Vladimir Putin - Yevgeny Prigozhin

Koja je uloga ruskog Wagnera u Sudanu

Politika Kremlja - Koja je uloga ruskog Wagnera u Sudanu koji je ponovo pogođen oružanim sukobima

• Nakon početka sukoba između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), nameće se pitanje kakva je uloga Wagnera - moćne plaćeničke vojske iz Rusije koja godinama djeluje u Sudanu

Wagner je prvi put veliku pažnju javnosti privukao 2014. kada su njegovi plaćenici bili uključeni u rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krim. Pretpostavlja se da su 2015. bili uključeni u sirijski građanski rat, podržavajuće ruske vojnike koji su intervenisali na strani sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Jevgenij Prigožin predvodi Wagner, a riječ je o bivšem zatvoreniku koji je nekada u Kremlju radio katering, zbog čega je dobio nadimak Putinov kuhar. Bogatstvo mu je raslo, a rasla je i njegova privatna vojska. Wagner je ubrzo počeo djelovati u afričkim državama, kao što je Libija, u kojoj se borio u građanskom ratu kao podrška odmetnutom generalu Khalifi Haftaru.

Bio je prisutan u Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Sudanu, jer Rusija nastoji osigurati opskrbu resursima iz Afrike, kao što su zlato i nafta. Wagnerovci se bore i u ratu u Ukrajini.

Koja je Wagnerova uloga u Sudanu

Wagner je u Sudanu počeo djelovati tokom vladavine bivšeg predsjednika ove zemlje Omara al-Bashira koji je tokom velikih protesta 2019. svrgnut s vlasti.

Strahujući za svoju vladavinu, al-Bashir je 2017. otputovao u Rusiju i susreo se s predsjednikom ove države Vladimirom Putinom. Tom prilikom mu je Sudan predstavio "ruskom kapijom u Africi" - ali u zamjenu za rusku podršku.

Meroe Gold, kompanija u vlasništvu ruske kompanije M Invest, nedugo nakon toga je započela dovoditi ruske stručnjake u Sudan koji je treći po veličini proizvođač zlata u Africi.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država je 2020. sankcionisalo M Invest i Meroe Gold, poručivši da je otkriveno da je M Invest bio paravan za Wagner.

- "Wagner je bio prvenstveno posvećen čuvanju mineralnih resursa, posebno rudnika zlata, te podršci Bashirovoj vladi u smislu njene zaštite od međunarodne opozicije", izjavio je za Al Jazeeru Samuel Ramadi, autor knjige "Rusija u Africi (Russia in Africa)".

Tokom protesta protiv al-Bashira 2019., kako je kazao Ramadi, Wagner je od vojske-podrške postao direktni akter za suzbijanje protesta. Nakon što je al-Bashir svrgnut s vlasti, kako priča Ramadi, Prigožin je pokušao da se udruži s komandantom vojske Abdelom Fatahom al-Brurhanom. Odnos između njih dvojice se pogoršao nakon masakra 2019. u Kartumu kada je Wagner primoran da isključivo ponovo štiti rudnike.

Kako je CNN objavio u julu prošle godine, pozivajući se na zvanične sudanske podatke i podatke o letovima, vojni avion kojim se krijumčari zlato je imao najmanje 16 letova iz Sudana u sirijski lučki grad Latakija u kojem Rusija ima vojnu bazu. Tvrdi se da su te aktivnosti bile u svrhu finansiranja agresije na Ukrajinu. Evropska unija je nakon toga također sankcionisala kompaniju Meroe Gold.

- "Povezanošću sa sudanskom vojskom, Wagner je osigurao pravo da eksploatiše sudansko zlato i izvozi ga u Rusiju", saopćilo je Vijeće EU.

Kako je objavila Al Jazeera, interesi Rusije u Sudanu se ne zaustavljaju na zlatu. Rusija treba da potpiše sporazum sa Sudanom o izgradnji vojne baze na Crvenom moru. Sudan će u zamjenu dobiti oružje i vojnu opremu.

Wagner i RSF

Nije poznato da li Wagner učestvuje u trenutnim sukobima u Sudanu. Ashok Swain sa švedskog Univerziteta Uppsala smatra da je Wagner vrlo vjerovatno uključen u sukobe kako bi održao prisustvo i zaštitio poslovne interese.

Napomenuo je da su SAD nedavno vršile pritisak na Sudan da Wagner ode iz zemlje. Ocijenio je da je ovoj plaćeničkoj vojsci bitno ko će pobijediti u borbi za vlast. Za njega je vjerovatno to da Wagnerovci od Kremlja još nisu dobili zeleno svjetlo za aktivniju ulogu.

Swain očekuje da će imati aktivniju ulogu ako budu ugroženi rudnici. Ukazao je da će Wagner biti u dilemi da li preusmjeriti snage sa granice Sudana prema Centralnoafričkoj Republici u kojoj također kontroliše nekoliko rudnika.

Objavljeno: 17. apr 2023 | klix-ba B. R.