Janusz Bugajski

Janusz Bugajski: Zašto Ukrajina ne smije izgubiti ovaj rat

Bugajski: Evo zašto Rusija mora da izgubi ovaj rat

Osnivački princip NATO-a bio je da spreči bilo koju silu da osvaja suverene države i dominira Evropom. Iako NATO nije imao mandat da brani nečlanice, ruski osvajački rat u Ukrajini razotkrio je Moskvu kao ekspanzionističku silu koja mora biti poražena da bi slobodna Evropa opstala.

Četiri meseca nakon rata, zapadni lideri još uvek nisu u stanju da artikulišu ubedljivu poruku zašto je poraz Rusije kritičan za sve zemlje NATO-a, ukazuje Januš Bugajski, viši saradnik Fondacije Džejmstaun iz Vašingtona i stručnjak za Balkan u kolumni za WashingtonExaminer.

Kako je rat zašao u leto, odsustvo ubedljivih objašnjenja ohrabriće neke političare da dovode u pitanje razloge za pomoć Ukrajini i na taj način dozvoliti da ruske dezinformacije prodru u zapadna društva.

Ali postoje tri osnovna razloga zbog kojih Rusija mora da izgubi ovaj rat: sloboda, nezavisnost i globalna bezbednost. Svaki mirovni sporazum i kompromis u kojem Ukrajina predaje delove svog suvereniteta ili teritorije biće poraz Evrope i Amerike.

Prvo, kao agresivna sila koja širi svoj autokratski sistem na druge zemlje, Rusija predstavlja najdirektniju pretnju individualnim slobodama.

Zbunjujuće izjave američkih zvaničnika o odbrani "globalnog liberalnog poretka" potkopavaju preko potreban politički konsenzus, jer se u SAD "liberal" i "red" naširoko tumače kao partijska pozicija.

Naglasak mora biti na tome da NATO garantuje individualne slobode i demokratske političke opcije, koje Rusija sistematski krši.

Ukratko, ukrajinski poraz bi predstavljao poraz za osnovne principe slobode i ozbiljno bi oštetio američki globalni uticaj.

Drugo, imperijalna Rusija ugrožava nacionalnu nezavisnost svih suseda. Ne poštuje međunarodne granice, odbacuje ugovore i nastoji da ograniči suverenitet obližnjih država.

Amerika nije zasnovana samo na težnji za slobodom pojedinca, već i na principu nacionalne nezavisnosti koji se slavi svakog četvrtog jula. Uskraćivanje ovog principa bilo kom američkom savezniku i partneru, uključujući Ukrajinu, nagrizaće osnovne vrednosti zapadnog sveta.

Treće, trijumf Rusije u Ukrajini ugroziće globalnu bezbednost. Kremlj bi zaključio da je agresija korisna, da je Zapad slab i podeljen i da Americi nedostaje izdržljivost.

Ako međunarodne sankcije budu ukinute, pobednička Moskva bi se ponovo naoružala, a zatim pokrenula nove napade na zemlje koje priželjkuje. Ovo bi se pokazalo još više finansijski skupo za Vašington i moglo bi Rusiju približiti direktnom sukobu sa NATO-om. Ukratko, ukrajinska pobeda može sprečiti direktan rat između SAD i Rusije.

Pobeda Rusije bi takođe mogla da ubedi Kinu da će napad na Tajvan biti tolerisan, jer Vašington očajnički želi da izbegne veći rat i da nuklearne pretnje mogu da priguše zapadne lidere da se pokore.

Severna Koreja i Iran će nabavku nuklearnog oružja smatrati suštinskom za ucenu zapadnih vlada. Rastuća međunarodna nestabilnost takođe će imati mnogo štetniji uticaj na američku ekonomiju i životni standard nego što smo trenutno svedoci.

SAD ne smeju da se pokolebaju u pružanju suštinske vojne pomoći Ukrajini dok istovremeno jačaju kapacitete NATO-a. Dvopartijski konsenzus u Kongresu prepoznaje opasnosti po međunarodnu bezbednost ako Rusija pobedi u ratu.

Njeni nacrti zakona o odbrambenoj politici iz 2023. jačaju obaveze Bele kuće za povećanje vojnog prisustva SAD u Poljskoj i drugim državama NATO-a. Bez obzira na to, bez jasne i dosledne poruke Bele kuće koja objašnjava šta sadašnji rat znači za Ameriku i svakog američkog građanina, postoji opasnost da će podrška Ukrajini erodirati. To će podstaći antizapadnu ofanzivu Kremlja.

Objavljeno: 06. jul 2022 | danas-rs I. Š. M.