nordijski trol

Šta je internet trol

TROLOVI SU MEĐU NAMA! Šta je trol? Kako nastaje trolovanje. BOT-ovi - trolovi na internetu - i u mitologiji

• Botovi šire govor mržnje na mrežama - u razvijenim zemljama internet-trolovi, odnosno botovi, ustvari su roboti - skripte, software aplikacije; u našoj zemlji koristi se najviše direktni, tradicionalni način

Trolovi su stvorenja iz nordijske mitologije, divovski i nezgrapni stanovnici divljine. Obično su stvorenja s velikim nosevima, dugačkim stopalima i dlakavim tijelima, neprijateljski raspoloži prema ljudima. U nekim pričama, trolovi su noćna bića koja se izlaganjem sunčevoj svetlosti pretvaraju u - kamen.

Dakle, to su "stvorenja", čudovišta koja u pričama i legendama prouzrokuju razne štete. A kad se pojave na internetu - onda su to internet-trolovi.

internet trol

Ima ih, svuda. Anonimni su i vrlo zlobni. Prave probleme na forumima, društvenim mrežama i sabotiraju blogove. Njihov cilj je ometanje komunikacije na internetu. Neki od njih, čak, vređaju učesnike diskusija ili izbacuju rasističke parole.

Nemaju ni truni kućnog-domaćeg vaspitanja. Trolovi sve znaju bolje! Gunđaju, nerviraju, gnjave... Neki su stručnjaci, drugi, samo, žele da unište diskusiju, kao dete na plaži koje gazi peščane dvorce. Ne morate dugo da ih tražite - oni dolaze sami.

Posebna vrsta su neki od fudbalskih navijača - internet-huligani sebe rado nazivaju "navijačima". Koriste se svime - od seksualno ponižavajućih psovki, preko ekstremno nasilnog govora i maštanja o mučenju, do slavljenja holokausta. O, Bože!

Reč "trol" je samo slučajno iz mitologije jer na engleskom je "trolling" vrsta pecanja u kojoj se mamac (varalica) povlači kroz vodu. Internet-trolovi isto tako žele nešto da upecaju. I to vašu pažnju. Zbog tog važi pravilo: "Ne hranite trolove!" (Don't feed the Trolls). To znači: Ne reagovati! Samo ih ignorisati!

Dizajner komunikacija Štefan Krapic svoj diplomski rad posvetio je trolovanju. On veruje da je to neizostavni deo društva. - "Starije je od samog interneta" - kaže Krapic za internet-izdanje lista "Cajt".

Trolovi uglavnom prouzrokuju štetu na mrežama. Većina dobro posećenih foruma i blogova imaju mere bezbednosti. Postovi se pre objavljivanja uređivački kontrolišu i tek tad puštaju na stranice. No dešava se, često, da se, uprkos tom, neki zao komentar ipak provuče.

internet troll

Ni na srpskim stranicama ne moramo da idemo predaleko da bismo naišli na trola. U skoro svakoj diskusiji na internetu, naći će se neko vređa i omalovažava. Da iznese stav da nam je država previše zaostala, nacionalistički napadne sve ostale učesnike ili, na kraju, okrivi masone i CIA za sve što se dogodilo.

Trolovanje je kršenje nepisanih pravila koja postoje u internet-zajednicama i obično se preduzima s ciljem da se stvore novi sukobi ili da se rasplamte već postojeći. Obično sadrži komentar jednog korisnika na račun kvaliteta izmene drugog korisnika. Ne treba ga mešati s dlakavim čudovištima koja obično žive ispod mostova, u pećinama itd.

Trolovanje nije uvek isto što i vandalizam, iako se i vandalizam može upotrebiti u svrhu trolovanja. Vandal može biti neko ko, jednostavno, uživa u unošenju lažnih podataka, u vređanju slučajnih korisnika ili širenju ličnih shvatanja na neodgovarajući način. Trol namerno zloupotrebljava slabosti ljudske prirode ili onlajn-zajednice kako bi iznervirao druge korisnike.

Najopasniji su POLUTANI. Ni za glavu ni za rep. U stanju su da te ubede da je šećer mleko samo zato što je beo

Ima mnogo vrsta korisnika-štetočina koji se, ipak, ne mogu svrstati u trolove. Korisnici koji vole da ulaze u rat izmenama, ili u ratove oko neutralne tačke gledišta, nevaspitani korisnici... Ipak, korisnici koji kritikuju strukturu i procese - ne mogu se uvek svrstati u trolove.

