Zoran Milanović - Tages-Anzeiger

Maslo Zorana Milanovića nije za Europu

Milanović pokazao pravo lice: Postoje genocidi i "genocidi", ali Inzkova odluka je prevara

Der Standard o Milanoviću: U stilu kolonijalnog vladara podržava separatistu Dodika i odlučivao bi o sudbini BiH

Hrvatska profesorica reagovala na Milanovićevu izjavu o genocidu u Srebrenici: Je.o mater onome ko je glasao za smrada kojem nije ista svaka žrtva

Njemački TAZ o Čovićevom glasanju za poništavanje Inzkovog zakona: Nikada se nije distancirao od fašističko-ustaškog režima, i dalje poštuje hrvatske zločince

• Ni Čović ni Dodik neće uspjeti u onome što rade

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prokomentarisao je danas potez HDZ-a i Dragana Čovića koji su prije nekoliko dana na sjednici Doma naroda glasali da se ukine Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida u BiH koji je Čovića savjetovao da to ne čini.

- Ja im savjetujem da to ne rade. Postoje genocidi i genocidi, postoji genocid nad Jevrejima, u Ruandi, u Srebrenici. Postoji Jasenovac. Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Ni govora. Najbolje je reći da je sve isto. Nije. Ne mislim da je to bila opravdana odluka Inzka. Te ovlasti visokog predstavnika su prevara. To izlazi iz Daytona, to je kolonijalna uprava, rekao je Milanović.

Od sjednice Doma naroda na kojoj se glasalo o toj odluci do danas, hrvatska javnost je prozivala hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera Andreja Plenkovića da izjave zvanični stav Hrvatske povodom ovog pitanja. Milanović je dodao kako ni Čović ni Dodik neće uspjeti u onome što rade i na kraju će svakako ispasti kao fašiste i naciste.

- Dodik nije najveći problem u BiH, bez obzira na sve mane koje neko može imati. On je jedan od manjih problema, rekao je, prenosi Index.hr.

Objavljeno: 02. dec 2021 | oslobodjenje-ba

 

Der Standard o Milanoviću: U stilu kolonijalnog vladara podržava separatistu Dodika i odlučivao bi o sudbini BiH

Djeluje sve impulsivnije

Zoran Milanović

U austrijskom listu Der Standard objavljen je tekst o predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću u kojem se je on opisan kao predsjednik bez diplomacije.

- Šef hrvatske države napada austrijsku politiku protiv širenja korone i staje na stranu desno-populističkih vlada u Mađarskoj i Poljskoj, smatra Der Standard.

Jedan od povoda ovog teksta su Milanovićeve izjave o uvedenim epidemiološkim mjerama u ovoj državi, pogotovo nakon što je izjavio da ga austrijski lockdown podsjeća na "metode iz '30. godina".

Der Standard smatra da Milanovićeve izjave idu na ruku "desničarskih populističkih vlada u Mađarskoj i Poljskoj", primjerice kada je rekao da su stroge mjere pandemije došle od "briselskih idiota".

Nedavno je prozvao i nizozemsku vladu zbog demonstracija u Rotterdamu, piše Der Standard i citira Milanovića: "Vaši ljudi su se pobunili. Ne imigranti, nego plavokosi, plavooki Nizozemci. Razmislite o tome, gospodo!"

Der Standard navodi kako je Milanović na predsjedničkim izborima 2019. godine bio socijaldemokratski kandidat, a sada je postao miljenik antievropskih i ekstremno desnih nacionalističkih Hrvata.

Njegov pokušaj da spriječi izručenje na temelju zakona EU, agenta tajne službe i ubojica, otkrio je njegova uvjerenja još 2013. godine. Danas djeluje sve impulsivnije, no u Hrvatskoj se tek rijetki intelektualci usuđuju prigovoriti.

- U stilu kolonijalnog vladara nedavno je sugerirao da o sudbini Bosanaca odlučuje s predsjednicima Srbije i Turske. Podržava separatistu Milorada Dodika i tako ide na ruku Rusiji Vladimira Putina, navodi Der Standard.

Na kraju Der Standard priznaje da Milanovićeva "dobacivanja iz predsjedničke rezidencije znaju biti zabavna" te spominje da je premijera Andreja Plenkovića nazvao "herojskim zecom".

