Dragan Lukač i Milorad Dodik

SlobodnaBosna o pozadini hapšenja u Banjaluci

"SB" OTKRIVA POZADINU HAPŠENJA U BANJA LUCI: Za hapšenje Škaljaraca i policjiskih inspektora znali samo ministri Vulin i Lukač, sumnjiv i Dodikov direktor policije Kostrešević!

Mladen Milovanović bio je zadužen za transport narkotika iz Zvornika

• To što televizija pod kontrolom Dodikovog sina u prvi plan borbe protiv kriminala nezasluženo ističe direktora policije Kostreševića, a bagateliše ulogu ministra Lukača, govori i o odnosu Milorada Dodika prema ovom događaju i pomenutim policijskim dužnosnicima. Kostrešević je prilikom imenovanja na mjesto direktora policije, umjesto Darka Ćuluma, koji je izabran za direktora SIPA-e bio Dodikov izbor. Prema nekim informacijama za jučerašnju i današnju akciju policije RS znali su samo Dragan Lukač, ministar policije RS i srbijanski ministar Aleksandar Vulin

Objavljeno: 17. jul 2021 | Istraživački tim "SB"

Jučerašnja i današnja hapšenja u Banjaluci, tokom kojih je pored Miloša Božovića, čovjeka sa INTEPOL-ove potjernice uhapšeno i tri pripadnika MUP-a Republike Srpske podijelila je medije u tom entitetu koji su na različite načine izvještavali o ovim događajima, koji će se, prema najavama iz policije nastaviti novim hapšenjima.

Čak su i dva elektronska medija za koja se osnovano tvrdi da su pod čvrstom kontrolom Milorada Dodika, režimska Radio-televizija Republike Srpske i "privatna" Alternativna TV na dijametralno suprotan način izvijestili o hapšenjima koja su potresla Banja Luku.

LUKAČ ILI KOSTREŠEVIĆ

Za razliku od RTRS-a koji je kao i drugi mediji (BNTV... N1...) poklonio značajnu medijsku pažnju konferenciji za štampu koju je povodom posljednjih hapšenja održao Dragan Lukač, ministar MUP-a RS, "Alternativna TV" koju u ime porodice Dodik vodi Igor Dodik, sin člana Predsedništva BiH, uopće nije registrirala Lukačevo obraćanje javnosti. Tako gledatelji ATV-a nisu mogli čuti poruku ministra policije da se "hapšenja koja smo pokrenuli u svojim redovima neće zaustaviti dok u potpunosti ne riješimo ulogu bilo kog pripadnika MUP-a u vezi sa kriminalnim klanovima koji niz godina haraju regionom".

"Alternativna TV" je umjesto ministru Lukaču prostor dala Siniši Kostreševiću, direktoru policije Republike Srpske. Kostrešević se oglasio povodom za njega neugodne činjenice da je pored Miloša Božovića, pripadnika Škaljarskog klana za kojim je raspisana INTERPOL-ova potjernica zbog ubistva, uhapšen policijski inspektor Mladen Milovanović. Kostrešević je objasnio da je on lično početkom godine Milovanovića smijenio sa funkcije glavnog inspektora i degradirao ga na poziciju "običnog" inspektora . Iz njegove izjave kojoj je Alternativna TV posvetila značajnu pažnju i prostor za razliku od svih drugih medija koji su ga ignorisali, moglo bi se zaključiti da je on kao direktor bio na čelu operacije hapšenja Božovića, Milovanovića i još dvoje policijskih inspektora, Predraga Vatreša i Gorane Rečević.

No, prema izvorima na koje se poziva "BN Televizija" ovom akcijom je zapovijadao ministar Dragan Lukač, a direktor policije Kostrešević "o njoj nije bio uopšte obaviješten". Znači li to da podijeljenost u medijskoj interpretaciji ovog slučaja govori u podijeljenosti u policijskom, kao i političkom vrhu Republike Srpske? Po svemu sudeći, znači. To što televizija pod kontrolom njegovog sina u prvi plan borbe protiv kriminala nezaslužbeno ističe direktora policije Kostreševića, a bagateliše ulogu ministra Lukača, govori i o odnosu Milorada Dodika prema ovom događaju i pomenutim policijskim dužnosnicima.

