Sulejman Tabaković

Tuđmanov Pravnik Sulejman Tabaković prijeti ukidanjem Republike Srpske

Sulejman Tabaković: Ukinut ćemo RS! Sve ćemo uzeti Srbiji i RS-u, 25 milijardi, novac, imovinu! VIDEO!

Sulejman Tabaković: Hrvatska je opljačkala bh. imovinu

Sulejman Tabaković, osoba koja je 30 godina bila prvi pravnik pravnih službi Sabora i Vlade Hrvatske: Naplatit ćemo ratnu odštetu za silovanje u iznosu od 25 milijardi! Siguran sam!

Ukinut ćemo RS, blokirati svu imovinu Srbije, avione, imovinu u inostranstvu! Rat je bio folklor, cilj je bio da se što više ljudi uništi!

Amerikanci sebi dali za pravo da sude zločincima van Amerike! 25 milijardi je odšteta koju zločinci moraju platiti! Sud dužan da se sve presude naplate, Amerikanci će pomoći u tome!

2011. godine moja klijentica kao žrtva i svjedok silovanja, Jadranka Cigelj, koja je pokrenula tužbu protiv Karadžića dobila orden Francuske! Američki sud garantuje da je presuda vjerodostojna i da se odmah može naplatiti! Sudovi u BiH i Hrvatskoj moraju prihvatiti presudu, jer su potpisali Delhaj konvenciju, ovdje politika ne može ništa uraditi!

Čekamo još dva dokumenta, nakon toga podnosim tužbu u Kantonalnom sudu u Sarajevu i općinskim sudovima u Beogradu, moraju to prihvatiti! Međunarodni dokumenti jezivi! Odbor za torturu proglasio silovanje genocidom! Ako silovatelj ne može platiti, platit će država!

Uzet ću Dodiku 250 miliona eura pomoći EU istog momenta kada mu ih uplate! Tražit ćemo da se blokiraju sva sredstva dok se ne naplate sve presude! EU će natjerati Dodika da plati! Blokirat ću račune i imovinu RS-a i Srbije! Karadžić je pogriješio, prihvatio je sudski process, nedavno se žalio i tražio zastaru - ovo je eksluzivna vijest - i onda je Sud u Americi produžio rok za naplatu! Karadžić se žalio nedavno, u augustu ove godine!

Šengen nije slučajan, nije Dodik slučajno došao u Zagreb, pokušavaju da se dva UZP-a udruže i pokušaju nešto napraviti, ali ne mogu ništa uraditi! Uzet ću im avione i odmarališta!

Moj otac je bio u logoru u drugom svjetskom ratu. Ja sam Bosanac u duši! Ne mogu podnijeti dešavanja u Bosni!

Sulejman Tabaković
Sulejman Tabaković

Dejton nije uklesan u kamen i to nije sveto pismo! Dejton je izmišljotina! Bosni treba vratiti status Republike!

Tuđman mrzio BiH! BiH ima 10 milijardi eura vrijednosti u imovini! BiH ima 285 odmarališta u Hrvatskoj!

Vučić pere novac izgradnjom aerodroma u Trebinju! Moramo učiniti sve da vratimo imovinu građana BiH u Hrvatskoj: Luka Ploče, Luka Šibenik, udio u JANAF, luci Rijeka... to je 10 milijardi eura...

Objavljeno: 16. okt 2021 | BalkantimesPress

 

Sulejman Tabaković: Hrvatska je opljačkala bh. imovinu

• Sulejman Tabaković, porijeklom iz BiH, nezavisni je pravnik, specijaliziran za pitanja sukcesije. Trideset godina je radio u Vladi Republike Hrvatske, od toga je deset bio načelnik pravnih poslova u Uredu za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH. Sada je u mirovini i vrlo često istupa u vezi sa za (ne)vraćanjem imovine BiH koja se nalazi u Hrvatskoj. Pitamo ga kako izaći iz tog čarobnog kruga, u kojem je odnedavno i Zakon o raspolaganju državnom imovinom što ga je izglasao Sabor RH. Da li je međunarodna arbitraža rješenje?

Nema ovdje arbitraže! Kada pročitate Bečki ugovor o sukcesiji i sve njegove anekse, a ja sam bio sukreator svega toga, posebno aneksa G, onda je jasno da tu arbitraža nije predviđena. Niti bilateralni sporazumi koje Hrvatska traži, a traži ih zato što je opljačkala, doslovce tako, opljačkala tokom rata svu imovinu drugih republika na svome području i koristila te nekretnine za kupovanje dionica.

Otmi, opljačkaj, drži

Ove su unosili u temeljni kapital novoosnovanih firmi, što je Trgovački sud priznao. Bez ikakvog plaćanja, bez ugovora o kupoprodaji, unosili su to onda u gruntovnicu i u njoj su se upisivali vlasnici, što je sve apsolutno nezakonito.

:: Na koliko slučajeva mislite kada o tome govorite?

O svim, na sve, apsolutno sve! Evo, 285 odmarališta BiH, hotele, luka Ploče, luka Šibenik, luka Rijeka, Janaf (BiH je 27 posto vlasništvo Janafa)... o svim. BiH je opljačkana. Gledajte jednu stvar, Rezolucija 757 je rekla da se zamrzava imovina Narodne banke, srpska imovina, ali nije Rezolucija rekla da se zamrzava bosanska imovina, vezano za uredbe '91. i 92. i zakon iz '94. godine. S druge strane, sudjelovao sam 2000. godine u donošenju odluke Račanove vlade, prema kojoj bosanska, makedonska i slovenačka imovina ne podliježu zabrani raspolaganja, odnosno, dozvoljava im se raspolaganje svojom imovinom. Tu odluku niko ne spominje. Postoji i naredba iz '92. godine, nakon što su već donijete ove uredbe, koju je kreirao zamjenik ministra pravosuđa, pokojni Jurica Marčić, koja takođe kaže da se ne mogu stavljati u funkciju te nekretnine niti Hrvatska može postati njihov vlasnik. Prema tome, Hrvatska nije mogla ex lege, ni po kakvom zakonu postati vlasnik niti raspolagati nekretninama BiH, ničijim! Tako ni Srbija! Shvaćate?!

