Slaviša Krunić

Krunićevim ubicama 60 godina

Naručilac ubistva ostaje "nepoznat"

• Đukanoviću je izrečeno 40 godina zatvora, a Gajiću, koji je bio optužen za pomaganje, dosuđeno je 20 godina robije, dok je Baldo oslobođen optužbi usljed nedostatka dokaza

Benedija Đukanovića i Rodoljuba Gajića banjalučki Okružni sud osudio je na ukupno 60 godina robije za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog radnika Žarka Pavlovića, koji mu je bio pratnja, dok je Emilio Baldo oslobođen optužbi.

Duševna bol

Đukanoviću je izrečeno 40 godina zatvora, a Gajiću, koji je bio optužen za pomaganje, dosuđeno je 20 godina robije. Krunić i njegov član obezbjeđenja Žarko Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima kod Laktaša kada je teško ranjen Krunićev vozač Goran Ilić.

Osuđeni Đukanović i Gajić dužni su, stoji u presudi, da porodici ubijenog Krunića isplate 100.000 maraka na ime duševne boli. Sudija Branimir Jukić u obrazloženju presude naveo je da je Đukanović osuđen na osnovu DNK pronađenog na automatskoj pušci kojom je izvršeno ubistvo. Đukanoviću i Gajiću je produžen pritvor, dok je Baldi rješenjem Suda pritvor ukinut. Tužilaštvo je najavilo žalbu na oslobađajuću presudu Baldi.

Tokom sudskog postupka, koji je trajao od marta 2020. godine, nije utvrđen motiv Krunićevog ubistva, niti ko je bio nalogodavac zločina koji je šokirao javnost. Za teško ubistvo sudilo se Đukanoviću, koji je označen kao direktni izvršilac ubistva zajedno sa Željkom Kovačevićem, koji je pod misterioznim okolnostima ubijen tokom napada na Krunića i pratnju.

Od prvog dana za ovaj slučaj vladalo je veliko interesovanje javnosti. Podsjećamo da je nekoliko dana nakon ovog zločina, koji je potresao region, prvi uhapšen i pritvoren Emilio Baldo, dok je Đukanović tada bio u bjekstvu. Potom je u maju te godine, na iznenađenje mnogih, uhapšen Gajić, koji je bio radnik Krunićevog Sector Securityja, odnosno član obezbjeđenja njegove porodice.

Izmijenjena optužnica

Nakon skoro dva mjeseca uhapšen je i prvoosumnjičeni Đukanović, koji se u junu te godine predao sarajevskoj policiji. Krajem te godine u ovom slučaju je podignuta i optužnica, a ona je prošli mjesec i izmijenjena. Od početka suđenja održano je oko 40 ročišta, a sam proces i održavanje ročišta usporavao je i virus korona. Trojici optuženih je nakon hapšenja određen pritvor.

Optužene su teretili i za pokušaj ubistva vozača Gorana Ilića, koji je ranjen u noći ubistva. Prema optužnici, Đukanović i Baldo su se teretili da su organizovali i pripremili zločin sa Željkom Kovačevićem, koji je označen kao jedan od napadača i koji je ubijen na dan zločina. GORAN DAKIĆ

Objavljeno: 16. jul 2022 | oslobodjenje-ba Goran Dakić