Bojan Cvijetić

Oslobođenje: Tajne podatke davao narkodilerima

Zbog veza sa kartelom Bojana Cvijetića: Uhapšen službenik OSA iz Banja Luke

Pripadnici MUP-a Republike Srpske uhapsili su službenika OSA-e Roberta Radonjića, saznaje Istraga.ba. Radonjić je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH u okviru akcije "Transporter". Radonjić je povezan sa grupom Bojana Cvijetića, koji je osumnjičen za trgovinu narkoticima. Kada je krajem prošle godine uhapšen Bojan Cvijetić kod njega je, prilikom pretresa, pronađen jedan od dokumenata Obavještajno sigurnosne agencije BiH. Sumnj se da mu je taj dokument dao upravo Robert Radonjić, inače službenik OSA-e koji je radio u banjalučkoj kancelariji.

Mediji iz RS-a javljaju da je u toku akcija u Banja Luci, te da su uhapšene četiri osobe. Navode da među uhapšenima ima zaposlenika u institucijama BiH.

Navedena lica su uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da su u proteklom vremenskom periodu kao članovi organizovanih kriminalnih grupa izvršili više krivičnih djela.

U toku su pretresi stambenih objekata i vozila koja koriste osumnjičeni. Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade biti sprovedeni u Tužilaštvo BiH.

Objavljeno: 09. avg 2022 | istraga-ba

 

Veze policije i narko mafije u BiH - Pretresi su obavljeni na nekoliko lokacija u Banjoj Luci

Iz Južne Amerike, preko Evrope, u BiH nabavljali tone kokaina

• U nastavku akcija Transporter i Storage, koje su, po nalogu Tužilaštva BiH, izveli pripadnici MUP-a RS-a, uhapšeni su Robert Radonjić, Miloš Lukajić, te Srđan Rađević i Davorin Popović

Pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske jučer su, po nalogu Tužilaštva BiH, u nastavku akcija Transporter i Storage uhapsili četiri osobe osumnjičene da su u proteklom periodu kao članovi organizovane kriminalne grupe počinili krivična djela organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, odavanje tajnih podataka i zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

Tone kokaina

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni su Robert Radonjić (53), službenik Obavještajne bezbjednosne agencije BiH, odnosno šef kancelarije OSA u Banjoj Luci, Miloš Lukajić, pripadnik Granične policije BiH, te Srđan Rađević (22) i Davorin Popović. Osumnjičena četvorka se, naime, tereti da su bili pripadnici grupe na čijem je čelu bio Bojan Cvijetić, nekadašnji savjetnik bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Oni su, kako tvrdi Tužilaštvo BiH, otkriveni zahvaljujući dešifrovanju aplikacija Sky i Anom, putem kojih su dogovarali nabavku i prodaju kokaina širom svijeta.

Osumnjičeni Cvijetić, koji se trenutno nalazi u kućnom pritvoru, uhapšen je u akciji Transporter, koja je izvedena sredinom novembra prošle godine. Osim njega, uhapšeno je još 11 osoba te je otkriveno oko 300 kilograma skanka. Grupa je posredstvom narkokartela iz Južne Amerike, preko Evrope, u BiH nabavljala na tone kokaina. Drogu su lagerovali u skladišta firmi koje su osumnjičeni posjedovali na području RS-a.

Radonjić se tereti da je najviše sarađivao sa Cvijetićem, kojem je navodno dao povjerljivi dokument OSA o kriminalnim organizacijama sa cijelog Balkana.

Uhapšeni Srđan Rađević sin je Saše Rađevića koji je hapšen u isto vrijeme kada i Cvijetić, dok je Popović označen najbližim saradnikom Petra Dukića, koji se predao 15-ak dana nakon hapšenja Cvijetića i ostalih. U Dukićevoj garaži je 16. novembra prošle godine pronađeno oko 300 kilograma marihuane. O hapšenju četvorke jučer se oglasilo i Tužilaštvo BiH, gdje navode da je akcija usmjerena na osobe koje su, koristeći svoj službeni položaj, pomagali osumnjičenima da ne budu otkriveni od organa gonjenja, odavanjem tajnih podataka i zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

Uskoro optužnica

- Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i donijeti oduku o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Podsjetimo da su u akciji Transporter zaplijenjena 303 kilograma skanka i 56 kilograma kokaina, dok je u Storageu otkriveno da je grupa početkom decembra 2020. u Gradišku dovezla čak 460 kilograma skanka kako bi je preprodala u Hrvatsku. Tužilaštvo BiH bi, kako je to nedavno najavio državni tužitelj Dubravko Čampara, trebalo podići optužnicu protiv Cvijetića i ostalih članova njegove grupe sredinom augusta, o čemu je Oslobođenje ranije detaljno pisalo. A. B. Č.

Objavljeno: 09. avg 2022 | oslobodjenje-ba