Konaković pridobijen

Za koga zapravo igra Elmedin Konaković - Beograd ili Zagreb

Pridobijen odavno - Za koga je zapravo igrao Konaković tokom pregovora o izbornoj reformi, Zagreb ili Sarajevo?

Elmedin Konaković - Bosanski Dritan Abazović

BH novinari: Predsjednik NiP-a Konaković targetira novinare i medije

Posljednjeg dana martovskih pregovora o reformi Izbornog zakona koji su nakon toga definitivno propali, KlixBa je napisao da je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković suštinski stao na stranu HDZ-a i da je bio protiv smanjenja ovlasti Doma naroda FBiH. Konaković je tog dana burno reagovao, a jučer je s više od nekoliko mjeseci razmaka, iz nejasnih razloga, učinio isto.

Konaković je još jednom, nervoznom reakcijom, baš kao i u martu, pokušao sakriti činjenicu da je praktično u političkoj utakmici koja je imala historijski značaj, a koja se odnosila na izbornu reformu, pomogao Zagrebu: "Senja Mahinić, novinar portala Klix, napisao je tokom pregovora u Neumu naslov: 'Konaković se suprostavio reduciranju ovlasti Doma naroda'. To je naravno čista laž. Zagovarao sam reduciranje ovlasti Doma naroda, protivio sam se modelu koji je predlagala SDA. Modelu Vijeća naroda u RS-u" - kazao je Konaković - već u prvoj rečenici napravivši grešku - jer tekst o kojem govori nije objavljen tokom neumskih pregovora (kraj januara) već tokom martovskih u Sarajevu.

S vremenske distance od nekoliko mjeseci, a u svjetlu nametnute odluke Christiana Schmidta kojom je izmijenio Izborni zakon neke stvari su se iskristalisale, koje mogu potvrditi ili negirati raniju tvrdnju autora spomenutog teksta.

Retrospektiva

Muamer Zukorlić - Elmedin Konaković

Na početku, postavlja se pitanje kako su drugi vidjeli tadašnje pregovore, gdje je tih dana politički stajao Konaković, na strani Zagreba ili Sarajeva?

Hrvatski politolog i komentator na HRT-u Aleksandar Musić u junu ove godine, a tri mjeseca nakon što je autor ovog teksta napisao da je Konaković suštinski stao na stranu HDZ-a donio je identičan zaključak obraćajući se sagovornicima u studiju.

Ne znam jesi li primjetio, ali u onim zadnjim mjesecima prije nego što je propao onaj prijedlog izmjene Konaković i njegova stranka su već dobrano bili na hrvatskoj strani. On je nekako davao dualne izjave, nije se dao, dosta ga je SDA raketirala, pa i Komšićeva Demokratska fronta ali on je u biti bio pridobijen - rekao je Musić.

Pristao na dogovor sa HDZ-om

Isto tako, nevladina organizacija pod nazivom Međunarodna krizna grupa (ICG) sa sjedištem u Briselu objavila je 7. jula opširan izvještaj o Zapadnom Balkanu gdje je analizirala dešavanja tokom pregovora.

Kompromisni prijedlog o izbornom sporu dobio je saglasnost krajem marta od glavne hrvatske stranke i dvije od tri bošnjačke stranke koje su učestvovale u pregovorima, ali jedna bošnjačka stranka (SDA) nije pristala - navodi se u izvještaju.

Među onim strankama koje su prihvatile dogovor, istakli su iz ICG-a, bio je NiP, odnosno Konaković koji je sudjelovao u pregovorima.

Također, Konaković je od nekoliko hrvatskih zvaničnika naknadno istaknut kao kompromisan političar koji je pristao na dogovor sa HDZ-om.

Iz današnje perspektive jasno je da su pregovori vođeni s ciljem ispunjavanja ciljeva HDZ-a. Medijatori tokom pregovora bili su predstavnik SAD-a Matthew Palmer i EU Angelina Eichorst.

Jedina razlika u pristupu medijatora postojala je u modelima koje su se nudili i svaki je vodio istom cilju. Do pregovora ne bi ni došlo da je opcija i u jednom trenutku bila stvarno reduciranje Doma naroda FBiH. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nastojao je i tu temu nametnut kao predmet razgovora, kupujući vrijeme, svjestan da od dogovora nema ništa. Nekoliko puta je kazao i prije marta da treba ujednačiti ovlasti Dom naroda FBiH i Vijeće naroda.

