Vladimir Putin - Milan Bandić

Vladimir Putin odlikovao Milana Bandića

Vladimir Putin u Moskvi odlikovao gradonačelnika Zagreba Milana Bandića

• Riječ je o visokom odlikovanju što se dodjeljuje na temelju Ukaza predsjednika Ruske Federacije o dodjeli državnih odlikovanja i priznanja

• Putin odlikovao Milana Bandića Ordenom prijateljstva - Sa ovih prostora dobili su ga redatelj Emir Kusturica, srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, kao i bivši predsjednik Tomislav Nikolić...

Ruski predsjednik Vladimir Putin zagrebačkom je gradonačelniku Milanu Bandiću uručio odlikovanje za zasluge na polju jačanja prijateljstva i saradnje.

Na prigodnoj svečanosti u Kremlju, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je danas zagrebačkome gradonačelniku Milanu Bandiću odlikovanje za zasluge na polju jačanja prijateljstva i suradnje među narodima - Red prijateljstva, prenosi "dnevnik-hr".

Riječ je o visokom odlikovanju što se dodjeljuje na temelju Ukaza predsjednika Ruske Federacije o dodjeli državnih odlikovanja i priznanja.

Gradonačelnik Bandić je uz zahvalu predsjedniku Putinu na odlikovanju istaknuo da očekuje još bolju saradnju dvaju naroda.

Poštovani predsjedniče, hvala vam na Ordenu družbe i prijateljstva. Na blago dva naša prijateljska grada, Zagrebu i Moskvi, na blago dva prijateljska naroda Ruske Federacije i Republike Hrvatske, spasibo - rekao je Bandić.

Objavljeno: 04. nov 2018 | klix-ba Semir Hambo

 

NA TEMELJU UKAZA - PUTIN ODLIKOVAO BANDIĆA Ruski predsjednik gradonačelniku Zagreba u Kremlju uručio orden prijateljstva: "Poštovani predsjedniče, spasibo"

Vladimir Putin - Milan Bandić, 10 okt 2018

• Ukazom ruskog predsjednika Vladimira Putina zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić odlikovan Ordenom prijateljstva. Orden se među ostalim dodjeluje za posebne zasluge u međunarodnim odnosima, a zagrebački je gradonačelnik drugi Hrvat nakon Ivice Olića kojemu je dodijeljen. Osim Bandića, ovu čast dobili su i potpredsjednik Burundija Joseph Butore, general Pavel Muravejko, dvojica vijetnamskih znanstvenika...

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je u Kremlju u Moskvi orden "Red prijateljstva" koji se dodijeljuje istaknutim osobama za zasluge na polju jačanja prijateljstva i suradnje među narodima. Visoko odlikovanje uručio mu je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a Bandić je ruskom lideru zahvalio koristeći kombinaciju ruskog i hrvatskog jezika.

- Poštovani predsjedniče, hvala vam na Ordenu družbe i prijateljstva. Na blago dva naša prijateljska grada, Zagrebu i Moskvi, na blago dva prijateljska naroda Ruske Federacije i Republike Hrvatske, spasibo (hvala) - rekao je Bandić nakon što mu je uručeno odlikovanje.

Orden se dodjeljuje ruskim i stranim državljanima za posebne zasluge u međunarodnim odnosima, rad na uspostavi međunarodnog prijateljstva i mira među nacijama te za znatan doprinos u očuvanju i promociji ruske kulture i baštine ili zajedničkom razvoju zajedničkih projekata s Ruskom Federacijom. Svečanost dodjele odlikovanja održana je na ruski nacionalni praznik Dan narodnog jedinstva, kada Rusi slave veliki ustanak kojim su protjerane poljske okupatorske snage iz Moskve u studenog 1612. godine.

Osim zagrebačkoga gradonačelnika, orden "Red prijateljstva" primili su amerikanka Sarah Sweedler, direktorica kalifornijskog povijesnog parka koji govori o Rusiji, zatim IrkinjNew Articlea Debbie Deegan, osnivačica humanitarne udruge To Children with Love (Djeci s ljubavlju), kao i Sebastian Roig, ruski počasni konzul na španjolskim Balearskim otocima te George Shaaban, libanonski premijer. Inače, riječ je o visokom odlikovanju što se dodjeljuje na temelju Ukaza predsjednika Ruske Federacije o dodjeli državnih odlikovanja i priznanja.

Ruska novinska agencija Tass prenosi da je predsjednik Putin okupljenima rekao da se "trebamo osloniti na ono što na ujedinjuje, umjesto na trenutne proturječnosti" te da "ćemo zajedno ići naprijed u interesu naših naroda".

- Dijalog između nacija koji se temelji na zajedničkom interesu pomoći će u riješavanju problema između država te u stvaranju suradnje svih nacija - rekao je Putin.

Orden se dodjeljuje od 1994. godine, da bi 2012. godine dobio veći status te je na ljestvici ruskih ordena peti po snazi ili važnosti. Orden je u obliku petokrake, izrađen od srebra s pozlatom te s reljefom globusa u središtu optočenim crvenim rubinima, a među ostalima, dosad su ga dobili i predsjednik srpskog entiteta u BiH Milorad Dodik, srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, bivši srpski predsjednik Tomislav Nikolić i filmski redatelj Emir Kusturica.

Zagrebački gradonačelnik susreo se u Moskvi s generalom Aushevom

Tijekom službenog posjeta Moskvi gdje je u nedjelju odlikovan Redom prijateljstva, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić susreo se i s generalom Ruslanom Aushevom koji je sudjelovao u oslobađanju djece za vrijeme terorističkog napada u Beslanu, izvijestili su iz Službe za informiranje Grada Zagreba.

Djeca iz Beslana posljednjih 14 godina ljetuju u odmaralištu Crvenog križa Zagreb u Novom Vinodolskom, nakon tragedije koja se dogodila 2004. u Beslanu. Djecu je tijekom boravka na našem moru 2015. i 2016. posjetio i sam general Aushev, navodi se u priopćenju.

Objavljeno: 04. nov 2018 | jutarnji-hr Matija Boltižar