Zoran Milanović - Aleksandar Vučić

Zoran Milanović: Ne američki već ruski igrač

Hrvatski predsjednik: Да здравствует дружба Хорватии и России!

Ne američki već ruski igrač

Analitičar Davor Gjenero već dulje vrijeme u politici Zorana Milanovića, prvenstveno prema Bosni i Hercegovini, vidi ruski utjecaj. On Milanovića s Rusima povezuje preko naftnog tajkuna Ivana Čermaka za kojeg kaže da je sufinancirao predsjedničku kampanju i da na plaći drži prijatelja hrvatskog predsjednika i bivšeg ministra obrane Antu Kotromanovića. Završavajući pred tjedan dana maratonsko obraćanje novinarima (oko 50 minuta) hrvatski predsjednik se, na opasku novinarke Nove TV Ivane Pezo Moskaljov da kritizira nabavku francuskih aviona kao da je američki igrač, našalio da je on ruski igrač.

Vrhovnik s Pantovčaka

Nakon Milanovićevih ovotjednih relativizirajućih izjava o genocidu u Srebrenici i priznanja Milorada Dodika da ga jedini razumiju Vladimir Putin i hrvatski predsjednik, otklonjena je svaka sumnja čiji je igrač vrhovnik s Pantovčaka. Kritika oko kupnje francuskih aviona i tobožnja zabrinutost za suradnju s Amerikancima oko protuoklopne i protuzračne obrane, ruska je, a nikako američka pozicija. Hrvatska je kupila francuske avione po povoljnoj cijeni iz strateških, europskih razloga. Francuski predsjednik Emanuel Macron je 2018-e iznio ideju osnivanja europske vojske, a podržala ga je njemačka kancelarka Angela Merkel. Svi oni koji se čude i prigovaraju zašto smo kupili avione čiji je dolet skoro 4000 km, a ako ne rade na Pantovčaku ili ruskoj ambasadi, neka u jednadžbu samo stave europsku vojsku i razjasnit će im se.

Kolinda Grabar-Kitarović - Vladimir Putin - Dragan Čović
Kolinda Grabar-Kitarović - Vladimir Putin - Dragan Čović

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prošle je godine za Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji dovela Dragana Čovića u društvo Vladimira Putina. Time se htjela demonstrirati Putinova podrška Čovićevim naporima za uspostavom trećeg entiteta, odnosno pripajanjem nekadašnje kvazi državice Herceg-Bosne Hrvatskoj.

Gori od Pernara, Grabar Kitarović i Škore zajedno

Ruska vanjska politika u Hrvatskoj je podržavala Ivana Pernara, Kolindu Grabar Kitarović i Miroslava Škoru. Pernar je bio populist s ceste i tako je završio. Grabar Kitarović i Škoro su na predsjedničkim izborima izgubili od Milanovića, što je gledano iz današnje pozicije zapravo šteta. Kolinda Grabar Kitarović je već bila na udaru kritika da provodi prorusku politiku u regiji sastajući se sa Putinom, Vučićem, Erdoganom i Čovićem. Izjavila je i da u BiH ima deset tisuća selafista - potencijalnih islamskih terorista. Škorini proruski financijeri bili su poznati već u predsjedničkoj kampanji, a nedavno su mu presudili maknuvši ga s čela Domovinskog pokreta. Ni Grabar Kitarović ni Škoro ne bi se usudili ovako zdušno braniti udbaške ubojice, zagovarati desno-populističke ideje i atakirati na BiH. Zato je Zoran Milanović opasan.

Objavljeno: 04. dec 2021 | 45lines-com Željko Peratović