Osnovna karakteristika trolova je što ih daleko više interesuju reakcije drugih korisnika na njihove izmene nego ono što obično interesuje korisnike: tačnost, proverljivost, razumljivost i opšti kvalitet članaka.

Ako trol ne dobije odgovor na svoje izazivačke izmene, onda teško da se može smatrati trolom. Osnovna taktika u vezi sa trolovanjem je vrlo jednostavna: Molimo vas, uzdržite se!

Oduvek su postojali saboteri koji su iz obesti (ili zato što su bili plaćeni) radili na tom da rasture određenu ideju, pokret ili akciju. Profesionalni saboteri su se uvek krili u masi, potpuno neprimetni, ili su se ulagivali neupućenim pojedincima da bi pridobili njihovo poverenje, čekajući unapred dogovoren trenutak da stvore konfuziju, izazovu nemir i stvore razdor.

Oni koji su to radili iz obesti bili su uglavnom poznati i lako uočljivi. A pred izbore, naročito, namnože se, ojačaju, naraste im pamet. Sve znaju, u sve se razumeju. Nadobudni proroci. Enciklopedijski tumači VERTIKALE VREMENA i GRAMATURE SADAŠNJICE.

S pojavom interneta i socijalnih mreža, pojavili su se i internet-saboteri (internet-trolovi). Njihov zadatak je isti kao i zadatak sabotera iz prošlosti - samo što ih je danas, zbog neobaveštenosti velikog broja ljudi, teže prepoznati.

internet troll

Postoje generalno dvije vrste internet trolova: slučajni i službeni. Prvi su "trolovi iz zabave" (obesti i dosade), a drugi su "službeni" (službenici tajne policije, političkih partija, zaposleni kod tajkuna, korporativni najamnici)... To je danas, bato, zaposlenje - ma koliko u to malo ko verovao. Baš kao posao zidara ili menadžera prodaje. Oni su plaćeni "od strane" vlasnika korporacija, političara, vrha tajne službe i njihov posao je da prate sve. I miniraju.

Obično napadaju sinhronizovano, u grupama, lajkuju jedni drugima komentare, tako da neupućen čovek dobija utisak da su njihovi stavovi cenjeni jer upućeni ljudi ignorišu ovakve genetski modifikovane organizme.

Kako prepoznati profesionalnog trola

Internet trolove je teško prepoznati. Prvi signal su komentari kojim odvraćaju ljude od teme, "off topic" poruke kojim pokušavaju da izazovu emotivne odgovore - prekidajući normalan tok diskusije.

Obično imaju vrlo čudne nadimke i pseudonime. Obično imaju tuđe slike - ili nemaju ni jednu sliku na svom profilu. Drugi, pak, i imaju slike na profilu, obično na svojim profil-stranama pišu o potpuno nebitnim stvarima ili se svojim izjavama na ličnim profilima predstavljaju kao veliki dušebrižnici dajući nam tako potpuno pogrešnu predstavu o sebi.

Takvi će uvek pokušati da vas u prvo vreme podržavaju dobijajući tako poverenje kod vas, ali malo-pomalo počet će nametati svoje stavove i mišljenje. Teško ih je odmah prepoznati.

Najosnovnije pravilo bi bilo: MISLITE SVOJOM GLAVOM! Ne prihvatajte olako internet prijateljstva sa nepoznatim ljudima. I nemojte se nervirati ako neko počne da vas sabotira - ignorišite ga!

Ako nečiji komentari često skreću sa početne teme i konstantno nerviraju druge korisnike - onda se radi o profesionalnom trolu. Njihov cilj nije da iskažu svoje mišljenje - već da sabotiraju raspravu. Zato često postaju veoma uvredljivi ako im se suprotstavite. Trolovi uglavnom u sebi imaju problem narcisoidnosti i psihopatije.

Njihova aktivnost na internetu bazirana je na organizaciji, tajnim ciljevima i plaćenim komentarima - i zato u svemu vide tajne zavere i klanove.

Objavljeno: 21. jan 2016 | Velibor Mihić