Josip Juratović

Josip Juratović prešao u njemački CSU

KAKO JE JOSIP JURATOVIĆ OD AUTOMEHANIČARA DOŠAO U NJEMAČKI SPD /SDP BIH/? A SADA JE PREŠAO U CSU /HDZ BIH/

Dolaskom visokog predstavnika Christiana Schmidta u našu zemlju, njemački interes za Bosnu i Hercegovinu se povećao. Naime, otkako se u BiH kriza počela produbljivati, tako smo sve češće bivali glavna tema u njemačkom Bundestagu.

Josip Juratović, zastupnik i član Odbora za evropska pitanja Bundestaga često prokomentariše aktuelna dešavanja u našoj zemlji, iako faktički nema ništa sa njom, obzirom da je rođen u Koprivnici 1959. godine.

Do sada je u Bundestagu obnašao funkciju zastupnika SPD-a Njemačke /SDP BiH/, a ono što je novina i manje poznato javnosti jeste da je Juratović novi član CSU-a Njemačke /HDZ BiH/.

Juratović je 1974. godine sa svojom majkom odselio u Njemačku, gdje je u periodu od 1977-9. godine strukovnu školu i obavljao automehaničarsku praksu. Nakon što je završio vojni rok, aktuelni zastupnik u Bundestagu se 1981. godine zaposlio kao automehaničar, te je 22 godine bio zaposlen u tvornici Audi AG. Tek je 2005. godine postao član njemačkog Bundestaga.

Juratović je svoj angažman naime iskoristio kako bi svojim lobiranjem i političkim radom Hrvatsku doveo za stol Evropske Unije.

Objavljeno: 15. okt 2022 | hayat-ba M.S.