Elmadin Konaković - Ibrahim Hadžibajrić - Predrag Kojović - Nermin Nikšić

Nijedan od predlaganih modela u praksi nije značio stvarno reduciranja ovlasti Doma naroda FBiH, naprotiv, jačanje njegove uloge, odnosno cementiranja političke snage etničkih klubova (srpskog, bošnjačkog i hrvatskog) Doma naroda FBiH.

Jedan od modela koji je predlagan bio je 16+1 (praktično cenzus koji je prvobitno želio nametnut Schmidt, čini se da su razlike bile u procentu), a drugi podizanje broja delegata u Domu naroda FBiH.

Znalo se da će u bilo kojoj računici HDZ dobiti dominaciju u hrvatskom klubu implementacijom takvih prijedloga.

Razgovori o navodnom reduciranju ovlasti vodili su se s ciljem ubrzanja procedura, ali ne i stvarnom, osjetnom, smanjenju ovlasti Doma naroda FBiH. Upravo primjer kako je međunarodna zajednica vidjela reduciranje ovlasti jeste odluka Schmida, koja praktično znači ubrzanje procedura prilikom izbora predsjednika Federacije BiH, izbora sudija itd.

U praksi tvrdnja Konakovića da nije bio protiv reduciranja ovlasti Doma naroda FBiH nije utemeljena u realnosti, jer HDZ nikad ne bi ni pristao na dogovor koji znači stvarni gubitak moći unutar Doma naroda FBiH, a on je postigao "kompromis" s Čovićem kako tvrde različiti izvori.

Dodatno, postavlja se pitanje koja je bila uloga Konakovića u procesu pregovora ako je imao samo jednog zastupnika u Parlamentu BiH?

S tim u vezi tokom pregovora, tokom prvih rundi, medijatori su nastojali, kada se razgovaralo o detaljima i suštinskim izmjenama, izolovati Izetbegovića i Čovića, izbjegavajući da daju bilo kakvu ulogu građanskim strankama, čak i onda kad su one formalno sudjelovale.

Razdvajanje stranaka

Nermin Nikšić - Elmadin Konaković - Edin Forto

Kada su takvim pristupom uspjeli obeshrabriti DF, SDP i NS da sudjeluju u Neumskim pregovorima, uz SDA su ostale samo bošnjačke stranke desnice. Ipak predstavnici građanskih stranaka predomislili su se u martu i došli na pregovore, ali su ih medijatori uključili samo da razgovaraju o tehničkim pitanjima, a ne političkim, iako su imali puno više mandata nego NiP.

Zagrebu je bilo važno da makar jedna od bošnjačkih stranaka pristane na "kompromis", a dobili su i više od toga. Kao što vidimo iz izvještaja ICG ili tvrdnji HDZ-ove europarlamentarke Željane Zovko NiP je u martu pristao na kompromisni prijedlog.

Također, Čović je odmah nakon propasti pregovora u Sarajevu kazao da je 5 od 6 stranaka pristalo na dogovor, to jeste svi prisutni, osim SDA. U takvim okolnostima propast pregovora značio je značajan iskorak za Zagreb, jer su mogli krenuti u novu fazu koja je uključivala Schmidta.

Koliko je moguće analizirati iz onog što se dešavalo posljednji dan Izetbegović je tražio stvarnu reformu, izjednačavanje ovlasti Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a. Čović je odbio, pregovori su propali, a Konaković je vjerovatno iz zgrade EU delegacije napisao komentar na Twitteru, koji je mogao pomoći samo HDZ-u.

Nikad nećemo pristati na koncept uređenja Doma naroda FBiH po uzoru na RS. To bi bila apsolutna pobjeda Dodikovog režima koji je etnički očistio manji bh. entitet i potvrda da rade ispravnu stvar. Kratka je pamet predlagača takvog modela - napisao je Konaković tog dana.
Konaković pridobijen

Kada je do tog trenutka Konaković optužio Dodika za etničko čišćenje. Zašto baš tada? Na prvom mjestu odigrao je na emociju Bošnjaka u nadi da nekako zamagli stajanje uz Čovića, da zanemare da je učestvovao svjesno u izolaciji Izetbegovića i da zanemare da mu je postizanje bilo kakvog dogovora, pa i lošeg, bilo važnije od interesa države.

