Elmedin Konaković - Dragan Čović

Edin Barimac: 15 godina su naši dragi lideri "nadomak rješenja"

Odgoda izbora: Drskost političara i(li) dimna bomba? / A tek obrazloženje! - 15 godina su "nadomak rješenja"

• Izbori bi trebali biti održani 2. oktobra - Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar u izjavi za Oslobođenje ističe da nema razloga da se izbori ne održe na datum koji je propisan zakonom

Mogućnost, želja ili samo ideja pomjeranja datuma održavanja opštih izbora, a što je u četvrtak uoči nastavka neumskih razgovora o izbornoj reformi, ali i po njihovom završetku, spomenuo lider SDA Bakir Izetbegović, nije ostala bez reakcija. Istini za volju, Izetbegović je kazao da je moguće pomjeranje izbora za novembar ili decembar ove godine, ali da ih ne bi trebalo odgađati za narednu godinu.

Nema osnova

- Izbori moraju biti u oktobru, u skladu sa Ustavom i zakonom. Za odgađanje izbora je samo onaj ko se boji naroda, istakao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarišući politička nagađanja o odgađanju opštih izbora.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar u izjavi za Oslobođenje ističe da nema zakonskih osnova da se izbori ne održe na datum koji je propisan zakonom.

Apsolutno treba insistirati na redovnim izborima i na promjenama za uvođenje vanrednih izbora, podvlači Mujkić

- Vrlo je to precizno propisano zakonom, ali također zakon je predvidio i koji su elementi potrebni da bi se na jednom, više biračkih mjesta ili više izbornih jedinica izbori odgodili, ali to je samo zakonski moguće 30 dana nakon dana na koji bi izbori bili raspisani. Tako da u ovom momentu zaista ne znam šta su ideje. Dok je Zakon ovakav kakav je na snazi, izbori treba da se održe 2. listopada, jasan je Bakalar.

Izborni zakon BiH u članu 1.14 stav 1. jasno navodi da se izbori na svim nivoima vlasti u BiH održavaju prve nedjelje u oktobru, osim ako se ovaj datum ne podudara s obilježavanjem vjerskog praznika jednog od konstitutivnih naroda BiH.

- Izbore koje nije moguće održati prve nedjelje u oktobru, zbog podudaranja s vjerskim praznikom, CIKBiH zakazuje za nedjelju nakon prve nedjelje u oktobru, koja se ne podudara s vjerskim praznikom, navodi se.

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da apsolutno nema smisla odgađati izbore.

- Mislim da je to jedan drzak potez ili drska mogućnost o kojoj razmišljaju pojedini političari u BiH. Još mi je negdje tragičnije obrazloženje koje stoji iza toga, eto oni su nadomak rješenja, pa da im se nađe i dopusti još malo vremena. Mislim da je to dosta cinično i prema građanima BiH, iz prostog razloga što su oni zadnjih 15 godina nadomak rješenja, koje nikako da postignu, kaže Topić.

Smatra da je to zapravo pušteno kao jedna vrsta dimne bombe kako bi se ispitalo bilo javnog mnijenja, odnosno da se vide reakcije što međunarodne zajednice, što domaće javnosti.

- Apsolutno smo na tragu toga da se pravi slučaj Mostar, što je van pameti i što je nedopustivo. Neće biti dopušteno od međunarodne zajednice, ako je vjerovati onim porukama koje smo do sada dobili. Ali, isto tako, ne da se pravi slučaj Mostar, već se pravi i pokušaj tog scenarija mostarskog rješenja, znači da to opet budu ti akteri koji su nam, eto, nakon toliko godina dali spasonosno rješenje, navodi Topić.

Bespravno stanje

Asim Mujkić, univerzitetski profesor sa Fakulteta političkih nauka Sarajevo, naglašava da su lijek za demokratiju što češći izbori.

- To je nedemokratska ideja koja bi cijelu zemlju uvela u bespravno stanje, stanje sa poljuljanim legitimitetom, što samo odgovara onima koji žele Bosnu i Hercegovinu pokazati kao nemoguću državu. Apsolutno treba insistirati na redovnim izborima i na promjenama za uvođenje vanrednih izbora, podvlači Mujkić.

Naglašava da je najvažnije kada govorimo o reformi Izbornog zakona insistirati na uvođenju vanrednih izbora.

Objavljeno: 12. feb 2022 | oslobodjenje-ba Edin Barimac