Objavljeno: 02. dec 2021 | oslobodjenje-ba

 

Hrvatska profesorica reagovala na Milanovićevu izjavu o genocidu u Srebrenici: Je.o mater onome ko je glasao za smrada kojem nije ista svaka žrtva

Rajnović: Blokirat ću se sama!

Vesna Rajnović

• Dodik mu je najmanji problem u BiH, kaže profesorica Vesna Rajnović

Vesna Rajnović, hrvatska profesorica filozofije i etike, večeras je na svom Twitter nalogu komentarisala je današnju izjavu predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića, koji je kazao da "nije svaka žrtva ista".

Milanović je tu izjavu dao u kontekstu priče da "nije svaki genocid isti", smatrajući da se na genocid u Srebrenici, Ruandi ili genocid nad Jevrejima ne može gledati na isti način.

Povodom te izjave, profesorica Rajnović je izrazila svoje ogorčenje na Twitteru.

- Je.o mater onome ko je glasao za smrada kojem svaka žrtva nije ista, a Dodik najmanji problem u BiH. Oh, wait... Blokirat ću se sama! - napisala je Rajnović.

Očigledno je u i sama Rajnović glasala za Zorana Milanovića - ali po svemu sudeći trenutno se žestoko kaje zbog svog izbora.

Objavljeno: 02. dec 2021 | oslobodjenje-ba

 

Njemački TAZ o Čovićevom glasanju za poništavanje Inzkovog zakona: Nikada se nije distancirao od fašističko-ustaškog režima, i dalje poštuje hrvatske zločince

Milorad Dodik, Aleksandar Vučić i Dragan Čović - samo gala i otmjeno

• Licemjerje nacionalista pokazalo se 9. novembra, kada je od svih ljudi, nacionalista Dragan Čović otputovao na simpozij u Auschwitz koji je organizovala Evropska jevrejska zajednica u Krakovu, navodi se u TAZ-ovom tekstu

Njemački list TAZ večeras je objavio članak na svom portalu, koji potpisuje novinar Erich Rathfelder, inače njihov dopisnik za Balkan.

Rathfelder se u svom članku osvrnuo na posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini, odnosno na glasanje u Domu naroda PS BiH, gdje su srpski predstavnici, uz podršku delegata HDZ-a, u ponedjeljak pokušali oboriti Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

On je istakao kako su srpski politički predstavnici u ponedjeljak vratili u Dom naroda, nakon što su u augustu napustili državne institucije.

TAZ-ov dopisnik je podsjetio na ranije najave Milorada Dodika, koji je više puta spominjao secesiju Republike Srpske, a Rafthfelder konstatuje da povratak srpskih predstavnika u Dom naroda ne znači nikakav mir.

Smatra da je riječ o privremenom povratku, odnosno pokušaju da se poništi Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, kojeg je ljetos nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

- "U ponedjeljak, srpski zastupnici našli su većinu za to jer su zajedno s njima glasali i članovi hrvatskih nacionalista. Licemjerje nacionalista pokazalo se 9. novembra, kada je od svih ljudi, nacionalista Dragan Čović otputovao na simpozij u Auschwitz koji je organizovala Evropska jevrejska zajednica u Krakovu. Također, i Dodik je posjetio Auschwitz", navodi se u TAZ-ovom tekstu.

Licemjerje hrvatskih desničara

Kada je riječ o zajedničkim aktivnosti SNSD-a i HDZ-a, Rafthfelder ističe kako hrvatski i srpski ekstremisti već godinama pokušavaju stupiti u kontakt sa jevrejskim organizacijama koje predstavljaju "protivnike islama".

- "Čudno je da je Dragan Čović mogao položiti vijenac u Auschwitz iako se nikada nije suštinski distancirao od fašističko-ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata. Uostalom, hrvatski ustaški režim povezan s Hitlerom pobio je stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma i deportovao ih u logore kao što je Auschwitz", piše Rafthfelder.

U zaključku svog teksta, Rafthfelder kaže kako hrvatska desnica i dan danas teško priznaje zločine koje su počinile ustaše.

- "Umjesto toga, ona nastavlja poštovati hrvatske zločince iz Drugog svjetskog rata. Bez Čovićeve saglasnosti, ne bi bilo moguće da se ulice u zapadnom dijelu Mostara nazovu imenima Jure Francetića ili Mile Budaka koji je zagovarao progon Jevreja, Roma i Srba", naveo je Rafthfelder u tekstu za TAZ.

Objavljeno: 02. dec 2021 | oslobodjenje-ba