice.

A početna činjenica je da HDZ ima vlast u BiH u kontinuitetu od 1990. godine, s neznatnim prekidom od dvije godine. Danas, po njihovoj interpretaciji, za stanje u BiH i za položaj naroda svi su krivi samo ne oni.

A istina je da propada sve čega se dotaknu. Završnica je "Aluminij" Mostar.

Objavljeno: 02. avg 2019 | autograf-hr Ivo Komšić