Milorad Dodik - Bakir Izetbegović

Almedin Šišić: Sva Bakirova Relaksiranja Odnosa

SVA NAŠA "RELAKSIRANJA ODNOSA": SNSD i SDA kao vječiti partneri u raspirivanju mržnje i straha

Samo naivne je začudio prizor za stolom u jednom od ureda Parlamentarne skupštine BiH. S jedne strane Denis Zvizdić, Adil Osmanović i Šemsudin Dedić, a sa druge Staša Košarac, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić. Glavom i bradom. Javnosti poznatiji kao visoki funkcioneri SDA i SNSD-a, inače, višedecenijski mrtvi "neprijatelji".

Kad su ovi malo naivniji došli sebi, pa "prelistali" portale i izvještaje sa sastanka, mogli su da pročitaju da su naše dvije temljene partije u Bošnjaka i Srba sjele da dogovore "kako da relaksiraju odnose u državi".

Tako je po tom pacifističkom relaksirajućem dogovoru dan poslije SDA izašla sa incijativom o primjeni naziva Republike Srpske, a SNSD, odnosno Milorad Dodik, sa pozivom ostatku stranaka iz RS da otpočnu proces osamostaljenja Republike Srpske.

Tom bogato pripremljenom bosanskom loncu Dodik je potom dodao malo soli i začina izjavom da, "kad poželi, može pozvati policiju RS da izađe na granice države u dijelu koji pripada Republici Sprskoj".

Dogovorili su se, dakle, da nas nastave handrit u zdrav mozak! To su se dogovorili, kao što se dogovaraju sve ove godine i kao što su se dogovorili sve i jedan put da zaoštre nacionalnu retoriku uvijek kad postoje naznake da bi ova zemlja mogla da krene naprijed!

Ne znam da li me više frustrira spoznaja da u ovoj zemlji žive desetine hiljada onih koji i dalje nasjedaju na sve te besmislene priče i laži kojima ove partije hrane davno probuđene nacionalizme u vlastitim narodima, ili licemjerje i potpuna netainteresiranost međunarodne zajednice za stvarni i realni napredak ove zemlje koji je nemoguć u društvu zarobljenom poput našeg.

Restoran Barka 31. jul 2016

Isključivo i samo naivni su mogli da povjeruju kako će nakon općih izbora 2018. prestati ovakva retorika, odnosno da će dvije "temeljne partije u Bošnjaka i Srba" (SNSD je, naime, odavno preuzeo primat "temljene" od SDS-a), koje su na ovaj ili onaj način u vlasti 22 (SDA), odnosno 12 godina (SNSD), napraviti bilo kakav zaokret u svojim politikama i idelogijama što im sve ove godine služe za raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje i širenje straha među narodima.

Preduga li lista dokaza kojima mogu da potkrijepim svoje tvrdnje. I previše toga sam ovih godina vidio, čuo, saznao da bih imao i grama sumnje u ovo o čemu pišem.

Ako bilo ko sumnja u ovo neka razmisli o sljedećem.

U ovom trenutku, Bosna i Hercegovina je među najkorumpiranijim državama Evrope i svijeta.

U ovom trenutku, Bosna i Hercegovina je zadnja u Evropi po globalnoj konkurentnosti.

U ovom trenutku, u svakom trenutku, pred ambasadama stranih država u BiH veliki su redovi onih koji bježe daleko na zapad u društva i civilizacije gdje će se moći ostavariti a svojoj djeci osigurati pristojnu i sigurnu budućnost.

U ovom trenutku, Bosna i Hercegovina je među zadnjim državama Evrope po životnom standardu i platežnoj moći.

U ovom trenutku, Bosna i Hercegovina je među najgorim državama Evrope po broju nezaposlenih.

U ovom trenutku, dva oca, jedan iz Federacije drugi iz Republike Srpske, bitku biju protiv sistema za koji tvrde da im je ubio sinove. A sistem umjesto da dokazima odbaci takve tvrdnje, ili da ozbiljno istraži navode o upletenosti pojedinaca iz vlastitih redova, otpočinje lov na ove očeve i njihovog advokata.

U ovom trenutku, takav sistem postoji jedino u Bjelorusiji, Sjevernoj Koreji i nekoliko "revolucija" Latinske Amerike.

A sistem u kojem smo natjerani da živimo (oni koji imaju izbora više ne žive ovdje) izvrnut je naglavačke i postavljen na slijedeći način. Građanima se daju lažna obećanja, hrani ih se optimizmom na mrvice, postavljeni su u nemoguću poziciju ubjeđivanja da po svemu pripadaju Evropi i demokratskojm svijetu, od koje, međutim, dobijaju iskrenirani svijet "šarene laže".

Drugim riječima, u vremenu moderne tehnologije sve nam je nadohvat ruke, vizuelno participiramo blagostanju zapada posredstvom plazmi kupljenih na kredit, ali smo zarobljeni unutar društva i sistema koji nas 20 godina pljačka, ne daje nam ono što smo zaradili i na sve nas načine spriječava u napretku.

Tim sistemom vladaju oni, SNSD i SDA, njihove porodice, njihovi stranački uhljebi i uvlačiguzi, stranački fićfirići i poltorni kojima je članstvo i vjernost takvoj partiji jedini mogući način za bilo kakve ostvarenje. Jer su nedovoljno inteligenti (čast časnim izuzecima), jer su neobrazovni da se ostvare i napreduju na drugi način.

Ti ljudi u takvom sistemu, te politike i idoelogije upravo nam rade to što rade, da se vratimo na početak. Uvijek kada postoji naznaka bilo kakvog napretka ili normalizacije odnosa, odnosno, uvijek kada im zaprijeti opasnost da će u fokus doći njihov nerad, kriminal, katastrofalno stanje u državi, oni sjednu da "relaksiraju odnose" nakon kojih dobijemo nove incijative o ukidanju RS, osamostaljenju RS, policiji na granicama, tjeranju stranih sudija iz Ustavnog suda, vraćanju i krađi nadležnosti i ostalim babarogama.

Mogao bih napisati cijelu knjigu o svim izgubljenim godinama nakon rata koje su nam ove dvije partije protračile (i oni i njihovi vječiti saveznici iz HDZ-a, ali oni su priča za sebe), ali ko bi to još imao nerava da čita. I nije ovo na šta sam upozorio ništa novo, ili barem nije takvo da se stvari kao takve ne naslućuju, ali makar sam olakšao dušu...

Almedin ŠIŠIĆ je bosanskohercegovački novinar i glavni i odgovorni uradnik portala InforadarBa

Objavljeno: 24. jan 2019 | inforadar-ba, Almedin ŠIŠIĆ