Aleksandar Vulin - Aleksandar Vučić - Ljubiša Diković

Standard: Srpske vlasti pričaju o "zlim strancima"

Upiranje prstom u strane izdajnike dobro je poznato iz mađarske i ruske politike

- "Suočena sa protestom protiv otvaranja rudnika litijuma, srpska vlada se služi retorikom poznatom iz Mađarske i Rusije. Priča o zavjeri stranaca protiv Srbije", piše austrijski list Standard.

Navodi se izjava premijerke Ane Brnabić koja je nabrojala organizacije poput USAID, Fonda za otvoreno društvo, njemačke Fondacije "Hajnrih Bel" i austrijske organizacije "River voč", a koje su tobože finansirale i organizovale proteste protiv Rio Tinta.

Brnabić se ponaša "kao da pobuna protiv netransparentnosti i eksproprijacije i briga za životnu sredinu uopšte ne dolaze iz srpskog društva, već spolja. U tome griješi", komentariše Standard.

- "Usputna opaska o Fondaciji Hajnrih Bel pokazuje da vlada u Beogradu, koju je do sada podržavao kabinet Angele Merkel, nije srećna što Zeleni sjede u novoj njemačkoj Vladi", dodaje se u komentaru. Fondacija "Hajnrih Bel" je inače bliska njemačkim Zelenima.

Demokratski pokret je živ

- "Upiranje prstom u strane izdajnike dobro je poznato iz mađarske i ruske politike. Nevladine organizacije se maltretiraju birokratijom i demonizuju kao strani agenti. Retorika Ane Brnabić tako pokazuje demokratsko i političko stanje njene zemlje", dodaje bečki list.

- "Aktivizam za zaštitu životne sredine je pozitivni pokazatelj da ekološka svijest raste i da je demokratski pokret živ", zaključuje se u komentaru. "Uputna bi osim toga bila racionalna diskusija o tome gdje i kako bi mogao da se kopa litijum neophodan za električna vozila, a da to što manje pogađa životnu sredinu."

Prethodnih dana je njemačka štampa o kraju "projekta Jadar" pisala kao o velikom udarcu za evropsku proizvodnju litijuma.

Nakon što je organizacija "Ekološki ustanak" objavila da se sa protestima nastavlja sve dok se ne izbriše projekat Rio Tinto i ne ponište svi ikad potpisani ugovori štetni po prirodu Srbije, građani su u preko 30 gradova nastavili sa blokadom saobraćaja. Po neumoljivoj kiši, pod kišobranima su protestovali i građani Niša.

Objavljeno: 25. jan 2022 | dw-com