Mario Karamatić

Tko je zaista Čovićev gulanfer Marijo Karamatić

MARIO KARAMATIĆ - NAJVEĆI ZAGOVARATELJ HERCEG BOSNE

Često imamo prilike čuti ime Marija Karamatića kad slušamo o (ne)prilikama u bh politici. No, tko je zaista Mario Karamatić? Čovjek za kojeg Dragan Čović kaže da spada u sam vrh i zakonodavne vlasti u BiH i Hrvatskog narodnog sabora HNS, u nedavnom intervjuu za sarajevski KLIX.

Karamatić je trenutno izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Do pozicije je došao uz pomoć HDZ BiH, odnosno, HNS i koalicije u kojoj je bio i HSS.

Karamatić je jedan od pet izaslanika u Domu naroda - i od njih pet, najviše ga se provlači kroz medije. No, zašto je tome tako? Kako bi dobili kvalitetan odgovor na pitanje - krenimo od početka.

Karamatić je rođen u Posušju 1971. U početku Domovinskog rata upisuje se u HSP i priključuje se HOS-u, to je, ukoliko niste znali, bio jedini način da budete u HOS-u. Morate se upisati u HSP. Nakon jednog perioda koji je proveo tu, prelazi u HVO, odnosno u "Bušiće".

Suborci u Hercegovini za Karamatića imaju samo riječi hvale - bio je hrabar, gazio gdje drugi ne smiju, nije se plašio smrti, reći će vam mnoge njegove kolege i ratni suborci i prijatelji.

U 2008. godini, kako nam je i sam potvrdio, na nagovor kuma, Karamatić se priključuje HSS-u i nakon HSP-a prvi put postaje član neke stranke:

U to vrijeme, HSS je bio, uvjetno kazano, elitistička stranka sarajevskih i bosanskih Hrvata. U njoj ste imali ljude u vodstvu poput Krešimira Zubaka, no mi smo na jednim izborima uspjeli izabrati Ljiljanu Lovrić iz Kiseljaka za predsjednicu. Ona je bila predsjednica na ispravnoj ideološkoj liniji - ističe Karamatić, i nastavlja - Kad kažem ispravnoj, ne mislim na HDZ, mislim na hrvatsko pitanje, odnosno, Herceg Bosnu, uglavnom, u vremenu koje je uslijedilo mi smo uspjeli "pomesti" udbaše i stare strukture iz stranke i nakon nekog vremena, ja sam preuzeo stranku. Prije svih ovih događanja, nama je i zabranjen izlazak na izbore, bilo je to 2010. godine. To je ta cijena koju platite kad se riješite starih struktura. Liste koje je predsjednica stranke predala jednostavno su odbijene - zaključuje Karamatić.

Došlo je i predizborno vrijeme za opće izbore 2014. i uslijedili su pregovori, HDZ je ponudio svoje i HSS je pristao na koaliciju. Karamatić je bio na zajedničkoj listi za parlament FBiH i osvojio je 1666 glasova u ŽZH. Obzirom na to da je HNS u Domu naroda Federalnog parlamenta imao debelu većinu, Karamatiću je pripalo mjesto u Domu naroda PS.

Vrlo jednostavan koalicijski dogovor je ispunjen. Često ćete čuti komentare od političkih protivnika kako je HSS zapravo HDZ-ov privjesak i politička "desna ruka" - no na upit tko je HSS-u konkurencija, Karamatić je nekolicinu puta kazao da su HSS-u konkurencija apsolutno svi.

Zahvaljujući Karamatiću, pitanje aktualizacije Herceg Bosne ponovno ima fokus javnosti, osim toga, Karamatić je i jedan od najaktivnijih zastupnika u državnom parlamentu.

Prozivao je ministra Crnatka nekoliko puta, a na snazi je i formiranje povjerenstva koje Crnatka može razvlastiti ukoliko ne dođe u Parlament i ne sasluša zastupnička pitanja. Izjavio je tako Karamatić i da bi Inzko za 10 ćevapa napričao što god želite, radio je na rješenju zakona o famoznom "švicarcu", pravio paniku u (baš)čaršijskim krugovima po pitanju javnog servisa, prozvao Božu Ljubića zbog dugogodišnjeg političkog staža u Sarajevu, pisao otvoreno pismo ambasadorici Sjedinjenih Država, prozvao HDZ 1990 zbog financijske injekcije od strane SDA, i ono najbitnije, najavio ponovno pokretanje Herceg Bosne ukoliko ne dođe do promjena Izbornog zakona.

Jednostavno, Karamatić je jedan od najaktivnijih zastupnika na državnoj razini i svojevrsno političko osvježenje. Zbog svojih izjava i osebujnog ponašanja završavao je u većini medija u regiji, a posebno je bitno i to što njegovo djelovanje nikad ne prelazi onu "kritičnu liniju" i Karamatića ne možete promatrati kao svojevrsnog bh Pernara ili Preletačevića Belog, obzirom da su oni klasični demagozi koji nemaju nikakav ozbiljan plan, ili zakonski prijedlog, a s Karamatićem to nije tako i pojedine izjave, poput one o Inzku i ćevapima, sadržajnoj politici daju sozu humora i šarma.

U prilog tome da HSS nije privjesak HDZ-a BiH govori i činjenica da je Karamatić pokrenuo širenje stranačke infrastrukture u Hercegovini i to uz pomoć mlađih snaga.

Podsjetimo, uz odbore koji djeluju u Posušju, Grudama i Ljubuškom, nedavno je imenovano i povjerenstvo za grad Široki Brijeg na čelu s mladim aktivistom Josipom Zelenikom, a kako nam je priopćeno iz ove stranke, radi se i na formiranju gradskog odbora, te posredno i županijskog u ZHŽ-u. Na ovaj će način zasigurno porasti i koalicijski kapacitet HSS-a i sama infrastruktura stranke.

Karamatić vodi vrlo suptilnu i znakovitu politiku i tu su vrlo bitne dvije stvari: nacionalni interesi i volja naroda. Kad je ovo prvo u pitanju, kod Karamatića nema iznimki, a kad je u pitanju volja naroda, i sam Karamatić je ponovio što slijedi ukoliko se Izborni zakon ne promjeni.

A ono zadnje, i ne najmanje važno, je kazao nedavno za "Jutarnji list" i "Slobodnu Dalmaciju" te srbijansku "Politiku" - naime, za ovaj naum, bh Hrvati i njihovi politički predstavnici će imati i potporu u Hrvatskom saboru.

Hoće li do promjena Izbornog zakona doći, ostaje nam za vidjeti, no dok je ljudi u politici kakav je Karamatić - svi skupa se imamo čemu nadati.

Objavljeno: 28. maj 2017 | poskok-info, KLIX