Dodik se glupira

Milorad Dodik izjavio da hodža arlauče u Banjaluci

O čemu on to? Dodikov paralelni svijet: Pola Titove ulice u Sarajevu se zove po Aliji, a trotoari su zeleni

Taman kada pomislimo da spinovima i dezavuisanju javnosti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nema premca, on se potrudi da nam dokaže da uvijek može otići "dalje" u izljevima mržnje prema Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Nakon mnogobrojnih izjava iz prošlosti u kojim je glavni grad BiH po broju džamija uspoređivao s Teheranom, govorio da "hodža arlauče" i još mnogo toga, u sinoćnjem gostovanju na RTS-u otišao je još jedan korak dalje.

Dodik je tako ponovo u javnost plasirao u neistinite informacije o Sarajevu, rekavši da polovina glavne ulice u gradu, ulice Maršala Tita, nosi ime po prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.

- "A trotoari su ofarbani u zeleno", dodao je Dodik na sve to.

Ova izjava je još jedna u nizu Dodikovih laži kojima pokušava izmanipulisati javnost. Naime, svakome ko je barem jednom boravio u Sarajevu poznato je da nijedna ulica u Sarajevu ne nosi ime Alije Izetbegovića. Također, trotoari nisu zelene boje.

Malo je vjerovatno da Dodik nije upoznat o ovoj činjenici, tako da je teško shvatiti razloge zbog kojih ovaj spin uporno godinama gura u javni prostor.

Videozapis ove izjave već je viralan na društvenim mrežama.

Istinomjer je prošle godine analizirao izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je u jednom mjesecu čak tri puta javno problematizirao "ulicu koja nosi ime po Aliji Izetbegoviću".

Uvidom u registar naziva ulica u Kantonu Sarajevo, objavljen na zvaničnoj stranici Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo, došlo se do informacije da ulica takvog imena ne postoji u Sarajevu.

Objavljeno: 16. nov 2021 | klix-ba M. G.

 

Nijedna ulica u Sarajevu ne nosi ime Alije Izetbegovića

• Podsjećamo, ime prvog predsjednika BiH nosi "Trg oslobođenja" koji se nalazi u sarajevskoj općini Stari Grad

Na press konferenciji održanoj u Banjaluci 8. decembra 2020. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik govorio je, između ostalog, o imenima ulica u glavnom gradu ove države.

U obraćanju medijima, organizovanom nakon sastanka sa Željkom Cvijanović, predsjednicom Republike Srpske, i Milanom Tegeltijom, predsjednikom Visokog sudskog i tužilaškog vijeća BiH, Dodik je komentarisao nazive ulica u Sarajevu, pa je tako spomenuo i "ulicu Alije Izetbegovića":

Vi se nikada niste pozabavili time kako je to Srbima kad odlaze u ulicu koja se zove Zelene beretke i tamo dolaze u institucije, ili ulicu Alije Izetbegovića koja je prepolovljena ulica Maršala Tita -- Milorad Dodik, 8. 12. 2020.

Ovo nije prvi put da predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata tvrdi da u Sarajevu postoji ulica prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića. Prilikom gostovanja u emisiji "Telering" u produkciji RTRS-a, Dodik je govorio na sličan način:

Onda bi on (Valentin Inzko), kao neko ko je doveden da sve tretira ravnopravno, i u lošem i u dobrom, onda bi morao da kaže (...) eto treba skinuti tablu Karadžića, ali treba promijeniti i naziv ulice u Sarajevu koja se zove 'Alija Izetbegović -- Milorad Dodik, 11. 11. 2020.

Nekoliko dana kasnije, Dodik je tokom razgovora sa Senadom Hadžifejzovićem emitovanom u programu Face TV-a ponovo konstatovao:

Pa kad vi sklonite ulicu Aliju Izetbegovića odavde, mogli bi se dogovoriti. (...) Kako nema, ima dio one ulice Maršala Tita -- Milorad Dodik, 21. 11. 2020.

Iako je Milorad Dodik u posljednjih mjesec dana tri puta javno problematizirao "ulicu koja nosi ime po Aliji Izetbegoviću", uvidom u registar naziva ulica u Kantonu Sarajevo, objavljenog na zvaničnoj stranici Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo, dolazimo do informacije da ulica takvog imena ne postoji u ovom gradu.

Podsjećamo, ime prvog predsjednika BiH nosi Trg oslobođenja - Alija Izetbegović koji se nalazi u sarajevskoj općini Stari Grad.

S obzirom na to da zvanični podaci govore suprotno od tvrdnji predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odnosno da u Sarajevu ne postoji "ulica Alije Izetbegovića", pa tako ni "ulica Alije Izetbegovića koja je prepolovljena ulica Maršala Tita", Istinomjer tvrdnje Milorada Dodika ocjenjuje neistinitim.

Objavljeno: 10. dec 2020 | istinomjer-ba