:: Shvatam to, ali ne shvatam kako onda jedna članica EU može donijeti zakon u Saboru koji sve to o čemu govorite ne uvažava?

Vrlo dobro pitanje. Zbog toga što je ekipa koja je uzela ove stvari pod svoje, željela sve stopirati na određeno vrijeme, (po onoj poslovici još iz srednjeg vijeka: Otmi, opljačkaj, drži), jer neki će odustati od traženja, neki će umrijeti, neki neće imati novaca da vode postupke... Hrvatska je naglavačke ušla u EU, a poglavlja 23. i 24. pravno još nisu riješena, još smo pod monitoringom, no Ugovor o sukcesiji govori o reciprocitetu.

Nema arbitraže!

Ako je BiH vratila imovinu i Hrvatskoj i Srbiji, onda je normalno očekivati da i ove to učine. Umjesto toga, kada je Hrvatska u pitanju, ovdašnja vlast ima podršku u hrvatskim kadrovima u BiH, kao što je, recimo, pravobranilac Mariofil Ljubić, koji kaže da nije njegovo da on štiti tu imovinu. Notorna je to laž. Jer, u poglavlju 23. stoji da, kada BiH uđe u EU, moraće je štititi, to je imovina građana. A oni su subjekti, nositelji suvereniteta, oni su stvorili kapital, nije ga stvorila FBiH niti RS niti država, to je kapital koji je izdvajan u poduzećima i od njega su građena odmarališta, hoteli itd. U bivšoj državi je sve bilo 1 kroz 1, a titulari vlasništva su bili građani i ovdje se titularima, dakle građanima, omogućavala prethodno i privatizacija, a aneks G ju je štitio. Uveden je jedan anglosaksonski izraz u članku 2. pod stavkom B, izraz Null and void (kao da nikada nije doneseno). Dakle, sve što je Hrvatska donijela, aneksom G je pobrisano, sve, a ovaj je usvojen 2004. godine. Balansirali smo ga dva mjeseca i taj aneks je ustvari ključna tačka. Zašto? Nema sudskih procesa, nema bilaterale. Iza članka 8. aneksa G imate članak koji kaže: Nema sudskih postupaka, nego svaka institucija koja je donijela zabranu, otuđila, mora poništiti svoje rješenje i vratiti imovinu nazad vlasniku. Tačka.

:: Ima li još neko tu odgovornost?

Inzko, koji bonskim ovlastima štiti građane. Ne štiti on institucije, nego Bosnu i Hercegovinu kao sadržaj, a sadržaj države su njeni građani. Pravobranitelji i Inzko su na potezu, ja im se, evo, stavljam na raspolaganje.

:: Nemojte se naljutiti, ali niste li upravo Vi, kao vrlo odgovorna osoba u državnoj upravi, učestvovali u kreiranju rješenja protiv kojih se sada borite?

Ne, ne, ne! Ja sam učestvovao u kreiranju aneksa G, što mi je bilo posebno zadovoljstvo, čast i kruna moga rada i pravnoga znanja. Njega ne može niko poništiti. Sve ostalo donosi Sabor, a to nisam ja mogao kreirati, to predlaže Vlada. Moj ured nije bio ovlašten za podnošenje zakona. Podnose ih ministarstva, saborski zastupnici i ostali. Ja sam mogao utjecati tako da napišem nekom saborskom zastupniku amandman i napisao sam ih 300-tinjak. Nešto je prihvaćeno, a nešto nije, ali u ovaj aneks G sam konkretno bio involviran. To oko njega vodio je pokojni Božo Marojević, predstojnik Ureda za sukcesiju, koji nije imao nikoga osim mene - pravnika - i sa mnom se konzultirao za svaki sastanak.

Pazite, samo je 13 članaka u Ugovoru o sukcesiji, u aneksima je sve posloženo, svaki ima tonu papira o tome kako se došlo do članaka. Ugovor je, podsjećam, sastavljen u Beču, 29. juna 2001. i potpisali su ga: za Bosnu i Hercegovinu Zlatko Lagumdžija, za Republiku Hrvatsku Tonino Picula, za Republiku Makedoniju Ilija Filipovski, za Republiku Sloveniju Dimitrij Rupel i za Saveznu Republiku Jugoslaviju Goran Svilanović.

Završimo agoniju

U članku 5. Ugovora o sukcesiji kaže se da ugovorne članice mogu o nekim pitanjima imenovati pravnoga eksperta, koji bi predložio rješavanje nekog pitanja, a vijeće svih republika koje vodi sukcesiju donijelo bi konačnu odluku. Mora se okončati agonija, koja ne odgovara nikome od građana, ni u Hrvatskoj ni u BiH. No, iz BiH daju šansu vlastima u Hrvatskoj da se ponašaju tako kako se ponašaju, ne pokreću postupke, ne traže imovinu BiH, čak je krčme, što nije ništa drugo do udruženi zločinački poduhvat.

Objavljeno: 16. okt 2021 | Edina Kamenica Oslobodjenje