Kostrešević je prilikom imenovanja na mjesto direktora policije, umjesto Darka Ćuluma, koji je izabran za direktora SIPA-e bio Dodikov izbor. Prema nekim informacijama za jučerašnju i današnju akciju policije RS znali su samo Dragan Lukač, ministar policije RS i srbijanski ministar Aleksandar Vulin.

Prema tvrdnjama "BN Televizije" koja se pozvala na izvore iz Srbije, MUP Srbije je "od ministra Dragana Lukača ultimativno zahtijevao da Kostrešević bude zaobiđen u istrazi koja se vodila u vezi sa Darkom Elezom". Razlog za takav zahtjev, navodi BNTV "su dokumentovani sastanci Kostreševića i njegovog prijatelja Dejana I. iz Zvornika sa visokopozicioniranim članovima Belivukove kriminalne grupe".

Pominjanje "Dejana I. iz Zvornika" u kontekstu direktora policije Siniše Kostreševića i njihovi "navodni sastanci sa članovima Belivukove grupe" daju aktuelnoj priči o hapšenjima u Banja Luci mnogo širu, regionalnu dimenziju. Dejan Ilić, zvani "Tigar", iz Zvornika, vlasnik firme "Enikon Gradnja" je, prema nedavnom pisanju Slobodan Vaskovića "blizak Miloradu Dodiku i Slaviši Kokezi". Vasković je napisao i da su (Dodik i Kokeza) "preko Ilića i Enikon Gradnje, svjevremeno, 16.05. 2013.godine, iz vrha RS, oprali šest miliona maraka". U ovu kriminalnu operaciju je, kako tvrdi Vasković, bio uključen i tadašnji ministar financija u Vladi RS, a današnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Dejan Ilić je, prema tvrdnjama Vaskovića i jedan od suvlasnika firme "Prointer", neprikosnovenog favorita u poslovanju sa državom, koja je u posljednjih nekoliko godina ostvarila basnoslovne zarade na poslovima bez tendera. Kako je svojevremeno priznao Milorad Dodik, među suvlasnicima "Prointera" se nalazi i njegov sin Igor.

OPASNE BEOGRADSKE VEZE

Slaviša Kokeza
Slaviša Kokeza

No, zadržimo se na još jednom imenu koji se pominje u kontekstu prijateljstva sa Dodikom i Dejanom Ilićem. Slaviša Kokeza, se također dovodio u vezu sa "Prointerom", no neuporedivo je poznatiji u Srbiji, regiji, pa i na međunarodnom planu kao donedavni predsjednik Fudbalskog saveza Srbije. Kokeza, inače rođen u Zenici, je na tu prestižnu funkciju izabran kao prijatelj Aleksandra Vučića i "vojnik" Srpske napredne stranke čiji je jedan od "prvoboraca".

No, početkom proljeća, nakon hapšenja pripadnika navijačke grupe predvođene Velimirom Belivukom - Veljom Nevoljom, Kokeza se u prorežimskim tabloidima pojavljuje i predstavlja kao bezmalo aktivan član, ili pokrovitelj tog zločinačkog klana.

Tabloidi su, pored brojnih drugih kriminalnih radnji optužili Kokezu da je na švercu cigareta zaradio 640 miliona eura. "Kurir" koji je ekskluzivno prenosio detalje iz istrage, pisao je da su "Kokeza i Belivuk, kako se sumnja, imali praktično paralelnu carinu kroz koju je u Srbiju ulazila ogromna količina roba, potpuno izvan zvanične kontrole.

Pretpostavlja se da je ova roba vredna na milione evra. Samo od krijumčarenja cigareta procenjuje se da je grupa ostvarila profit od 640 milion evra".

