Milorad Dodik - Dragan Čović

Vijeće EU usvojilo zaključke o BiH, ali su odbili uvrstiti amandmane Hrvatske o konstitutivnosti

Milanovićevo pismo Plenkoviću: "Postupak Vlade je neprihvatljiv. Ne jamče se prava Hrvata u BiH"

Vijeće ministara vanjskih poslova Evropske unije danas je donijelo zaključke u kojima je pozvalo na ustavnu i izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, a odbijen je zahtjev Hrvatske da se spomene konstitutivnost i legitimno predstavljanje.

Vijeće duboko žali zbog produžene političke krize u zemlji, koja je spriječila dalji napredak u reformama 2021. godine i osuđuje blokadu državnih institucija. Vijeće poziva sve političke lidere da se suzdrže i odreknu provokativne retorike i akcija koje izazivaju podjele, uključujući dovođenje u pitanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje - stoji u zaključcima.

Ističe se da retorika i inicijative koje su usmjerene na poništavanju reformi i povlačenju iz državnih institucija nisu prihvatljive.

Vijeće je pozvalo političke lidere Bosne i Hercegovine da ulože zajedničke napore u ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta identificiranih u Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

S obzirom na institucionalne mehanizme, koji su postavljeni Dejtonskim mirovnim sporazumom, BiH treba poduzeti daljnje ustavne i izborne reforme kako bi osigurala ravnopravnost i nediskriminaciju svih građana, uz skladu s presudom Sejdić-Finci Evropskog suda za ljudska prava. Vijeće naglašava da se ne bi trebao poduzeti bilo kakav zakonodavni ili politički korak koji bi provedbu presude Sejdić-Finci i srodnih presuda Evropskog suda za ljudska prava učinio izazovnijom ili dodatno produbio podjele - ističe se u zaključcima.

Saznajemo da su odbijeni amandmani Hrvatske koja je tražila da se u zaključke uvrsti da je potrebno osigurati ravnopravnost konstitutivnih naroda kroz izbornu reformu. Služba za vanjske poslove nije uvrstila amandmane jer u Vijeću nije bilo političke volje da se podrže.

Vijeće ponavlja svoj poziv na inkluzivan proces ograničenih ustavnih i izbornih reformi, kroz istinski dijalog i u skladu sa evropskim standardima za uklanjanje svih oblika nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu. Vijeće naglašava da određeni broj odluka Ustavnog suda tek treba da se u potpunosti provede - navodi se.

Vijeće je dalo podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Nakon 25. godišnjice genocida u Srebrenici i Dejtonskog mirovnog sporazuma prošle godine, Vijeće potiče sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da prevladaju retoriku podjela ukorijenjenu u prošlosti, da okončaju veličanje osuđenih ratnih zločinaca, kao i da aktivno promovišu pomirenje - ističe se.

Na kraju Vijeće daje punu podršku misiji EUFOR-a, visokom predstavniku i OHR-u u ispunjavanju agende 5+2.

Objavljeno: 14. dec 2021 | klix-ba

 

Milanovićevo pismo Plenkoviću: "Postupak Vlade je neprihvatljiv. Ne jamče se prava Hrvata u BiH"

Zoran Milanović - Andrej Plenković

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je danas pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću zbog propusta Vlade RH u postupku donošenja Zaključaka Vijeća Europske unije o proširenju i Procesu stabilizacije i pridruživanja, a usvojenih jučer u Bruxellesu.

Priopćenje iz Ureda predsjednika prenosimo u cijelosti.

Predsjednik Milanović je u pismu izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim Zaključcima Vijeća EU jer se njima ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda. Postupak Vlade RH, koja je dala suglasnost na Zaključke Vijeća EU, neprihvatljiv je predsjedniku Milanoviću, pogotovo zato što je na taj način odstupila i od stavova usuglašenih i prihvaćenih na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Predsjednik Milanović smatra kako Vlada Republike Hrvatske, kao punopravne članice EU, nije smjela podržati Zaključke Vijeća EU koji ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda.

Uvjeren kako je zaštita konstitutivnosti i prava Hrvata u BiH ujedno strateški nacionalni interes Republike Hrvatske, predsjednik Milanović upozorio je predsjednika Vlade RH kako Republika Hrvatska ubuduće ne može podržati ni jedan zajednički dokument organizacija kojih je Republika Hrvatska članica, a koji neće sadržavati temeljne elemente zaštite Hrvata u Bosni i Hercegovini kao što su konstitutivnost i legitimna zastupljenost u tijelima vlasti. Jedino tako može se zaštititi i nacionalni interes Republike Hrvatske - stoji između ostalog u pismu predsjednika Milanovića.

Objavljeno: 15. dec 2021 | jutarnji-hr