Jadranko Prlić

Sudije: Jadranko Prlić ne može na slobodu prije 2024

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je Jadranka Prlića osudio zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima

Objavljeno: 24. mar 2021

Jednog od čelnika bivše samozvane hrvatske republike Herceg-Bosna Haški tribunal je osudio na 25 godina zatvora zbog zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) Carmel Agius odbio je prijedlog da se Jadranko Prlić, koji služi kaznu zatvora od 25 godina izrečenu zbog ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, prijevremeno pusti na slobodu, potvrđeno je u Hagu.

Kako piše u odluci objavljenoj na mrežnim stranicama MICT-a, Agius je razmotrio obavijest koju je sudu još 2019. godine proslijedila vlada Velike Britanije, gdje Prlić služi kaznu, u kojoj se kaže da je, prema zakonima te zemlje, Prlić stekao pravo na prijevremeni uvjetni otpust iz zatvora nakon polovice odslužene kazne, prenosi Hina.

Nema pravo na prijevremeni otpust

Jadranko Prlić u Haagu
Jadranko Prlić u Haagu

Taj je uvjet, sukladan britanskim zakonima, ispunjen u februaru 2020. godine, no predsjednik MICT-a je ocijenio kako se u Prlićevom slučaju on ne može primijeniti, jer je sudska praksa da osuđeni za ratne zločine pred Haškim tribunalom mogu biti pušteni na slobodu tek nakon dvije trećine odslužene kazne.

Agius je vlasti Velike Britanije izvijestio kako će Prlić pravo na prijevremeni otpust steći tek u aprilu 2024. godine.

Naveo je kako se svemu konsultirao sa sudijama Theodorom Meronom, Jean-Claudeom Antonettijem i Liu Daqunom, koji su bili članovi vijeća koje je osudilo Prlića i ostalu petericu dužnosnika bivše samozvane hrvatske republike Herceg-Bosna.

Oni su se saglasili kako britanski prijedlog ne treba prihvatiti, jer ne postoje nikakve vanredne okolnosti zbog kojih bi Prlić već sada bio oslobođen.

Ratni zločini nad Bošnjacima

Optuženi u predmetu "Prlić i ostali" dobili ukupno 111 godina zatvora
Optuženi u predmetu "Prlić i ostali" dobili ukupno 111 godina zatvora

Prlić se, nakon što je protiv njega optužnicu podignuo Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), predao u aprilu 2004. godine. U postupku okončanom 2017. godine osuđen je na 25 godina zatvora.

Zajedno s njim, na po 20 godina zatvora osuđeni su Slobodan Praljak, koji je tada u sudnici izvršio samoubistvo popivši otrov, Bruno Stojić i Milivoj Petković.

Na 16 godina zatvora osuđen je Valentin Ćorić, a Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Svi su proglašeni krivim za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

izvor: aljazeera.net-2021-2024