Slaviša Kokeza je prije pet mjeseci saslušan u SBOK-u, ali je pušten nakon nekoliko sati. Odbio je tada da se podvrgne testiranju na poligrafu što je javno komentirao i Aleksandar Vučić - nazvavši taj čin svoga prijatelja nedopustivim . Kokezu se dovodilo u vezi i sa Darkom Elezom, koji je proljetos iz Srbije izručen Bosni i Hercegovini.

Aleksandar Vučić Grobar
Aleksandar Vučić Grobar

Prema nekim informacijama bliskim srbijanskim istražnim organima Slaviša Kokeza, koji je u međuvremenu podnio ostavku na mjesto predsjednika Fudbalskog saveza Srbije, nakon što se našao na udaru medija i policije, krenuo je u operaciju prebacivanja ogromnih količina sumnjivo stečenog novca na prostor Republike Srpske gdje bi ih plasirao u regularne tokove - u tome su mu navodno pomagali pojedini članovi kriminalnih grupa, ali, kako se sumnja i visokopozicionirani pripadnici MUP-a RS.

Isti izvori tvrde da je posljednjih nedjelja veliki broj osoba u Srbiji i Republici Srpskoj ispitivan u policiji u vezi sa ovim ilegalnim poslovima, a navodno su blokirani i računi u bankama u RS - nekim od ljudi koji se sumnjiče da su učestvovali u pranju Kokezinog novca.

Kakva je u svemu tome bila uloga uhapšenih inspektora MUP-a RS, ali i njihovog direktora Siniše Kostreševića, za sada je teško govoriti. No, ono što je sigurno jeste da je ovo tek početak jednog velikog kriminalnog slučaja i da je nezahvalno prognozirati ko će sve njime biti obuhvaćen.

IZ BANJA LUKE U SARAJEVO

• Škaljarac Božović je oženjen sestrom Miloša Ostojića, ubijenog u Lukavici 2019

Miloš Božović , pripadnik Škaljarskog klana za kojim je Crna Gora raspisala INTERPOL-ovu potjernicu zbog ubistva iz 2019.godine prebačen je u popodnevnim satima iz Banja Luke u Sarajevo na zahtjev Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. On će u narednim danima biti ispitan kao svjedok u predmetu koji se vodi protiv Darka Eleza.

Vjerovatni razlog njegovog svjedočenja moglo biti ubistvo mladića Miloša Ostojića kojeg je 1. januara 2019.godine ustrijelio do sada nepoznati napadač ispred kafića "Sparta" u Lukavici čiji je on bio vlasnik. Miloš je bio sin poznatog biznismena iz Lukavice, vlasnika pekarske industrije "Zlatno zrno".

Sestra Miloša Ostojića udata je za jučer uhapšenog Miloša Božovića, pa se odmah nakon ubistva moglo čuti da je mladi Ostojić ubijen greškom, te da je moguća meta bio njegov zet, Škaljarac Božović.

Darko Elez, koji je nakon odsluženja zatvorske kazne ostao
živjeti u Srbiji, odakle je vodio kriminalne poslove u RS-u, dovodio se u vezu i sa ovom likvidacijom u Lukavici.

izvor: slobodna-bosna.ba-208080

 

Mladen Milovanović bio je zadužen za transport narkotika iz Zvornika

SLOBODAN VASKOVIĆ O DANAŠNJIM HAPŠENJIMA: "Uhapšeni Glavni inspektor UKP MUP RS Mladen Milovanović dio je banjalučkog kraka ZVORNIČKOG KARTELA, bio je zadužen za transporte droge preko..."

• Milovanović je bio zadužen za dalji transport narkotika koji su stizali iz Zvornika

Objavljeno: 17. jul 2021 | Slobodan Vasković

Uhapšeni Glavni inspektor UKP MUP RS Mladen Milovanović dio je Zvorničkog Kartela, kojeg vode Zoran Prokleti Lihvar Stevanović, Siniša Mijatović i Dejan Ilić, piše novinar Slobodan Vasković na svom blogu.

