Vladimir Putin - Sebastian Kurz

Sebastian Kurz radi za Trumpovog donatora

Konačno otkriveno: Kurc će raditi za Trampovog donatora - Petera Tila

Kurc među najkorumpiranijim političarima 2021. godine

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc karijeru izvan politike gradiće, kako se ranije saznalo u SAD, a sada je poznato i kod koga - savetnika i donatora bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, milijardera Petera Tila.

"Politički vunderkind" će u prvom kvartalu iduće godine započeti rad kao globalni strateg (Global Strategist) u kompaniji "Til Kapital".

Američki investitor Peter Til je republikanac i podržavao je bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

U finansijskom svetu Til je stekao ugled i kao investitor u fejsbuk, ali i suosnivač onlajn platforme za plaćanje „Pejpal” (Paypal).

Njegova imovina se procenjuje na više milijardi dolara.

Tilov koncert ima sedište u Silicijumskoj dolini.

Kurc i Til, koji je nemačkog porekla, poznaju se već godinama.

Tako su se sreli 2017. na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji kada je Kurc još bio šef austrijske diplomatije

Kurc planira i da sa porodicom putuje između SAD i Austrije.

Najmlađi šef vlade u Evropi povukao se ovog meseca potpuno iz austrijske politike, nakon što je protiv njega pokrenuta istraga zbog korupcije i mita.

Objavljeno: 30. dec 2021 | nova-rs

 

Kurc među najkorumpiranijim političarima 2021. godine

QAnon

Organizacija "Projekat za obuhvatanje i objavu organizovanog kriminala i korupcije" (OC CRP) uvrsto je bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca među pet najkorumpiranijih političara 2021. godine.

Prvi na listi je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, a za njim sledi doskorašnji predsednik Avganistana Ašraf Gani, sirijski predsednik Bašar al Asad, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i onda Kurc.

Kurc je ušao među prvih pet najkorumpiranijih političara sveta od 1.167 "nominovanih".

Komisija sastavljena od šest novinara i naučnika, koji se bave korupcijom i o tome izveštavaju, i pored rekordnog broja "nominovanih" lidera, jednoglasno su, po prvi put posle jedne decenije, izabrali Lukašenka.

Kada je reč o Kurcu, OC CRP je napravio grešku, jer je na sajtu nekadašnjeg kancelara predstavio kao lidera desničarske Slobodarske partije Austrije, čiji su "vodeći članovi "pali" zbog afere "Ibica".

Inače Kurc je 9. oktobra podneo ostavku na mesto kancelara i u decembru se povukao iz politike, nakon što je pokrenuta istraga protiv njega i njegovih devet saradnika zbog korupcije i pronevere.

Objavljeno: 28. dec 2021 | nova-rs