Zdravko Mustač i Josip Perković

Zoran Milanović (ne)će osloboditi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača

Milanovićeva košarica Perkoviću i Mustaču uzburkala duhove: "Novi predsjednik primit će naš zahtjev"

• Širila se priča da je za sva zla komunizma odgovorna UDBa, no oni ništa nisu mogli bez odobrenja partije - kaže odvjetnik Nobilo

Odvjetnika Antu Nobila, koji je predsjedniku države Zoranu Milanoviću prije pola godine uputio molbu za pomilovanje bivših istaknutih dužnosnika Udbe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, osuđenih u Njemačkoj zbog likvidacije hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983., pitali smo da nam prokomentira vijest iz Ureda hrvatskog predsjednika da Milanović njihovu molbu za pomilovanje uopće neće razmatrati.

Iz Ureda predsjednika je Novom listu ovih dana potvrđeno da Milanović Perkovićevu i Mustačevu molbu neće razmatrati jednako kao ni tristotinjak ostalih molbi za pomilovanje koje su mu upućene od početka predsjedničkog mandata jer on predsjedničku ovlast pomilovanja osuđenika smatra zastarjelom, monarhističkom i miješanjem u rad pravosuđa.

Doznao sam o tome iz medija, kao i svi drugi. Nema se tu što komentirati. Zakon o pomilovanju je takav da predsjednik države nije dužan obrazložiti svoju odluku ni kad nekoga pomiluje niti kad ne pomiluje, pa ni ja ne mogu iznositi protuargumente. A Milanović je odlučio da neće konzumirati pravo predsjedničkog pomilovanja ni u čijem slučaju, pa ni u slučaju Perkovića i Mustača, tako da tu pogotovo nemam što komentirati - kazao nam je Nobilo.

Sljedeći potez

Na pitanje što kao Perkovićev odvjetnik namjerava dalje učiniti, rekao nam je: "A ništa, ostaju u zatvoru. Čekat ćemo sljedećeg predsjednika države pa ćemo ponoviti zahtjev za pomilovanje".

Nobilo kaže da od podnošenja zahtjeva za pomilovanje neće odustati jer u situaciji u kojoj su se Perković i Mustač našli još jedino akt predsjedničkog pomilovanja može prekinuti lanac nepravdi i protuzakonitih odluka učinjenih u njihovu slučaju.

A nezakonitosti su, tvrdi Nobilo, učinjene u svakom koraku, počevši od njihova izručenja Njemačkoj jer su se suci zagrebačkog Županijskog suda, kao i suci Vrhovnog suda donoseći odluke o njihovu izručenju vodili ideološkim, a ne pravnim razlozima. Izručili su ih, tvrdi, protuzakonito jer je za izručenje u njihovu slučaju nastupila zastara.

Njemački sudovi su ih, tvrdi Nobilo, osudili na doživotni zatvor po nalogu njemačke obavještajne službe BND, a ne na temelju dokaza i pravnih argumenata.

Nepravda im je učinjena pri povratku u Hrvatsku na izdržavanje kazne, kad im je prevođenjem u naš pravni sustav doživotna zatvorska kazna zamijenjena zatvorom od 30, odnosno 40 godina. Te su zatvorske kazne propisane sadašnjim Kaznenim zakonom, a na njih se morao primijeniti zakon iz vremena Đurekovićeva ubojstva, koji je povoljniji za osuđenike. Prema tom zakonu, najduža zakonska kazna bila je 15 godina i da im je ona izrečena, sad bi već ispunjavali uvjete za uvjetni otpust, nabraja Nobilo.

Čitav taj lanac nepravdi koji im je nanesen, tvrdi dalje Nobilo, najprije je pripremljen medijski.

Zlo komunizma

Mediji su širili priču da je za sva zla komunizma odgovorna Udba. A znamo, i to je povijesna činjenica, da nakon pada Aleksandra Rankovića 1966. Udba nije mogla napraviti ništa bez odobrenja partije. Međutim, budući da je nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 75 posto članova partije prešlo u HDZ, a ostalih 25 posto završilo je u SDP-u, koji je preuzeo pravni kontinuitet Saveza komunista Hrvatske jer su preuzeli partijsku imovinu, HDZ-u je odgovaralo za sva zla komunizma okriviti Udbu, odnosno dva njezina nekoć najistaknutija člana u Hrvatskoj, a ne partiju. Pomilovanje je jedini način da se taj lanac nepravdi prekine - kaže nam Nobilo.

Podsjetimo, podršku Mustaču i Perkoviću oko pomilovanja inicijalno je potpisalo sedam umirovljenih generala: Ivan Čermak, Krešimir Ćosić, Ljubo Ćesić Rojs, Davor Domazet Lošo, Ante Gotovina, Marinko Krešić i Pavao Miljavac. Ćosić i Krešić kasnije su povukli svoj potpis.

I pod pretpostavkom da su Josip Perković i Zdravko Mustač ispravno osuđeni, moj je stav da pravda i ljudskost zahtijevaju od nas da pružimo milosrđe. Podržao sam zahtjev za pomilovanjem ovoj dvojici hrvatskih branitelja, kao što sam već tražio i tražit ću i dalje da se milost pruži i drugim hrvatskim braniteljima koji sjede u zatvorima u Hrvatskoj i diljem Europe - stojalo je u priopćenju generala Gotovine.

Doživotni zatvor

Josip Perković i Zdravko Mustač su nakon presude njemačkog suda na doživotne zatvorske kazne vraćeni na izdržavanje kazne u Hrvatsku. Dosad su izdržali osam godina jer im se u kaznu uračunava i vrijeme koje su nakon izručenja 2014. proveli u njemačkom pritvoru. S obzirom na to da su obojica u poodmakloj životnoj dobi, Perkoviću je 75, a Mustaču 80 godina, izgledi da odlukom o pomilovanju koju bi donio neki sljedeći hrvatski predsjednik izađu na slobodu, sve kad bi se i našao predsjednik koji bi je bio spreman donijeti - nisu veliki.

Objavljeno: 18. nov 2022 | jutarnji-hr