Milovanović je bio zadužen za dalji transport narkotika koji su stizali iz Zvornika. Jedan dio je produžavao ka Zapadnoj Evropi, i to veći, dok je manji dio ostajao u Banjaluci, gdje je raspačavan.

Postoji cijela zločinačka organizacija unutar MUP RS koja je štitila i štiti Zvorničke Kumove, a Milovanovićevo hapšenje trebalo bi značiti početak velike akcije čišćenja, ne samo unutar policije, već i Zvorničkih narko-bosova

Milovanović je uhapšen 17.07. zajedno sa Milošem Božovićem, pripadnikom, kako se tvrdi "škaljarskog" klana, a nakon njega slobode su lišeni i viši inspektor Predrag Vatreš, kao i inspektorka Gorana Rečević, koja je bila dovođena u vezu sa narkoticima kada su "pali" insepektori, zatvoreni na dugogodišnje robije - Slavko Đurić, Ognjen Stijak, Srđan Radulović i Marko Kovačević. Oni su uhapšeni 15. I 16.10.2013. godine, a i tada sam objavio niz tekstova o njima i bio optuživan i progonjen.

Međutim, sve dođe na svoje, pa bi trebalo da bude uhapšen i inspektor Vladimir Marčeta, koji je bio dio Radulovićevog narko-klana, ali je tada izmakao.

Ostao je u MUP RS i trenutno je na poziciji iinspektora u Upravi za organizovani kriminal. I dalje radi narkotike, kao dio narkoklana.

Zvornički Klan radi narkotike sa svima, tako da nije nikakvo čudo da je Milovanović uhapšen sa "škaljarcem", kao što ne bi začudilo da je lišen slobode sa nekim od "kavčana" ili narko dilera kojima komanduje NarkoBos Bojan Raonić, kojeg je Sud BiH presudio na pet godina zatvora zbog falsifikovanja dokumenata i krađe identiteta i njihove prodaje narko dilerima i drugim kriminalcima.

Raonić je pobjegao, nakon čega je postao NarkoBos, jer ima jake porodične veze u narko krugovima.

O Raoniću će tek biti riječi, ali i velikih iznenađenja za javnost, kada objavim nove podatke do kojih sam došao. I oni svjedoče da narkoBosovi kontrolišu najznačajnije institucije BiH.

Stevanović, Mijatović i Ilić su usko sarađivali i sa grupom Veljka Belivuka, za kojeg su prali pare. Belivuk je osumnjičen za najmanje pet monstruoznih likvidacija, jer je sa svojom grupom konkurenciju, ili one koji su mu se zamjerili, mljeo u mašini za meso.

Zvornički klan, koji je taj grad pretvorio u Medelin, Grad Droge, izuzetno je jak i raspolaže enormnim količinama novca, jer osim sa Belivukom, Raonićem, NarkoBosovima sa Kosova, oni su imali izuzetno veliki obim poslova i sa Slavišom Kokezom, koji se, prema beogradskim medijima, sumnjiči za pranje preko 60 miliona evra preko carina Srbije.

Mladen Milovanović, Glavni inspektor UKP MUP RS, blizak Siniši Kostreševiću, uhapšen je juče u popodnevnim časovima zajedno Milošem Božovićem, bliskim "škaljarskom" klanu.

Božović je zet Miloša Ostojića, mladića ubijenog 01.01.2019. godine.

Vatreš je, neposredno prija upada policije, napustio "4 life", teretanu kriminalaca Danka Stanišića i Tubića, u kojoj su hapšeni, što dovoljno svjedoči o kakvim policajcima se radi.

Vatreš je priveden nakon što sam objavio da je bio zajedno sa uhapšenom dvojicom, ali da je teretanu napustio nekoliko minuta prije upada policije.

Gorana Rečević je posljednja koja je, zasad, uhapšena.

(nastavit će se)

izvor: slobodna-bosna.ba-208089