Stanko Sopta

Ubojicu iz Širokog na predaju nagovara Tutin nasljednik Sopta

Snimke nadzornih kamera dokazuju: Nerede u Širokom započele "Horde zla"

• Oliver Knezović je nekadašnji pripadnik Kažnjeničke bojne koju je vodio Mladen Naletilić Tuta

Objavljeno: 06. okt 2009

Olivera Knezovića, 41-godišnjeg Hrvata sa Širokog Brijega koji je osumnjičen da je u nedjeljnim neredima na Širokom Brijegu iz vatrenog oružja ubio Vedrana Puljića, navijača Sarajeva nagovaraju da se preda u Hrvatskoj. Među posrednicima se, kako doznajemo, spominje i general Stanko Sopta Baja, Tutin nasljednik na čelu Kažnjeničke bojne.

Vedran Puljić - neredi u Širokom
Vedran Puljić - neredi u Širokom

Knezović, nekadašnji pripadnik bojne koju je vodio Mladen Naletilić Tuta, u bijegu je nakon što se u ponedjeljak bio predao policiji. No, danas je pobjegao.

Za Knezovićem intenzivno traga policija Bosne i Hercegovine, no realno je očekivati da je pobjegao u Hrvatsku, pretpostavljajući da ga hrvatske vlasti, čak i da ga uhite, neće izručiti BiH.

U slučaju da Knezović ima i hrvatsko državljanstvo, hrvatski bi ga Ustav štitio od izručenja drugoj državi pa bi to, kao i u mnogim drugim slučajevima među kojima je najpoznatiji slučaj Ante Jelavića, bio uspješan bijeg pred pravosuđem neke države.

Oliver Knezović
Oliver Knezović

No, "slučaj Knezović" potencijalno je mnogo opasniji od slučaja Jelavić. Ako Knezovića hrvatsko državljanstvo zaštiti od kaznenog progona, još bi jednom ispalo da Hrvatska štiti počinitelje čak i najtežih kaznenih djela. To bi Hrvatsku direktno uplelo u sukob između pripadnika naroda u Bosni i Hercegovini, u situaciji kad su emocije toliko uzavrele da se bijes manifestira uličnim prosvjedima i uličnom pravdom gomile, uz ideju - mi nismo krivi, svi su protiv nas. Vrlo nalik početku rata u Bosni i Hercegovini.

Ispostavi li se da je Knezović uistinu u Hrvatskoj, tada bi mu Hrvatska mogla i sama suditi budući da hrvatski zakoni dozvoljavaju kazneni progon ako je riječ o djelima kažnjivim i po hrvatskim zakonima.

Reakcija hrvatskog pravosuđa bila bi dodatno i pod pozornošću EU zbog hrvatskih pregovora o članstvu. Pitanje je je li Knezović uopće ubojica kojeg traže ogorčeni navijači Sarajeva: kad se predao policiji, Knezović je priznao da je pucao u masu iz kalašnjikova, a patolog Hamza Žujo u prvoj je izjavi rekao da je 24-godišnji navijač Sarajeva Vedran Puljić ubijen metkom ispaljenim iz - pištolja.

Stanko Sopta - Milijan Brkić Vaso
Stanko Sopta - Milijan Brkić Vaso

Nedjeljna utakmica između nogometnih klubova Sarajevo i Široki Brijeg otkazana je zbog sukoba navijačkih skupina, sarajevskih Hordi zla i širokobrijeških Škripara.

Zbog niza proturječnih informacija, nejasno je kako je sukob počeo, no vrlo brzo su, kao i u svim situacijama nereda, na ulicama bile dvije skupine koje su se obračunavale sa svojim protivnicima.

Navijači Sarajeva došli su autobusima, a u gradu nije bilo pripadnika Specijalne policije jer su sve snage bile upućene u Mostar, na utakmicu između mostarskih klubova Zrinski i Velež. Utakmica je odigrana, pobijedio je Zrinski sa 2 prema 1. Velež je igrao "u gostima": utakmica se igrala u zapadnom, većinski hrvatskom dijelu Mostara, na stadionu Bijeli brijeg koji je originalno pripadao Veležu, ali je nakon ratne podjele ostao u rukama Hrvata.

Ta je utakmica procjenjivana kao utakmica visokog rizika, pa su sve snage Specijalne policije bile upućene na njeno osiguranje, a na Širokom Brijegu ostali su samo redovni policajci, nedovoljni za smirivanje sukoba.

Dvije verzije nesretnog incidenta sasvim su isključive: u Sarajevu optužuju policiju Širokog Brijega da je silom napala nedužne navijače, na Širokom optužuju sarajevske navijače da su počeli udarati i razbijati čim su stigli.

Ubrzo po dolasku navijačkih autobusa s pripadnicima Hordi zla, kako se nazivaju navijači Sarajeva, počela je ulična tučnjava, pucalo se i iz vatrenog oružja, a napadane su i kuće stanovnika Širokog Brijega.

Slobodan Milošević, Mladen Naletilić, Mehmed Alagić i Naser Orić
Slobodan Milošević, Mladen Naletilić, Mehmed Alagić i Naser Orić

U jednom od sukoba pucalo se i na Željka Zadru, stanovnika Širokog Brijega, a Oliver Knezović, navodno revoltiran napadom na Zadru, odlučio je pucati iz kalašnjikova u masu na ulici.

- "Autobusi su nam izrešetani kao u doba rata", opisuje jedan od bosanskohercegovačkih portala. Iste večeri na Široki Brijeg stigao je dopredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, pa su iz policijske stanice pušteni navijači Sarajeva, što je dodatno isprovociralo Širokobriježane.

U ponedjeljak je centar Sarajeva bio blokiran sve do sitnih noćnih sati prosvjedom kojim se tražilo kažnjavanje zbog napada na navijače Sarajeva.

Zatim je nekoliko tisuća ljudi danas ujutro protestiralo na Širokom Brijegu zbog jednostranog optuživanja Hrvata. Bosanskohercegovački portali se od izbijanja nereda pune porukama mržnje i uvreda. Jedna od njih je: "Srebrenicu je trebalo napraviti na Širokom Brijegu". U takvoj se atmosferi Oliver Knezović bio predao policiji.

izvor: jutarnji.hr-2810642