Sve u svemu Konaković je bio "pridobijen" mjesecima prije i poslužio je svrsi da se predstavi kako i među Bošnjacima ima onih koji su spremni prihvatiti navodno kompromisna rješenja.

Poslužio je Hrvatskoj da u zapadnim centrima moći stvori atmosferu da su jedini pravi kočničari Izetbegović i Komšić. Osim toga, poslužio je svrsi da se Schmidt ohrabri da krene u nametanje Izbornog zakona. To baš i nije bilo fer prema Bosni i Hercegovini.

Njegovo jučerašnje prepucavanje sa SDA i priča o Vijeću naroda RS-a nema više nikakav stvarni značaj, jer je politički poraz koji je Bosna i Hercegovina pretrpila odlukom Schmidta vjerovatno nepopravljiv. Vijeće naroda RS-a nije bilo predmet pregovora u martu već Dom naroda FBiH, tako da je Konakovićev komentar obično politikanstvo.

Objavljeno:

 

BH novinari: Predsjednik NiP-a Konaković targetira novinare i medije

Elmedin Konaković - Dragan Čović

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari najoštrije osuđuje političke pritiske predsjednika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića na novinare i urednike portala Klix.ba i Istraga.ba, te zahtijeva od Konakovića da prestane sa javnim "prozivanjem" na društvenim mrežama novinara čije izvještavanje ne korespondira sa njegovim ličnim i političkim stavovima i ubjeđenjima.

U posljednja dva dana, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković objavio je nekoliko statusa na društvenim mrežama u kojima novinare naziva "režimskim", navodi da "bljuju vatru", da lažu, da su pokrenuli "hajku" na njega i slično, a sve povodom tekstova koje su Klix.ba i Istraga.ba objavili o izmjenama Izbornog zakona BiH, izbornim rezultatima i planovima političkih stranaka za postizborne koalicije.

Upravni odbor BH novinara smatra da je ovakvo targetiranje medija i novinara od strane predsjednika jedne političke partije nedopustivo i predstavlja otvoreni politički pritisak i pokušaj ućutkivanja kritičkog i analitičkog izvještavanja medija o odlukama koje se donose u pojedinim političkim partijama.

Konaković, kako sam ističe, više od 25 godina "živi javni život".

Neko sa takvim dugogodišnjim iskustvom na javnoj i političkoj sceni morao bi znati da je zadaća novinara da kritikuju, propituju i analiziraju postupke javnih osoba, pogotovo političara. Takva vrsta angažmana je sastavni i veoma važan dio novinarske profesije, a ne samo puko prenošenje informacija i izjava političara bez ikakvog kritičkog i analitičkog uklona. Konakovićevo je pravo da mu se pojedine medijske objave o njemu ili njegovoj stranci ne dopadaju ili da ih smatra neistinitim, neopravdanim i slično. Međutim, u takvim slučajevima Konaković i svi drugi političari trebaju koristiti demanti i tražiti ispravku krivih navoda u medijima, a u krajnjoj instanci imaju na raspolaganju i Zakon o zaštiti od klevete, a ne (zlo)upotrebljavati svoju poziciju moći kako bi javno etiketirali novinare i medije, proglašavali ih "režimskim" i slično - poručili su iz Upravnog odbora Udruženja/Udruge BH novinari.

Upravni odbor BH novinara podsjeća da ovo nije prvi put da predsjednik Naroda i pravde etiketira novinare/ke na ovaj način, zbog čega su u više navrata morali javno reagirati.

U posljednje tri godine, politički pritisci na novinare/ke u BiH putem društvenih mreža su sve češći, otvoreniji i agresivniji. Pozivamo sve političare da ne koriste ovakav način "obračuna" i komunikacije sa medijima, jer na taj način samo dodatno podstiču govor mržnje u komentarima svojih simpatizera na društvenim mrežama - zaključuju iz Upravnog odbora Udruženja/Udruge BH novinari.

Objavljeno: 10. okt 2022 | ba-n1info-com